Ara llegint
Unes barreres automàtiques restringiran enguany el pas cap a Formentor de juny a setembre

Unes barreres automàtiques restringiran enguany el pas cap a Formentor de juny a setembre

El dia 1 de juny es posaran en marxa les mesures per controlar l’accés de vehicles a la península de Formentor i es perllongaran fins al 30 de setembre, més temps en comparació amb els anys anteriors per tal d’adaptar-se a l’allargament de la temporada alta que s’ha anat observant, i l’increment de vehicles, segons han explicat des de Mobilitat i Infraestructures, en coordinació la Direcció General de Trànsit.

Durant aquest període, l’accés a la península de Formentor des de la Ma- 2210 estarà restringit des de les 10 del matí fins a les 22.30 hores del vespre, com ja es va ampliar l’estiu passat, per tal d’evitar els comportaments incívics que es produïen fa dos anys, quan la mesura arribava fins a les 19.

En concret, s’estableixen dos nivells de restricció per on només podran circular vehicles autoritzats, transport públic, serveis d’emergències i bicicletes. El primer nivell (des del km 2 al 8,7) comença a la rotonda del Port de Pollença i es perllonga fins a la platja (aparcament de l’hotel). I el segon (des del km 8,7 fins al 19,600), des de la platja fins al far. Els vehicles autoritzats només podran aparcar a les zones habilitades a l’efecte i estarà prohibit aparcar als vorals de la carretera.

Des del departament de Mobilitat i Infraestructures s’ha explicat que amb aquesta regulació es pretén protegir un espai sensible mediambientalment i amb alts valors paisatgístics, a més d’apostar per un altre tipus de mobilitat i d’accés als indrets naturals de la nostra illa, per la qual cosa es recomana fer ús del transport públic per arribar a Formentor.

Les novetats d’enguany

En coordinació amb la DGT, s’han començat les feines per  a instal·lar barreres automàtiques per tal de controlar amb major eficiència l’accés i donar una millor informació als usuaris, davant les crítiques dels anys precedents.

A més, es reforçarà la senyalística amb càmeres i pantalles informatives. Les barreres s’obriran de manera automàtica si queden places disponibles als aparcaments, i es tancaran quan l’aforament estigui complet. També s’obriran automàticament per a tots aquells vehicles que comptin amb autorització.

Des del departament de Mobilitat i Infraestructures assenyalen que l’objectiu és doble: per una banda, fer una passa definitiva en la gestió de la regulació d’accés a Formentor, per una altra, intentar evitar sancions de tràfic per desconeixement de la mesura.

En aquest sentit, cal recordar que és la Direcció General de Trànsit qui té les competències en matèria de vigilància i control del trànsit, segons han recordat des del Consell.

A més, des de Mobilitat i Infraestructures es contractarà un servei d’informadors que hi seran a prop de les barreres per tal de resoldre les dubtes, i es farà també una campanya per difondre i informar sobre aquesta regulació al trànsit a mitjans de comunicació i a la web del Consell.

El servei d’autobús

Una vegada més, el departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca recomana fer ús del transport públic. En tant sentit, la TIB oferirà una línia d’autobús per facilitar l’accés a tota la zona restringida. La línia 334, que fa la ruta Alcúdia – Port de Pollença – Faro de Formentor, té aturades al Mirador des Colomer, platja de Formentor, Cala Figuera-Cala Murta i far de Formentor.

En aquest sentit, a les persones usuàries que arribin amb cotxe al Port de Pollença, se’ls recomana aparcar al llarg de la ronda de circumval·lació on hi ha tres parades d’autobús per pujar a la península: Port de Pollença, Bóquer i Can Singala.

Nivells de restricció

Els vehicles que compleixin amb els requisits per poder circular per la zona restringida hauran de demanar l’acreditació corresponent amb una antelació mínima de tres dies hàbils al correu electrònic formentor@dgt.es

Al primer nivell, podran ser autoritzats les persones residents al tram, i els visitants dels residents, així com vehicles que transportin persones amb mobilitat reduïda, taxis, VTC, autocars de transport discrecional i aquells que tinguin autorització per transitar pel segon nivell.

Per sol·licitar l’accés fins al far, el procediment és el mateix que en el cas anterior – mitjançant el correu electrònic esmentat, però la sol·licitud sempre ha de ser prèvia-. Només podran circular del km 8,7 al km 19,6 els residents, els serveis sanitaris, protecció civil i d’emergència, els cossos de seguretat i els vehicles que transportin persones amb mobilitat reduïda.

La península de Formentor és un paratge de protecció especial, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat. Per això, les diferents administracions implicades en gestionar-lo (el Consell de Mallorca, el Govern de les Illes Balears, la Direcció General de Trànsit, la Guàrdia Civil, l’Autoritat Portuària i l’Ajuntament de Pollença) han unit esforços per millorar la mobilitat d’aquest espai emblemàtic.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt