Menorca triomfa a Sicília amb quatre propostes artesanes que fusionen tradició, territori i compromís ambiental

Quatre creacions menorquines han estat seleccionades per participar al World Food Gift Challenge 2025, un dels certàmens més prestigiosos de l’artesania gastronòmica mundial, conegut com els Òscars del sector. El concurs, celebrat aquesta setmana al palau Biscari de Catània (Sicília Regió Europea de la Gastronomia 2025), ha reunit 34 candidatures d’arreu del món sota el paraigua de les Regions Europees i Mundials de Gastronomia.
Les propostes presentades per Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022 han destacat per la capacitat de connectar arrelament i innovació, amb una narrativa potent que interpel·la directament els efectes del globalisme. L’illa, amb aquesta nova fita, referma la seva posició dins l’àmbit internacional com a referent de patrimoni cultural immaterial viu.
Una de les peces més singulars ha estat la Sidra Kane, elaborada per David Fiol amb pomes de varietats locals. Inspirada en la figura del governador britànic Richard Kane, la beguda és fruit d’un procés que respecta el calendari lunar i les tècniques tradicionals. “És un producte artesanal, cuidat amb cura i arrelat a la nostra terra”, ha expressat el seu creador.
També molt lligat al territori és el projecte de tes de marina de Marc Moll, amb infusions orgàniques a partir de plantes autòctones com la camamil·la i l’ullastre. “Les infusions transmeten coneixements ancestrals que connecten la tradició, la biodiversitat i les pràctiques sostenibles”, destaca Moll, que aposta per una experiència sensorial i cultural profunda.
El Receptari de llana d’ovella menorquina, de les creadores Enara Ardanaz i Sílvia Vivó, planteja una mirada creativa per preservar l’espècie ovina autòctona, en perill d’extinció, i reivindica la saviesa associada als oficis tradicionals. “Aquest camí m’ha reafirmat en la convicció que l’artesania i la gastronomia poden unir-se per explicar històries i preservar identitats”, explica Ardanaz.
Finalment, el jurat ha reconegut amb el premi a la Millor Innovació Ecològica la proposta més contundent en clau ambiental: la Safata pla B de Pablo Vizmanos, dissenyada a partir de microplàstics recollits a la costa menorquina. Amb un disseny d’estètica nòrdica i un missatge clar, Vizmanos assegura: “Cada safata és una peça d’art crítica i compromesa, feta amb residus que mai no haurien d’haver arribat al mar”.
Amb aquesta participació, el Consell Insular de Menorca continua impulsant el valor de l’artesania vinculada a la sobirania alimentària, les pràctiques regeneratives i la defensa del territori com a eix fonamental de la identitat cultural de l’illa.