Una bastida metàl·lica en els Cingles de Son Rul·lan (GR221)
Una bastida metàl·lica d’obra i clavada amb fixacions químiques a la roca ha estat plantada al punt on el GR221 es va esllavissar fa dues setmanes. Aquest punt és conegut com Pas dels Cingles de Son Rul·lan i permet la comunicació les localitats de Valldemossa i Deià fent servir el tram del GR221 conegut com Camí de l’Arxiduc.
L’estructura metàl·lica té unes dimensions de gairebé cinc metres de llarg per dos d’alt. Els seus seixanta centímetres d’ample permeten el pas caminant sobre la plataforma. Està dotat de marc, suports, baranes i diagonals de reforç. S’ha clavat a la roca amb elements metàl·lics subjectes amb fixacions químiques. Es tracta de resines artificials que s’injecten en perforacions realitzades amb trepants d’alta potència a la roca. El seu ús és habitual en obres i construccions, origen dels elements que s’han fet servir.
Els usuaris del GR221 seran els principals usuaris d’aquesta bastida. De moment, però, els més beneficiats han estat els corredors participants en un dels itineraris de les carreres organitzades per l’empresa UTMB a Mallorca entre els dies 1 i 3 de novembre, el passat cap de setmana.
Les recomanacions del Govern Balear obligaren a anul·lar les previstes pel dia 1 davant el risc de pluja i precipitacions intenses. L’itinerari de 26 quilòmetres denominat Camins de l’Arxiduc va passar per l’esmentat punt. El paratge natural de la Serra de Tramuntana i la companyia UTMB acordaren que el Pas dels Cingles de Son Rul·lan seria un tram neutralitzat pel seu alt grau d’erosió i els forts desnivells. Els corredors no podien córrer ni avançar-se, per tant, en el seu pas, realitzat el passat diumenge dia 3, membres de l’organització ajudaren al pas per evitar situacions incòmodes en aquest lloc amb perill i risc evident. En l’esdeveniment d’aquest cap de setmana 970 corredors passaren per aquest punt. En el total de les proves hi havia inscrits milers de participants.
La societat UTMB és una companyia privada de capital francès que organitza més de 40 carreres de trail running per tot el món. La més emblemàtica, i de la que agafa el nom, és l’Ultra Trail del Mont Blanc. L’any 2024 s’han compromès a repartir 491.500 euros en premis als participants. Les seves principals fons d’ingrés són les quotes per participar, les aportacions d’entitats publiques dels llocs per on transcorren les proves i els patrocinis privats i públics.
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha estat consultada sobre aquesta situació. En la seva contesta indiquen: “La mateixa setmana de la prova es va esfondrar aquest pas. L’organització de la prova, conjuntament amb el Consell de Mallorca (Bombers, Emergències i el mateix Consell) van visitar la zona i van acordar la instal·lació provisional d’aquest pas artificial. En ser GR, el Consell és l’òrgan competent en el manteniment dels camins. Com és lògic, nosaltres no vam tenir temps d’informar. (…) Sabem que el Consell ha demanat a l’organització que mantingui aquest pas artificial fins que el Consell rehabiliti el pas.”
Protecció excepcional
Alguns experts recorden que s’ha vist afectat un tram del GR221 i un indret del paratge natural de la Serra de Tramuntana que gaudeixen, per llei, d’un nivell de protecció excepcional. Els propietaris i habituals trescadors de la Serra de Tramuntana així ho manifesten. Són habituals les dificultats per finançar, arreglar i mantenir estructures patrimonials com camins, marges, tiranys, indicadors, fonts i altres. Alguns, fins i tot, s’han mostrat crítics i han expressat la seva sorpresa.
També han estat consultats per a la realització d’aquest article la Federació Balear de Muntanya i Escalada (FBME), Consell de Mallorca i UTMB sense rebre, de moment, contesta.