Ara llegint
La Universitat de les Illes Balears s’encarregarà de redactar el Nomenclàtor Geogràfic de l’arxipèlag

La Universitat de les Illes Balears s’encarregarà de redactar el Nomenclàtor Geogràfic de l’arxipèlag

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha signat avui el protocol general d’actuació del Nomenclàtor Geogràfic de les Illes Baleares, juntament amb representants de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, els consells insulars i la Universitat de les Illes Balears.

El Nomenclàtor Geogràfic serà un catàleg ordenat de topònims estandarditzats d’acord amb els criteris de la Universitat de les Illes Balears amb informació sobre la seva ubicació, el tipus d’entitat geogràfica i altra informació complementària, que identifiqui inequívocament els topònims de les Illes Balears. A més, seguirà les directrius dels organismes de normalització per permetre la integració de dades i l’intercanvi d’informació.

Aquest acord institucional referma el compromís del Govern de les Illes Balears de treballar en l’objectiu compartit de fomentar les tasques per a la finalització del Nomenclàtor Geogràfic de les Illes Balears, així com d’establir el marc de col·laboració entre les parts per representar, controlar i difondre la toponímia i respondre totes les necessitats de les administracions i dels usuaris.

«És responsabilitat de la nostra comunitat autònoma determinar i preservar els noms tradicionals oficials dels municipis, territoris, nuclis de població, vies de comunicació interurbanes; en definitiva, dels topònims de les Illes Balears», ha declarat Company, qui ha incidit en la «necessitat de col·laboració institucional» per avançar «en la fixació i divulgació de la toponímia, una forma de conservar un patrimoni cultural immaterial de valor inestimable, així com la nostra història i tradicions, i de normalitzar la llengua catalana». El conseller ha recordat que el paper de la Conselleria en aquest Nomenclàtor és doble: a través de la Direcció General de Política Lingüística i de la Direcció General de Cultura.

El protocol general d’actuació tindrà una vigència de quatre anys prorrogables i estableix la difusió i actualització del contingut del Nomenclàtor i la creació d’una comissió de seguiment amb representants de les parts. Aquest protocol es desplegarà amb convenis amb cada un dels consells insulars per atendre les particularitats de cada illa.

A la reunió i signatura han assistit la gerent del SITIBSA (Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears), Francisca Mir, com a representant de la Conselleria de Medi Ambient i Territori; el rector de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot; el director insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca, Lluís Segura; el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell de Menorca, Miquel Àngel Maria; el president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí; i la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan Torres.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt