Ara llegint
El Consell de Mallorca homenatja Francesc de Borja Moll i la seva tasca al Diccionari i en defensa de la lexicografia catalana

El Consell de Mallorca homenatja Francesc de Borja Moll i la seva tasca al Diccionari i en defensa de la lexicografia catalana

La sala de plens del Consell de Mallorca va acollir ahir horabaixa l’acte en record del lingüista Francesc de Borja Moll, en el marc del VI Dia de Francesc de Borja Moll. Durant l’esdeveniment es va recordar l’il·lustre Moll, fill adoptiu del Consell de Mallorca, i també es va reivindicar la seva tasca a favor de la llengua catalana.

De fet, la vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, va aprofitar l’ocasió per reafirmar el compromís de continuar amb el llegat de Moll. «Com a governants, tenim el deure de fer la pedagogia necessària, amb les nostres paraules i amb el nostre exemple, per fer realitat aquelles paraules que pronuncià Francesc de Borja Moll: “Perquè la nostra llengua és ignorada, l’hem d’estudiar; perquè és atacada, l’hem de defensar, i, perquè és nostra, l’hem de parlar”», va considerar Busquets, qui va definir Francesc de Borja Moll com a exemple d’una vida posada íntegrament al servei d’una causa col·lectiva, d’un valor compartit que és determinant de la nostra personalitat com a poble: la llengua.

A més, Busquets va recordar que li va tocar viure els anys més difícils del segle XX per a la llengua: els anys de la Guerra Civil, de la postguerra i l’època més dura del franquisme. «En aquestes circumstàncies, tirar endavant una obra dedicada a una llengua prohibida com era el català a Espanya, sense recursos econòmics i mirada amb recel per molts dels qui haurien d’haver contribuït a sostenir-la, havia de ser, necessàriament, una tasca impossible. Qualsevol altre s’hauria donat per vençut. Però una fe, una fidelitat a una causa i a la memòria del seu mestre, Mossèn Alcover, el feren esperar contra tota esperança. Ho va fer, com ha dit algú, simplement perquè no sabia que era impossible», va afegir Busquets.

L’acte, que va començar amb una actuació musical de Maria Victòria Cortès al piano i el tenor Joan Laínez, el va encetar Antoni Mir, secretari de la Institució Francesc de Borja Moll, qui va recordar que el lema d’enguany és “Per celebrar l’aniversari, tothom amb el Diccionari!” i va anunciar que enguany comencen els treballs de la seva nova digitalització «perquè renovat digitalment amb les tecnologies actuals, serà un projecte popular, útil a la llengua, estimat pels usuaris i una eina educativa de primer nivell».

D’altra banda, Maria Pilar Perea, coordinadora de l’edició de les Obres Completes de Francesc de Borja Moll va recordar que «el Diccionari Català-Valencià Balear és una obra singular en l’àmbit de la lexicografia. Recull la llengua antiga i la moderna, la llengua dialectal i la literària. No té parangó en cap altra llengua romànica».

També va intervenir a l’acte el professor emèrit de la Universitat de les Illes Balears Gabriel Janer Manila qui va subratllar que «potser, un altre dels grans valors del Diccionari és que recull les paraules amb què la gent ha nomenat el seu territori: les cales, les riberes, les garrigues, els sementers, els horts i les muntanyes, els homes que l’habiten i la cultura que s’expressa i viu en aquests territoris. Tota la vida és entre les seves pàgines, els sentiments, la il·lusió, el desig, tot és en aquests toms. Primer Alcover i llavors Moll acolliren al seu arxiu de mots les paraules dels nostres pobles, dels nostres països, sense deixar-ne cap a fora. Sabien que cada una és el resultat d’un llarguíssim procés i que també és el resultat d’una relació afectiva amb l’entorn».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt