Els fons de Publicidad Matas, Fermí Miró i Ramón Rabal s’incorporen a l’Arxiu del So i de la Imatge
El Consell de Mallorca amplia el seu Arxiu del So i de la Imatge amb tres nous fons de gran valor històric. Es tracta del patrimoni fotogràfic i audiovisual de l’empresa Publicidad Matas, del fotògraf Fermí Miró i del fotoperiodista Ramon Rabal.
La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, destaca la importància d’aquestes incorporacions: «aquests fons ens permeten preservar i difondre la memòria visual de l’illa, oferint a la ciutadania una finestra a la nostra història i identitat cultural». A més, assegura «continuam consolidant l’ASIM co a referent en la conservació i difusió del patrimoni audiovisual de Mallorca, posant a l’abast d’investigadors i ciutadans una col·lecció documental de gran valor històric i artístic».
Publicidad Matas
L’empresa Publicidad Matas és una de les més antigues i més importants de l’estat dedicada la publicitat i comunicació en sales d’exhibició cinematogràfica. Es va crear l’any 1924 de la mà del seu fundador, Joan Matas Salas, amb el nom de Diapositivas Matas, que amb el temps es convertí en Publicidad Matas.
El fons, reunit pel mateix fundador Joan Matas, està datat d’entre 1924 i 1978. Comprèn uns 30.000 ítems de diversa tipologia que es produïren a l’empresa durant més de cinquanta anys. Aquest arxiu, a més de la seva rellevància creativa, constitueix un reflex dels valors, costums i gustos de la societat mallorquina al llarg del segle XX.
Fermí Miró Roca
Fermí Miró Roca (Manacor, 1906-1970), joier i fotògraf, era fill del joier Antoni Miró Pomar, qui tenia una joieria a Manacor. L’any 1934 va fundar amb la seva dona la “Joyería Fermín” a Alaró. Al segon pis de l’habitatge hi va fer un estudi fotogràfic on feia retrats i també va realitzar fotografies de les celebracions del poble.
El fons fotogràfic Fermí Miró Roca està format per 860 plaques de vidre en blanc i negre i 68 negatius de plàstic en blanc i negre. El contingut temàtic consisteix en retrats de persones i imatges de celebracions diverses als carrers d’Alaró entre 1935 i 1940. Aquestes imatges tenen un gran valor històric i social, documentant moments concrets de la història local de Mallorca.
Ramon Rabal Gracia
El fotoperiodista Ramon Rabal Gracia (Catalunya, 1954 – Palma, 2021) va treballar en diferents mitjans de comunicació de les Illes Balears com El Día i Diari de Balears. Va fer reportatges de visitants il·lustres de les Illes. Posteriorment, Rabal es va incorporar al gabinet de comunicació de l’Ajuntament de Calvià. També va fer feina en agències de notícies on gaudia de gran prestigi.
El Fons fotogràfic Ramon Rabal està format bàsicament per 30.000 diapositives en color i 10.000 negatius en color. El contingut temàtic és molt divers i inclou paisatge, etnografia, patrimoni històric i artístic, arquitectura i retrat. Té gran valor històric, social i documental.