Ara llegint
El Consell exigeix a Madrid que restauri el castell d’Alaró abans que sigui massa tard

El Consell exigeix a Madrid que restauri el castell d’Alaró abans que sigui massa tard

El Consell de Mallorca iniciarà un expedient per obligar el Ministeri de Cultura a executar de forma immediata les obres de restauració de les murades de l’emblemàtic bé d’interès cultural (BIC) del castell d’Alaró, que es troben molt malmeses. La institució insular ha anunciat avui que exigirà a l’Estat la seva intervenció urgent, com a propietari de les murades, segons el que estableix la Llei de patrimoni històric de les Illes Balears.  

Així s’ha acordat avui en una reunió on hi han participat el president del Consell, Llorenç Galmés; la vicepresidenta i consellera de Cultura, Antònia Roca; el conseller de Territori, Mobilitat i Infraestructures, Fernando Rubio, i el batle d’Alaró, Llorenç Perelló, entre d’altres. 

El Consell de Mallorca escolta d’aquesta manera la petició realitzada per l’Ajuntament d’Alaró, que la passada setmana va aprovar per unanimitat que la institució insular obligui l’Estat a dur endavant les obres de restauració de les murades. 

Intervenció general

Durant les darreres dècades, tant el Consell de Mallorca com l’Ajuntament han fet actuacions importants de conservació de l’entorn del castell d’Alaró, como és el cas de la rehabilitació de l’hostatgeria, però mai s’hi ha duit a terme cap intervenció per part de l’Estat.

La situació de conservació d’aquest element patrimonial és crítica en diversos punts, tal com ja s’indicava en el Pla de Castells del Consell de Mallorca, aprovat l’any 1997. El pas del temps des de llavors fins ara no ha fet més que agreujar la situació, segons han recalcat avui des del Consell.

De fet, aquesta institució ha realitzat dues intervencions d’urgència per assegurar la integritat de l’element. «Aquesta deixadesa en el manteniment i la inversió nul·la per part del Ministeri de Cultura, titular del bé d’interès cultural (BIC), va en contra de la Llei el patrimoni històric de les Illes Balears», han dit avui des del Consell.

Des del Consell de Mallorca, tal com també va denunciar l’Ajuntament d’Alaró, es considera que el Ministeri de Cultura ha incomplit de forma sistemàtica la Llei de patrimoni històric de les Illes Balears, al no actuar per preservar un bé catalogat de la importància del castell d’Alaró. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt