Ara llegint
Miquel Barceló serà declarat Fill Predilecte de Mallorca

Miquel Barceló serà declarat Fill Predilecte de Mallorca

El Consell de Mallorca té previst celebrar l’acte institucional de lliurament dels Premis, Honors i Distincions el 12 de setembre, coincidint amb la Diada de Mallorca en el Teatre Principal de Palma. La finalitat d’aquests guardons és reconèixer el treball duit a terme per les persones o entitats en favor de Mallorca i els seus ciutadans. 
 
El mes passat es va iniciar, com cada any, un procés participatiu obert a tota la ciutadania per a la selecció posterior. L’elecció dels guanyadors s’ha pres en la Junta de Portaveus, amb els grups polítics, per ser elevada en el pròxim Ple del Consell del 13 de juny. 
 
Les medalles d’Honor i Gratitud de l’Illa de Mallorca s’atorgaran a l’escultora mallorquina Remigia Caubet; al futbolista Abdón Prats Bastidas; a les entitats Societat de Ciències Aranzadi i EAPN-Illes Balears, i al taller familiar Ca Mandò Bet dels Siurells. Enguany, s’ha proposat Miquel Barceló com a Fill Predilecte de Mallorca i la princesa Leonor de Borbón Ortiz com a Filla Adoptiva de l’Illa de Mallorca. En aquesta darrera proposta no hi ha consens, i en el Ple del dia 13 de juny s’haurà de prendre la decisió definitiva. 
 
Els premis Jaume II, que es lliuren a persones físiques i jurídiques que han destacat durant l’any natural anterior en la promoció dels símbols, referents històrics o el nom de Mallorca, seran per al pintor Gustavo Peñalver; l’empresària Carmen Planas; el grup musical Anegats; l’Associació d’Industrials de Mallorca; l’Associació ELA Balears; l’empresa Melicotó i les Valentes Dones. Així mateix, s’atorgarà aquest guardó, a proposta de la societat civil, al compositor, director de cor i pedagog Baltasar Bibiloni Llabrés i a l’organista Gerhard Grenzing.

Medalla d’Honor i Gratitud de l’Illa de Mallorca

Abdón Prats Bastidas 
 Reconegut jugador mallorquí del Reial Club Mallorca, per la seva destacada trajectòria, una peça clau en l’èxit de l’equip en la temporada 2023-2024, inclòs el seu lloc com a subcampions de la Copa del Rei enguany. 
 
Ca Mandò Bet dels Siurells  
El taller de siurells més antic i amb tradició de Mallorca. Que s’ha mantingut obert durant tres generacions per les dones d’una mateixa família. Fa més de cent anys, Elisabet Amengual, coneguda com a “Madò Bet” va començar a fer siurells a l’olleria de la seva família. 
 
EAPN-Illes Balears 
 Pel seu 20è aniversari a nivell estatal, la xarxa d’ONG compromeses amb l’erradicació de la pobresa i l’exclusió, que defensa els drets de les persones més vulnerables en la nostra comunitat des de 2005. 
 
Festival de música de Pollença 
 El festival, reconegut acte cultural de Mallorca, és un escenari de renom internacional des de 1961, que acull els intèrprets il·lustres. Durant sis dècades ha comptat amb diversitat musical i ha aconseguit un prestigi durador com a testimoniatge artístic. 
 
Remigia Caubet (1919–1997) 
 Va ser una escultora mallorquina que va destacar per la seva trajectòria pionera i la seva contribució fonamental en l’art contemporani de l’illa. El 1978, Remigia Caubet va trencar barreres en convertir-se en la primera dona de Palma en ingressar en la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià. La seva obra, caracteritzada per un estil figuratiu realista i una gran sensibilitat cap a la figura humana, la va convertir en una referent indiscutible de l’escultura mallorquina del segle xx. 
 
Societat de Ciències Aranzadi 
 La societat té 200 associats, 150 investigadors de diferents disciplines científiques, que faciliten la conservació i valoració del patrimoni científic, històric i cultural. Des de 2000, han intervingut en processos d’exhumació de les fosses comunes i l’anàlisi de restes. 
 
Fill Predilecte de l’Illa de Mallorca 
 
Miquel Barceló 
 Artista mallorquí de renom internacional amb un gran impacte en el panorama artístic, que ha situat Mallorca en el mapa d’art contemporani mundial. La seva obra, trajectòria i compromís amb l’illa el converteixen en un referent cultural de primer ordre. A Mallorca, es pot gaudir del seu art en llocs com el museu Es Baluard, la Fundació Pilar i Joan Miró i la Catedral de Mallorca. 
 
Filla Adoptiva de l’Illa de Mallorca 
 
Leonor de Borbón Ortiz  
 
La princesa Leonor comparteix, igual que la família reial, un vincle estret amb l’illa i les seves tradicions, ja que des de la seva infància ha passat gran part dels seus estius a Mallorca, on ha compartit 
 
Premis Jaume II 
 
Anegats 
 Després de 30 anys, el grup de música mallorquí format a Son Servera en 1994 ha anunciat la seva retirada amb un últim disc. L’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor va reconèixer el seu treball en la difusió de la llengua catalana en 2019. 
 
Associació d’Industrials de Mallorca (ASIMA) 
 Compleix el seu 60è aniversari com a primera associació empresarial espanyola, contribuint en el desenvolupament social de les empreses i treballant en programes d’innovació, canvi i transformació en les empreses. Des dels seus inicis, han combinat l’activitat empresarial amb la contribució en la societat mallorquina. 
 
Associació ELA Balears 
 L’associació és fonamental en la conscienciació social dels efectes de l’esclerosi lateral amiotròfica i en el suport constant als afectats i a les seves famílies; treballen per millorar-ne la qualitat de vida i promouen la recerca per trobar la cura de la malaltia. 
 
Baltasar Bibiloni Llabrés 
 El binissalemer exerceix un paper cabdal de mestratge i d’impuls del cant coral i la pedagogia musical a Mallorca. Fou director de l’Escola Universitària de Mestres i professor a l’àrea de música de la Universitat de les Illes Balears. Va dirigir la històrica coral de l’Escolania del Santuari de Lluc, coneguda com a «Blauets de Lluc» (1993-2001). 
 
Carmen Planas Palou 
 Figura rellevant en l’àmbit empresarial i social de Mallorca. Actualment, ostenta el càrrec de presidenta de la Confederació d’Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), sent la primera dona a ocupar aquest lloc en la història de l’organització. La seva trajectòria professional es caracteritza pel compromís amb el desenvolupament econòmic i social de Mallorca. Planas ha creat la Fundació Impulsa, el programa «CAEB Facilita» i l’Aliança Empresarial contra la Pobresa. 
 
Cooperativa Camp Mallorquí 
 Fundada en 1985, s’ha convertit en una entitat clau en la promoció i preservació dels productes locals, així com en la transmissió dels valors de la tradició agrícola per a generacions futures. La cooperativa proporciona suport i assessorament als agricultors socials i defensa la cultura agrària de les Balears. 
 
Empresa Melicotó 
 
Un projecte que sorgeix d’un grup d’amics per difondre la cultura illenca a través dels seus productes enginyosos i creatius, en els quals els dibuixos il·lustren costums mallorquins per ser integrats en la societat des d’una altra perspectiva. 
 
Gerhard Grenzing 
 El mestre organista és un dels millors d’Europa i del món, és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de les Ciències i Arts de Barcelona. El seu paper ha estat fonamental en la restauració del patrimoni d’orgues a Mallorca, del qual ha estat un divulgador i promotor a l’exterior. 
 
Gustavo Peñalver Vico 
 Pintor de Cartagena que es va mudar a l’illa en 1946 i des de llavors ha desenvolupat una carrera artística prolífica; i ha deixat una marca inesborrable en el panorama cultural mallorquí. Ha donat obres a Capdepera, poble amb el qual se sent identificat i agraït. 
 
Valentes Dones 
 Des de 1854, Sóller recorda el fet històric de sa victòria dels Sollerics davant els Turcs que intentaren envair sa Vall. I dins aquesta victòria, varen tenir un paper molt important Ses Valentes Dones, dues al·lotes que ajudaren a guanyar a l’enemic. 
Cada any Sóller reconeix el paper decisiu amb una solemne festa i una investidura de dues dones diferents cada any. 

Foto: Documental “Barceló, traços de fang”

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt