Ara llegint
Una nova fundació per posar en marxa el futur Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca

Una nova fundació per posar en marxa el futur Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca

Una nova fundació per posar en marxa el futur Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca

La Universitat de les Illes Balears, l’Ajuntament de Calvià, el Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca han creat la Fundació del Parc Arqueològic de sa Morisca, que s’encarregarà de gestionar el museu que aviat es posarà en funcionament a Calvià i té com a objecte la conservació, recerca, restauració, exposició, valorització, difusió, adquisició i socialització del patrimoni històric, cultural i natural del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca, a Calvià.

La Universitat de les Illes Balears, a través del grup de recerca ArqueoUIB, s’encarregarà d’oferir assessorament científic i tècnic a les activitats de recerca i a les activitats didàctiques i pedagògiques que s’hi duguin a terme. De fet, l’àrea de Prehistòria del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB fa més de 20 anys que duu a terme projectes de recerca i iniciatives de difusió per estudiar i donar a conèixer el patrimoni que acull aquest jaciment arqueològic important ubicat a Santa Ponça.

Creació de la Fundació

La signatura del conveni de creació de la Fundació ha tingut lloc el dimarts, 28 de març, a l’Ajuntament de Calvià. El conveni l’han signat el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez; la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Isabel Busquets; la directora general de Cultura del Govern de les Illes Balears, Catalina Solivellas, i el Rector de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot.

També han assistit a l’acte el doctor Víctor Homar, vicerector de Política Científicia i Investigació, i el doctor Manuel Calvo, catedràtic de Prehistòria i investigador principal del grup de recerca ArqueoUIB.

El patronat estarà integrat econòmicament en un 50% per l’Ajuntament de Calvià, i en un 25% pel Govern i el Consell de Mallorca, respectivament. La UIB oferirà suport a la investigació científica i a les activitats didàctiques i pedagògiques, així com a l’assessorament i suport tècnic.

El Parc està sent visitat, en circumstàncies normals, per unes 70.000 persones a l’any, sent les temporades de tardor i primavera les que presenten més afluència.

El Museu ha estat finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible, mentre que el Consell de Mallorca, a través del Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics, i l’Ajuntament de Calvià, financien l’acondicionament i l’adequació paisatgística del Parc Arqueològic.

A l’acte també hi han assistit la regidora de Patrimoni, Francisca Muñoz; la regidora de Santa Ponça, Nati Francés, i els regidors Rafel Sedano i Marga Plomer, així com el responsable técnic de Patrimoni de l’Ajuntament, el doctor Manel Calvo.

El Museu

El Museu que s’ha construït té una superfície de 1.500 m2 i s’organitza en dues plantes. A la planta pis del Museu hi ha un vestíbul ampli que distribueix les diferents dependències: la sala d’exposicions temporals, els laboratoris de restauració i arqueologia, els serveis administratius del Museu, la botiga i el bar. A la planta subterrània s’hi ubica la sala d’exposició permanent i els diferents magatzems que permetran exposar i allotjar les col•leccions arqueològiques del municipi de Calvià.

L´exposició permanent del Museu proposarà una temàtica universal. Amb el títol de Humans in contact, al llarg de tota l’exposició es mostrarà com el contacte amb altres persones i comunitats ens ha fet, al llarg del temps, essencialment humans. Tot i això, aquests contactes han estat molt diversos i han tingut conseqüències molt diferents. Per això, al llarg de l’exposició permanent es podran veure els diferents tipus de contacte que van existir al llarg del temps i on el Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca ens ofereix una finestra única per acostar-s’hi. Es mostrarà el contacte entre púnics i talaiòtics, les relacions entre els conqueridors romans i les comunitats locals, o el que va suposar la conquesta de Mallorca per les tropes del rei Jaume I el 1229. L’exposició finalitzarà amb les complexitats i contradiccions dels contactes actuals on la transmissió d’informació i el moviment de persones ens trasllada des de la nostra realitat diària a un univers global.

El Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca

Paral·lelament a la construcció del Museu, es desenvolupen nous projectes al Parc.

D’una banda, es durà a terme l’adequació de les 35 hectàrees que conformen el parc per a la visita pública. Es dissenyaran nous itineraris, de manera que hi haurà més de 6 quilòmetres que es podran recórrer i que permetran observar la gran riquesa botànica i natural del lloc. S’adequaran els sis jaciments existents així com els 9 conjunts etnogràfics que hi ha, i es crearan o milloraran els 5 miradors del parc.

D’altra banda, en col·laboració de la Universitat de les Illes Balears, s’està treballant en la creació d’una zona enjardinada on poder passejar i veure les plantes anteriors a l’arribada de l’ésser humà a Mallorca, l’impacte i els canvis que va suposar l’arribada de les comunitats humanes, així com les principals plantes que van ser cultivades o explotades durant la prehistòria. Això suposa el disseny de tot un espai que s’ubicarà tot just després del Museu i conformarà un altre dels espais de visita del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca.

L’actuació conclourà amb la remodelació de l’entrada del Parc, l’adequació de les senderes o els itineraris existents amb la creació d’un recorregut exterior accessible on es puguin concentrar la senyalètica amb els continguts pedagògics o explicatius de la zona arqueològica, i altres actuacions com ara la digitalització de la informació per al control d’aforaments, etc.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt