Ara llegint
El Govern Balear assenyala amb una placa la casa on va viure l’escriptor Robert Graves a Palma

El Govern Balear assenyala amb una placa la casa on va viure l’escriptor Robert Graves a Palma

La Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura ha instal·lat una placa a la casa on va viure Robert Graves a Palma. L’escriptor anglès, nascut a Winbledon el 1895 i mort a Deià el 1985, on hi està enterrat, és conegut per ser l’autor d’obres com “Jo, Claudi”, però també per les seves llargues estades al poble de la Serra de Tramuntana, on va rebre visites de grans intel·lectuals de l’època.

La placa descoberta avui recorda que l’escriptor també va viure al número 45 del carrer Guillem Massot de Palma entre 1951 i 1957.

El conseller Miquel Company ha explicat que el Govern volia honrar la memòria de Robert Graves “pel treball cultural que va desenvolupar a les Illes Balears com a referent internacional”. A més, ha recordat la labor de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura en la “difusió del llegat i obra” de l’escriptor a través de Fundació Robert Graves. “Mallorca va ser la seva terra d’acolliment, l’illa on va educar i va veure créixer als seus fills, el lloc en el qual va assentar la llar familiar”, ha dit.

“El Govern Balear gestiona la fundació que porta el seu nom a Deià, però avui volem reivindicar també el lloc que va ocupar Palma en la seva trajectòria. Aquí, a aquest mateix portal, va arribar el setembre de 1951 i va llogar dos pisos nous en l’eixample de Palma, prop de la parada d’autobús de Deià. És un referent cultural que hem de cuidar”, ha afegit el conseller, qui ha agraït també l’ajuda de l’Ajuntament de Palma en aquest homenatge.

Al acte, també han assistit la directora general de Cultura, Catalina Solivellas; els fills de l’escriptor William Graves i Tomàs Graves; i la primera tinenta de batle de l’Ajuntament de Palma, Joana Maria Adrover. 

William Graves ha explicat que el seu pare va viure a Palma per escolaritzar als seus fills en col·legis laics i des del portal creuava per enviar a Deià amb autobús el maletí amb el material que el seu secretari havia de mecanografiar. Graves esperava el maletí a la volta l’endemà.

Al Regne Unit ja existeixen plaques que senyalitzen les cases on va viure l’autor de “Jo, Claudi” al llarg de la seva vida. Hi ha una a Wimbledon, a la seva casa natal; una altra a Oxford i, una més en Devon, on va viure durant la Segona Guerra Mundial.

La Fundació Robert Graves és una entitat pública sense ànim de lucre creada pel Govern de les Illes Balears per conservar viva la memòria d’un autor universal que va escriure gran part de la seva obra a Mallorca. La Fundació va adquirir la seva casa de Deià, i la va obrir al públic el 2006. La Casa de Robert Graves mostra una exposició permanent i la Fundació celebra esdeveniments literaris i trobades acadèmiques sobre la seva obra.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt