Ara llegint
El curs es reprèn dilluns amb presencialitat mentre avança la vacunació dels infants, ara dels 5 als 8 anys

El curs es reprèn dilluns amb presencialitat mentre avança la vacunació dels infants, ara dels 5 als 8 anys

El curs escolar es reprendrà el proper 10 de gener amb presencialitat total, tal i com estava inicialment previst. Així ho han explicat avui la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, tot i l’augment de la incidència de la covid, els quals han participat en la reunió del Consell Interterritorial de Salut per tal d’establir les condicions de la tornada a l’escola el proper 10 de gener, després del període de vacances de Nadal. A la reunió també hi ha assistit el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company.

La consellera Gómez ha reiterat la “feina excel·lent” que han fet els centres educatius durant la pandèmia i ha explicat que avui es fa una passa més per incrementar la seguretat de la comunitat educativa ja que a les 15.00 hores s’ha obert el sistema BITCita per tal que puguin demanar hora per vacunar-se els infants de 5 a 8 anys (els de 9 a 11 ja podien) i perquè puguin rebre la dosi de reforç els majors de 18 anys vacunats amb doble pauta d’AstraZeneca, entre els quals hi ha un nombre important de docents.

En aquest sentit, Gómez ha recordat a les famílies el benefici individual i col·lectiu que implica posar-se la vacuna i ha animat a la comunitat educativa a aprofitar aquest recurs gratuït i universal que ofereix la sanitat pública i que ha demostrat ser segur, eficaç i eficient.

Per part seva, el conseller March ha explicat que les característiques de les noves variants fan necessari revisar i adaptar els protocols que s’apliquen en els centres educatius per poder continuar amb el bon funcionament que han demostrat fins ara durant la pandèmia.

El conseller ha recordat que les escoles tenen un índex molt baix de transmissió, és a dir, quan es fan estudis de contactes de positius en els grups escolars, més del 90 % són negatius. «Sempre hem posat per damunt de tot l’alumnat i sabem per l’experiència viscuda amb aquesta pandèmia que la presencialitat no és una opció sinó una necessitat i per això adoptam totes les mesures necessàries per fer-la possible».

Per altra banda, el conseller ha volgut remarcar que les Balears han estat l’única comunitat espanyola que ha apostat per la distribució de filtres HEPA i de mesuradors de CO2 a tots els centres educatius de les Illes, tant públics com concertats, i amb la posada en marxa d’un servei de substitucions exprés de docents per COVID.

Mesures addicionals

La tornada a l’escola es manté, tal com estava prevista, el 10 de gener, i amb presencialitat completa en tots els nivells educatius. A més, el dispositiu de substitucions exprés per COVID a infantil i primària es reforçarà amb 30 docents, amb la qual cosa ja seran 60 els docents que l’integren.

Per garantir la presencialitat completa, a més de mantenir les mesures de prevenció vigents durant aquest curs, s’han adoptat mesures noves que es detallen a continuació:

  • A partir de 3r d’ESO en els nivells d’alerta sanitària 3 i 4 s’incrementarà la distància a les aules, quan sigui possible, a 1,5 metres, i es descarta en tot cas la semipresencialitat.
  • S’ha actualitzat la relació de símptomes compatibles amb la COVID-19 en funció de les noves variants: fatiga, irritació de gargamella, mal de cap, molèsties musculars, secreció nasal, esternuts, lumbàlgia, suors nocturnes, nàusees, pèrdua de cabell, conjuntivitis, tos, febre i lleugera pèrdua de l’olfacte i del gust.
  • Es demana a les famílies que es comprometin a no dur els infants a escola amb els símptomes compatibles amb la COVID-19.
  • Es recomana la presa de temperatura a l’entrada de qualsevol persona en els centres educatius, sense que pugui superar els 37,5 °C, i no convocar reunions presencials sempre que sigui possible.
  • Es prohibeix la realització d’activitats extraescolars amb pernoctació durant el segon trimestre, excepte les incloses en el programa Erasmus+.
  • Es recomana la mascareta FFP2 o KN95 per al professorat tutor d’infantil, educació especial, especialistes i ATE.

A més de tot això, es mantenen les mesures que ja es varen preveure a l’inici de curs, com ara que en totes les aules i espais de reunió s’ha de comptar amb mesuradors de CO2. S’estableix que es pot arribar com a màxim a les 880 ppm quan no es facin servir filtres HEPA o 1.000 ppm mentre s’utilitzin filtres HEPA correctament dimensionats.

Vacunar els infants

La Conselleria de Salut i Consum ha obert avui migdia el sistema d’autocitació digital BitCita (citavacunacovid.ibsalut.es) per posar la dosi de reforç contra la COVID-19 a les persones de 18 a 49 anys vaccinades amb dues dosis d’AstraZeneca i per posar la primera dosi als nins d’entre 5 a 8 anys.

El grup d’adults que s’ha de vaccinar amb la dosi de reforç abasta una població diana de 19.017 persones: 14.424 a Mallorca, 1.792 a Menorca, 2.627 a Eivissa i 174 a Formentera. Totes elles rebran un SMS del Servei de Salut per recordar-los que el portal BitCita està obert.

Les condicions que cal complir per poder rebre la dosi de record són tenir de 18 a 49 anys, haver rebut la pauta completa de vacunació amb dues dosis d’Astrazéneca  contra la COVID-19 i que hagin passat almenys tres mesos.

Pel que fa als menors d’entre 5 a 8 anys, la població diana és de 45.199 persones: 35.568 a Mallorca, 3.315 a Menorca, 5.882 a Eivissa i 434 a Formentera.

Els punts de vacunació disponibles a través de BITCITA són: Hospital Son Dureta, Hospital Universitari Son Espases, Hospital Universitari Son Llàtzer, Hospital Comarcal d’Inca i Hospital de Manacor, a Mallorca. A Menorca es vaccinarà als centres de salut i a l’Hospital General Mateu Orfila. A les Pitiüses, a l’Hospital Can Misses, els centres de salut de Sant Antoni de Portmany i Santa Eulàlia, i a l’Hospital de Formentera. A partir del dia 7 també estarà disponible l’espai Francesc Quetglas. D’altra banda, està previst que el divendres dia 5 s’incorporin al procés de vaccinació dos equips de les Forces Armades, conformats, cada un d’ells per un metge, un infermer, un administratiu i un conductor.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt