Ara llegint
Un protocol posarà fi al caos a la carretera de la Serra de Tramuntana quan hi neva

Un protocol posarà fi al caos a la carretera de la Serra de Tramuntana quan hi neva

El director general d’Emergències del Govern, Jaume Barceló, s’ha reunit avui matí amb els ajuntaments de la Serra de Tramuntana, així com amb els diferents organismes implicats (DGT- Guàrdia Civil, Aemet, el departament de Carreteres i Medi Ambient del Consell, IBETEC, ISPIB  i Espais Naturals del Govern) per aprovar un protocol d’actuació enfront de les aglomeracions de cotxes que es produeixen a la Serra de Tramuntana quan neva i el col·lapse que es genera per l’enorme afluència de gent que vol gaudir d’aquesta neu.

I és que quan es produeix aquesta situació, el número de vehicles que accedeix a la Serra supera la capacitat de trànsit de les dues carreteres existents, la Ma-10 i la Ma-2130 (Caimari-Lluc). Per altra banda, no hi ha suficients places d’estacionament a la zona i els cotxes s’estacionen a la pròpia carretera, anul·lant o restringint greument la mobilitat necessària en cas d’emergència.

Per tot això, tots els organismes i ajuntaments implicats, han consensuat avui un document operatiu que estableix, entre d’altres, mesurar la capacitat d’aparcaments de la zona per establir un màxim acceptable de vehicles, habilitar estacionament extraordinari a parcel·les municipals i evitar així les situacions de risc col·lectiu que es donen en aquestes situacions i assegurar la mobilitat dels vehicles d’emergència.

En cas que l’AEMET activi una alerta per risc de nevada, la Direcció General d’Emergències i Interior activarà i coordinarà les mesures preventives i operatives establertes en el Pla Especial de Meteorologia Adversa (METEOBAL) que es considerin oportunes per minimitzar el risc per a la població.

En concret, per evitar que hi hagi persones vulnerables deambulant per la Serra sense cobertura d’abric o refugi, es tancarà al trànsit la zona central de la Serra o bé s’establirà un circuit rodat sense que puguin estacionar els vehicles.

Normalment, també es procedirà al tall de carreteres afectades per la neu, i segons la situació, es permetrà el trànsit únicament dels vehicles amb cadenes. Els panells informatius de les carreteres avisaran de les incidències i es col·locaran cartells específics a llocs determinats amb la finalitat d’ordenar, limitar o prohibir la mobilitat de vehicles particulars.

Finalment, quan hagi nevat sense que hi hagi cap alerta per risc de nevades intenses però hagi nevat en dies anteriors, per la qual cosa es pugui preveure el desplaçament massiu de vehicles a la Serra, les competències són de la Direcció General de Trànsit – Guàrdia Civil i s’habilitaran mesures com el tancament dels trams de carretera impracticables per la neu, s’habilitaran aparcaments habituals i extraordinaris, es reforçarà el personal de vigilància i control de carreteres i es controlarà l’afluència de cotxes.

El director general d’Emergències i Interior, Jaume Barceló, ha agraït la col·laboració de totes les administracions implicades i el seu vistiplau en un protocol necessari per evitar riscs quan nevi a la Serra de Tramuntana.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt