El Grup de Rescat de Muntanya celebra una jornada de formació conjunta als Tossals Verds
El Grup de Rescat de Muntanya (GRM), col·lectiu especialitzat del Servei dels Bombers de Mallorca, ha realitzat una jornada de formació conjunta a a l’entorn del refugi de Tossals Verds. És una de les vuit maniobres formatives que fa l’equip cada any i que tenen com a objectiu promoure i potenciar el treball en equip de forma coordinada i col·laborativa, a més de millorar les competències professionals en les tècniques i procediments de rescat.
Com ja va succeir l’any passat, enguany el Servei de Bombers de Mallorca ha decidit que una de les vuit maniobres anuals del GRM sigui conjunta. D’aquesta manera es reuneix el Grup de Rescat de Muntanya sencer i es potencia el treball en equip. Els exercicis que s’han realitzat a la jornada han estat pensats i dissenyats pels caporals del Grup de Rescat de Muntanya, donant resposta a les inquietuds dels membres del grup.
Durant la pràctica, segons han explicat, s’han posat en comú els procediments i protocols de treball estandarditzats per donar una resposta integral i cooperativa a les víctimes d’accidents a la muntanya.
A les pràctiques, hi ha participat el Servei d’Atenció Mèdica Urgent (SAMU 061), que ha organitzat un exercici. També hi han estat presents els Grups de Rescat i Intervenció a Muntanya (GREIM) de la Guàrdia Civil, la Direcció General d’Emergències del Govern de les Illes Balears i Protecció Civil d’Escorca. La cita ha servit per fer una jornada de convivència i posar en comú aspectes del funcionament dels rescats i millorar l’operativitat dels salvaments. S’ha aprofitat l’avinentesa per fer entrega d’una placa a Antoni Llull Torrens, membre de Protecció Civil d’Escorca, en agraïment per la tasca com a voluntari i al suport continu al Grup de Rescat de Muntanya.
El director insular d’Emergències, Pedro Orfila, que ha assistit a la jornada, considera que aquest tipus de pràctiques «són essencials per a la formació de l’equip i per estar al dia i millorar els procediments d’actuació. El Servei dels Bombers de Mallorca i el Grup de Rescat de Muntanya són un referent en situacions de rescat i no deixen de formar-se mai». També ha acudit a la trobada el cap de Servei de Bombers de Mallorca, Pedro Ladaria.
El Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca està format per 40 efectius, repartits entre el Parc de Sóller, on hi ha 8 caporals i 16 bombers, i el Parc d’Inca, que disposa de 16 bombers. Des de l’inici d’any i fins al 26 de març el grup especialitzat ha participat en 71 rescats, 21 més que l’any passat per aquestes dates, el que fa pensar que tornarà a ser un any de rècord pel que fa a salvaments.
Durant la jornada d’avui s’han fet 5 exercicis:
1.- Rescat d’una víctima amb llitera i bípode
S’ha realitzat un rescat fent servir una eina bípode, que s’instal·la de tal manera que l’aparell queda ben estabilitzat per si sol, sense necessitat d’aportar cap força externa dels bombers. El sistema permet la recepció de la llitera sense haver de moure el bípode.
2.- Transport d’una víctima amb llitera
S’ha materialitzat un recorregut transportant una víctima i s’han recordat els punts a tenir en compte sobre la llitera Kong Lecco, que és la que més s’utilitza en els rescats. El punt d’interès de la intervenció se centra en la víctima i el seu benestar.
3.- Ús de la canya d’escalada
S’ha avançat per una via d’escalada amb seguretat i eficiència fent servir la canya d’escalada.
4.- Col·locació d’una víctima a la llitera a la paret
S’ha practicat la simulació d’un accident d’escalada en una via de llargs: l’escalador cau i es trenca el turmell. Actuacions: abordatge per sobre de la paret amb la llitera Nest, col·locació i immobilització de la víctima a la llitera i descens de la víctima amb un encadenat de reunions. L’objectiu del taller era posar en pràctica una maniobra complexa de paret, amb nou rols diferents, per valorar la coordinació de l’equip en el rescat.
5.- Taller d’atenció sanitària coordinat pel Servei d’Atenció Mèdica Urgent SAMU 061
S’ha realitzat un taller del SAMU 061 d’atenció sanitària de casos d’hipotèrmia, de cops de calor i de la síndrome de l’arnès.