Ara llegint
Leticia Muñoz guanya el Premi Benet Mas de ceràmica, que concedeix l’Ajuntament de Marratxí

Leticia Muñoz guanya el Premi Benet Mas de ceràmica, que concedeix l’Ajuntament de Marratxí

Leticia Muñoz guanya el Premi Benet Mas de ceràmica, que concedeix l'Ajuntament de Marratxí

L’artista i professora de ceràmica Leticia Muñoz ha estat la guanyadora del Premi Benet Mas de ceràmica, de l’Ajuntament de Marratxí, el seu projecte expositiu titulat El fin. El orígen, amb l’ou com a protagonista.

A més de poder exposar en el marc de la XXXIX Fira del Fang, que se celebrarà del 1 al 10 de març de 2024, el premi també inclou una dotació econòmica de 3.000 euros. L’obra guanyadora s’ha pogut veure amb anterioritat a la Biennal Europea des Blancs Manteaux, a París, celebrada a 2023.

L’objectiu d’aquests premis és potenciar i fomentar la creació, l’estudi, la recerca, el vessant artesà i artístic en l’àmbit de la ceràmica i promocionar al mateix temps el sector i el nom de Marratxí com a municipi ceramista. La regidora de Cultura i Patrimoni, Carmen Cañellas, ha destacat l’originalitat de l’obra, “i l’aposta de l’Ajuntament tant per la conservació de les tradicions, com també per la creació més innovadora i trencadora dels artistes ceramistes, que és el que es busca bàsicament amb aquest premi”.

Reacció

Professora de ceràmica a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears, Leticia Muñoz és de formació en Belles Arts i a més d’artista plàstica també és coneguda per ser artista visual. L’artista ha rebut amb sorpresa el premi: “M’ha sorprès el premi perquè la meva proposta no és clàssica, però estic molt agraïda i positivament sorpresa, amb moltes ganes de mostrar-la a l’entorn de la Fira del Fang, que és un canal molt bo perquè la gent conegui altres propostes gràcies a l’Ajuntament”.

Conscient de la quantitat de ceramistes de Marratxí i la dificultat de la creació ceràmica, l’artista ha declarat: “Em considero artista multidisciplinària, però la ceràmica requereix una tècnica, coneixement de la cocció i l’esmalt i reconec que no és fàcil. M’encanta la ceràmica utilitària, però en creació, la ceràmica està per a donar-li un significat més enllà de l’evident. Tenim tanta ceràmica funcional que a mi (com a artista) m’interessa donar-li un caràcter creatiu total.”

El projecte El fin. El origen s’ha treballat a partir del concepte de l’ou en totes les seves formes i significats. L’ou com a origen de la vida i com objecte de consum. “Convid a la gent que vingui a l’exposició que s’endinsi a l’univers còsmic que he creat. L’obra envoltarà l’espai expositiu”, ha dit Muñoz.

Sobre l’artista guanyadora

Artista multidisciplinària, Leticia Muñoz (València, 1976). És Llicenciada en Belles Arts i Màster a la UOC en Art Contemporani. A més de ser docent de L’Escola Superior de Disseny de Palma ha estudiat a diferents escoles de França i Mèxic, i ha adquirit en la seva feina una àmplia gamma de tècniques i llenguatges plàstics (escultura, fotografia, vídeo), i corporals (dansa contemporània, teatre i performance).

Ha participat en diferents festivals internacionals com ara Water Tower Art Fest, a Sofia, Bulgària, Festival de Video Danza de Mallorca, Bang, Festival Internacional de Video Arte de Barcelona; fires d’art, com ara Art Athina a Atenes i Supermarket a Estocolm; per a institucions públiques com ara l’Instituto Cervantes de Sofia i l’Akademi Sztuk de Lodz, Polònia i a museus de Mallorca: Es Baluard i la Fundació Pilar i Joan Miró.

L’origen del guardó Benet Mas

Benet Mas (Santa Maria,1932) va ser un destacat ceramista amb presència en les primeres Fires del Fang i va participar en la recuperació de les ocarines a partir de la iniciativa i treball de recerca històrica i musicològica de Gregori Negre i Bover juntament amb Carme Hermoso. La seva obra va estar marcada per la simplicitat i l’expressió de la força dels elements naturals.

Amb la seva mort, a 1987, es va decidir fer el premi en el seu honor. Un guardó que va començar reconeixent a tres artistes, però des de fa més de deu anys ha crescut en l’espai que ocupa i la seva dotació econòmica. L’any 2011 l’Ajuntament de Marratxí va decidir concedir un únic premi al millor projecte expositiu ceràmic. El certamen és d’àmbit nacional i obert a artesans i artistes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt