Ara llegint
Baixa el nivell de les reserves hídriques després d’una tardor anormalment seca

Baixa el nivell de les reserves hídriques després d’una tardor anormalment seca

Durant el mes de desembre, les Illes Balears han vist com les seves reserves hídriques han experimentat una lleugera disminució, segons les últimes dades proporcionades pel Govern Balear. Aquesta tendència a la baixa s’inscriu en un context de precipitacions notòriament inferiors a la mitjana històrica, posant de manifest els desafiaments creixents en la gestió de l’aigua a la regió.

I és que les Illes Balears han travessat durant el darrer terç de l’any 2023 una de les tardors més seques de les darreres dècades. Per això, segons les estadístiques que avui s’han presentat, les reserves hídriques a les Illes Balears han passat del 54% al 53%, evidenciant una certa vulnerabilitat davant les condicions meteorològiques extremes.

Analitzant les variacions a nivell d’illes, Mallorca ha experimentat una reducció lleugera, baixant del 55% al 54%, mentre que Menorca ha registrat un augment del 50% al 54%. A Eivissa també s’ha observat una millora, amb un augment del 41% al 43%. Aquests canvis reflecteixen l’impacte directe de les condicions meteorològiques sobre les reserves hídriques a cada illa.

D’altra banda, s’ha produït un canvi significatiu en el panorama de sequera de les Unitats de Demanda (UD). La UD Formentera ha ingressat a l’escenari d’alerta, mentre que les altres nou UD es mantenen dins l’escenari de prealerta. Això subratlla la diversitat d’efectes que la manca de pluja ha tingut sobre les diferents àrees de les Illes Balears.

El balanç de l’AEMET

L’AEMET ha destacat que el mes de desembre ha estat excepcionalment sec a les Balears, amb les precipitacions registrades situant-se a tan sols 8,1 litres per metre quadrat, molt per davall dels 64,9 litres de la mitjana històrica. A Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, les xifres han estat particularment alarmants, amb registres de precipitació que oscil·len entre els 2 litres i els 22,8, tots substancialment inferiors als valors mitjans històrics.

A més de la sequera, el mes de desembre també s’ha caracteritzat per temperatures més càlides del que és habitual, amb una mitjana de 12,5ºC, 0,9ºC per sobre de la mitjana històrica.

En conjunt, aquestes dades climàtiques posen de relleu els desafiaments immediats que les Illes Balears enfronten en la gestió de l’aigua, subratllant la necessitat crítica d’implementar estratègies de conservació i adaptació per fer front a la variabilitat cada vegada més evident del clima.

No va ser fins el passat cap de setmana que les Illes Balears varen aconseguir pluja, una precipitació irregular que en algun lloc sí que ha pal·liat parcialment la manca d’humitat en el sòl però que, en gairebé cap cas, no ha suposat la recàrrega dels aqüífers.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt