Ara llegint
Les Illes Balears es sumen avui al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

Les Illes Balears es sumen avui al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

Nombroses institucions i entitats d’arreu de les Illes Balears es sumen avui, dia 25 de novembre, a la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Enguany l’executiu balear ha plantejat que tota la societat s’impliqui en la lluita contra la violència masclista, que s’acabi la neutralitat i l’equidistància i que tothom planti cara a aquesta xacra, sota el lema «Prou de neutralitat davant la violència masclista. Planta-hi cara!».

L’acte central consistirà en un minut de silenci a les 12 del migdia davant el Consolat de Mar, un acte que es repetirà en molts altres indrets de la geografia balear, en record de totes les dones assassinades, víctimes de violència masclista, i en suport a totes les dones que pateixen aquest tipus de violència. Des de l’Institut Balear de la Dona s’ha demanat que comerços, empreses i particulars s’hi sumin i que surtin al carrer.

Els representants de les institucions autonòmiques, insulars i municipals també participaran en les manifestacions convocades pel moviment feminista i els diferents actes d’entitats i institucions, als quals l’IBDONA també se suma amb la jornada «Coordinació interinstitucional d’entitats locals vers la violència cap a les dones», a la seu de la FELIB el 2 de desembre, i les jornades «La docència i la família en la prevenció de les violències sexuals».

41 dones a les Illes Balears

Amb el record dels assassinats masclistes de Warda i Elena encara en la memòria col·lectiva, així com de les 41 dones assassinades, víctimes de violència masclista, des que hi ha registre, el Govern reitera el seu compromís amb la prevenció, la detecció i l’erradicació de la violència masclista i la reparació dels danys a les víctimes.

En l’àmbit de la prevenció, és essencial el paper de la coeducació a les escoles. Actualment, el Govern compta amb 224 agents de coeducació als centres educatius i ha incorporat el principi de la coeducació a 107 centres. També l’han incorporat un total de 534 docents.

Un total de 117 centres de les Illes Balears han organitzat activitats per commemorar el 25 N, una xifra que any rere any continua augmentant des que va començar la iniciativa conjunta de la Conselleria d’Educació i Formació Professional i de Presidència, Funció Pública i Igualtat, amb un pressupost de 380.000 €. S’han organitzat diferents activitats, com ara tallers de prevenció de les violències masclistes, lectures dramatitzades, concursos de lemes, creació de xapes i camisetes sobre prevenció de violències masclistes i murals.

Pel que fa a la detecció, l’IBDONA disposa d’un servei d’atenció i acompanyament 24 hores a les víctimes de violència masclista, el qual fins al 31 d’octubre ha atès 2.350 dones.

Per lluitar contra aquesta xacra i afavorir-ne l’erradicació, l’IBDONA té un pressupost total per a l’any 2022 de 6.733.407 euros, amb un increment del 14,9 % respecte de l’any passat. En relació amb les polítiques contra la violència masclista, s’hi destinaran 4.349.500 euros, repartits en diversos programes. Es faran plans personalitzats per a dones vulnerables, i a partir del 2 de gener de 2022 ja s’incorporarà un servei 24 hores d’atenció telefònica i telemàtica i acompanyament presencial per a dones sordes. D’aquesta manera, el servei 24 hores, amb la seva ampliació per a 2022, suposarà una inversió total de 775.500 euros.

Igualment, l’IBDONA oferirà un servei d’acompanyament a l’hospital de referència. A cada illa hi haurà aquest servei els 365 dies de l’any, amb atenció telefònica i també presencial per si s’ha de posar una denúncia.

El Govern continuarà amb el programa de suport a les dones emprenedores mitjançant convenis amb les cambres de comerç, de manera que l’any 2022 un nombre total de 325 dones tindran l’oportunitat de constituir-se com a empresàries o cooperativistes. Aquest programa consta d’un pressupost total de 200.000 €, i s’espera que al final de la legislatura més de 700 dones hauran tingut la possibilitat de constituir-se com a empresàries. Tot això sense oblidar la continuïtat del programa SOIB Dona, capdavanter a l’Estat, per garantir un any de feina a les víctimes de violència masclista, que disposarà d’un pressupost d’1.350.000 €.

L’objectiu de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat és que, mitjançant els diferents recursos i polítiques, es pugui ajudar les dones víctimes a refer i desenvolupar el seu projecte de vida en igualtat i sense por.

Finalment, l’IBDONA ha llançat una campanya a les xarxes socials en la qual convida tots els homes a publicar una fotografia amb la mà pintada de lila, etiquetant l’IBDONA i afegint-hi l’etiqueta #PlantaCara.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt