Premi a la millor tesi doctoral en microbiologia per al doctor Francisco Salvà Serra
El doctor Francisco Salvà Serra ha estat guardonat amb el Premi d’Investigació en Taxonomia, Filogènia i Diversitat, atorgat per la Societat Espanyola de Microbiologia. El reconeixement ha tingut lloc en la XX Reunió del Grup de Taxonomia, Filogènia i Biodiversitat (TAXON XX), celebrada a la Universitat de Salamanca del 26 al 28 de setembre.
La tesi doctoral de Salvà Serra, defensada a la Universitat de les Illes Balears (UIB) el mes de juliol de 2023, porta per títol Bacterial whole-genome sequencing for establishment of reference sequences, comparative genomics, biomarker discovery and characterization of novel taxa. Aquesta investigació va ser dirigida pel Dr. Antoni Bennasar Figueras, el Dr. Edward R. B. Moore i la Dra. Hedvig E. Jakobsson, i se centra en l’estudi de la seqüenciació de genomes bacterians per identificar noves espècies i biomarcadors d’importància per a la salut.
L’impacte de la seqüenciació genòmica en la microbiologia
La recerca de Salvà Serra ha posat èmfasi en la seqüenciació del genoma de bacteris rellevants per a la salut humana i el medi ambient. En el seu estudi, es van seqüenciar els genomes de diversos bacteris com Stutzerimonas balearica, un microorganisme amb la capacitat de degradar compostos derivats del petroli; el gènere Streptococcus, que inclou patògens com Streptococcus pneumoniae; i bacteris de la família Enterobacteriaceae, coneguts per la seva resistència als antibiòtics.
Entre els èxits destacats de la tesi, es troba la identificació d’un gen biomarcador per a Streptococcus pneumoniae, causant de la mort de més de 680.000 persones anualment, i el desenvolupament d’una prova de PCR per diferenciar aquesta espècie d’altres menys perilloses. També es va desxifrar la diversitat genòmica de Stutzerimonas balearica i es va descobrir un nou gènere i espècie a partir de la seqüenciació d’un aïllat clínic de Enterobacteriaceae.
Investigació pionera
Aquest treball, que ha generat vuit publicacions científiques, reflecteix com els avenços en la seqüenciació d’ADN d’alt rendiment estan transformant la microbiologia, tant en el camp de la recerca com en les seves aplicacions clíniques. Els estudis es van dur a terme en col·laboració amb centres de recerca de diversos països, i van tenir lloc en el marc del programa de doctorat en Microbiologia Ambiental i Biomèdica de la UIB i durant l’estada de Salvà Serra a la Universitat de Gotemburg, Suècia.
Actualment, Francisco Salvà Serra exerceix com a investigador microbiòleg als Research Institutes of Sweden (RISE), el principal institut de recerca de Suècia, on continua contribuint a la investigació en microbiologia aplicada.