Ara llegint
La nova edició de les Rondalles Mallorquines d’Antoni M. Alcover, a punt després de tres dècades de feina

La nova edició de les Rondalles Mallorquines d’Antoni M. Alcover, a punt després de tres dècades de feina

La nova edició de les Rondalles Mallorquines d'Antoni M. Alcover, a punt després de tres dècades de feina

L’edició comentada de l’Aplec de “Rondaies Mallorquines” d’En Jordi d’es Racó (Antoni Maria Alcover), dels filòlegs Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafré, ha arribat a la seva culminació amb el volum novè, que conté les llegendes relacionades amb personatges històrics com el Bon Jesús, el Rei en Jaume o Sant Vicenç Ferrer, així com relats de bruixeries, ‘fullets’, encantaments i dimonis.

Amb aquest motiu, la associació cultural i revista “El Mirall” i la Institució Francesc de Borja Moll promouen una jornada d’estudi sobre les rondalles, com a merescut homenatge al professor Grimalt, per una llarga trajectòria dedicada a l’estudi de la llengua catalana, en el qual ha dut a terme una extraordinària tasca de recerca i divulgació.

La publicació d’aquest darrer tom per part de la Nova Editorial Moll, que va iniciar la sèrie l’any 1996, haurà estat possible gràcies a una campanya a Verkami, què és a punt de culminar-se i a la qual el poble de Mallorca, del qual sorgiren les rondalles fa segles, ha avançat les seves aportacions, amb vuit fórmules diferents, adaptades a totes les butxaques, i beneficis que, segons quina sigui la aportació, poden oscil·lar des d’una bossa de tela amb una il·lustració de les mateixes Rondalles, fins a la col·lecció completa del Diccionari català-valencià-balear, d’Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll, de la culminació del qual es compleixen 60 anys el 2022. També Alcover i Moll varen fer servir les subscripcions populars per a fer possible la seva publicació.

Pel que fa a la jornada d’estudi sobre les rondalles, en homenatge al professor Grimalt, tendrà lloc dissabte 10 de desembre a la Institució Pública Antoni Maria Alcover, a Manacor, i contarà amb la participació dels principals especialistes en la matèria, com Jaume Guiscafré, Nicolau Dols, Maria Magdalena Gelabert, Joan Lluís Monjo, Bàrbara Sagrera, Miquel Sbert, Josep Temporal, Caterina Valriu, Carme Oriol, Bàrbara Duran i Antoni Mir, secretari de la Institució Moll. Es durà a terme amb el suport, a més, de la Nova Editorial Moll, els Amics de la Institució Alcover, el Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (IEC), la Universitat de les Illes Balears i l’Institut d’Estudis Baleàrics.

Tres dècades de feina

L’edició comentada de les Rondalles mallorquines, fruit de tres dècades de feina, es basa en la catalogació internacional del sistema Aarne/Thompson/Uther. Les rondalles s’hi presenten ordenades en àrees temàtiques, la qual cosa ens permet descobrir la relació que existeix amb fonts orals i literàries del món. Hi ha rondalles que es remunten a Pèrsia. Alguns dels contes més coneguts fins als nostres dies, inclús els popularitzats per Disney, com “La bella i la bèstia”, ja apareixien a les rondalles. N’hi ha que ja les contava Heròdot fa 2.500 anys i n’hi ha que ja surten a “Les mil i una nits”.

Aquesta edició inclou la transcripció literal de les famoses llibretes en què Alcover consignava el material que arreplegava de la tradició oral i que li servia com a base per a la posterior elaboració dels textos. Incorpora l’índex dels 246 narradors i narradores, tant homes com dones, i de totes les classes socials, però sobretot treballadors, provinents de 33 localitats de Mallorca.

Patrimoni Cultural Immaterial

La Institució Moll ha demanat al Consell de Mallorca que les Rondalles mallorquines siguin objecte de la declaració de patrimoni cultural immaterial, amb mesures per a la seva salvaguarda. L’Ajuntament de Palma, per la seva banda, ha anunciat la proclamació com a Fill Il·lustre d’Antoni Maria Alcover, coincidint amb el 160 aniversari del seu naixement i els 90 anys de la seva mort.

Les rondalles mallorquines compten amb una versió fixada, l’Aplec de rondaies mallorquines d’En Jordi d’es Racó (pseudònim d’Antoni M. Alcover). La primera rondalla publicada és de 1880 i va aparèixer a “L’Ignorància”.

El primer volum de rondalles publicat data de 1886, i Alcover les va anar editant mitjançant la Impremta Mossèn Alcover. Quan Moll crea l’Editorial Moll, l’any 1934, hereta l’univers alcoverià que podem resumir en el Diccionari i les rondalles. Moll és qui les reagrupa en 24 volums i creà l’edició popular que avui perdura. Aquesta és l’edició més coneguda i popular també avui en dia i és habitual trobar-la a les prestatgeries de les cases dels mallorquins. Es va culminar el 1972: enguany es compleix mig segle.

Aquesta edició popular de les rondalles recollides i escrites per Antoni M. Alcover és en si mateix un tresor de cultura popular que ha contribuït i contribueix de manera determinant a mantenir viu aquest patrimoni cultural immaterial.

Josep A. Grimalt, catedràtic emèrit de la Universitat de les Illes Balears, ha dut a terme una important tasca de projecció exterior de la tradició literària de les Rondalles mallorquines. Aquesta col·lecció comentada constitueix una de les seves majors fites professionals, a la qual es va afegir com a col·laborador Jaume Guiscafrè, professor titular i director del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears. Grimalt i Guiscafrè són dues figures fonamentals en l’estudi actual del llegat d’Antoni M. Alcover, l’Apòstol de la Llengua.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt