Un joc de taula per donar a conèixer els secrets del Castell d’Alaró

“La conquesta del Castell” es un joc de taula pensat per conèixer la història, els personatges i els personatges d’Alaró. Són 1.800 preguntes repartides en sis temes distints, un taulell de joc que reprodueix el poble i una combinació de sort i coneixements són els ingredients d’aquesta iniciativa de l’Associació Cultural Al Rum i l’Ajuntament d’Alaró en el marc del IV Centenari de l’Oratori del Castell. El joc es presentarà en societat el divendres, 9 de desembre al Teatre d’Alaró i compta amb el suport de la direcció general de Política Lingüística del Govern.
Segons expliquen els impulsors, no es tracta d’un joc per a aquells que saben molt, sinó pels que volen aprendre. El recorregut comença a la font de les Artigues, que està en l’origen del poble, i guanya qui primer arriba al Castell. Per aconseguir-ho s’han de contestar les preguntes escrites a les 300 targetes. Cada una té sis preguntes que es corresponen amb els sis colors de les caselles. Per facilitar l’aprenentatge, s’ofereixen tres possibles respostes. És un primer factor sort que vol fomentar l’interès dels jugadors. Un segon factor de sort és que, segons la casella a la qual s’arriba, es pot avançar més ràpidament, perdre torns o tornar a l’inici.
Les sis àrees temàtiques són el Castell, història i art, llocs d’Alaró, personatges, miscel·lània (esports, tradicions, curiositats…) i, finalment, hi ha un bloc general de Mallorca amb especial atenció a la Serra de Tramuntana.
El taulell és un dibuix de Miquel Jaume que presenta una perspectiva zenital del poble amb quatre punts de fuga deformada.
Una visió ‘ull de peix’ que permet representar bona part del poble i del terme. El disseny del conjunt és de Bartomeu Noguera, mentre que les preguntes les ha elaborat al llarg d’anys un grup de seus d’Al Rum.
Els promotors consideren que es pot convertir en un excel·lent regal nadalenc per a tots els alaroners i en una oportunitat per conèixer més el poble. S’han editat cinc-cents exemplars. Serà una de les darreres activitats del IV Centenari de l’Oratori, a més de les que segueixen actives, com les visites guiades al Castell o l’exposició que es pot veure fins a mitjans de gener de 2023, en la qual es denuncia el deteriorament del conjunt històric i monumental