Ara llegint
TRAGSA crema les soques infectades per banyarriquer a les finques públiques de Menut i Binifaldó

TRAGSA crema les soques infectades per banyarriquer a les finques públiques de Menut i Binifaldó

TRAGSA crema les soques infectades per banyarriquer a les finques públiques de Menut i Binifaldó

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, està duent a terme la millora sanitària de l’alzinar de les finques públiques de Menut i Binifaldó, al paratge natural de la serra de Tramuntana. Aquesta decisió ve marcada pels resultats d’un treball de mostreig, que ha servit per identificar les zones més afectades pel banyarriquer (Cerambyx cerdo). A més, un altre motiu d’actuació és el dany que va causar el temporal Juliette, que va provocar la caiguda de nombrosos arbres.

Els alzinars de Mallorca són uns dels boscos més emblemàtics de les Illes Balears i pel seu alt valor ecològic són considerats com a Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI). No obstant això, fa molts anys que l’ésser humà ha deixat d’aprofitar-los i l’estat sanitari actual és precari. Això ha provocat un augment dràstic de la població de banyarriquer, que ha causat danys estructurals irreparables, debilitant els arbres i generant les condicions idònies per l’augment del fong xancre carbonós (Biscogniauxia mediterranea), un fong latent que, en condicions d’estrès tèrmic i sequera, mata l’arbre.

A l’hora de planificar les actuacions de millora sanitària de l’alzinar s’ha valorat la morfologia del terreny, les característiques de l’alzinar i el seu estat sanitari actual.

La tasca principal, executada per l’empresa pública TRAGSA, ha estat eliminar els peus morts amb estromes de xancre carbonós, ja que són focus d’infecció. Des del Servei de Sanitat Forestal, que depèn de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, es recalca que l’eliminació d’aquests agents patògens és molt important. No hi ha tractament químic autoritzat i, per evitar la seva dispersió, és desaconsellable moure llenyes amb presència de xancre. En aquest cas, l’eliminació s’està fent mitjançant crema, ja que és el mètode més efectiu.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt