SFM commemora enguany el 150è aniversari del primer tren que va connectar Palma i Inca

Amb motiu de l’aniversari del primer tren que va connectar Palma i Inca el 24 de febrer del 1875, SFM ha programat una sèrie d’activitats durant tot l’any, entre les quals hi ha una exposició itinerant a diversos municipis sobre la història del ferrocarril a l’illa que s’inaugura aquest diumenge a l’estació intermodal de Palma, així com xerrades i conferències, concursos de fotografia i pintura o la publicació d’un llibre, entre d’altres accions.
El conseller d’Habitatge, Territori i Mobilitat, José Luis Mateo, i el gerent de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), José Ramón Orta, han presentat els actes de commemoració que començaran el proper diumenge 23 de febrer amb un acte inaugural central a l’estació Intermodal de Palma (a partir de les 10:30h) i un altre acte a Inca, a la plaça plaça d’Antoni Fluxà (a partir de les 11h) i inclouran diverses activitats durant tot el matí.
A més, amb motiu d’aquest aniversari, el transport en tota la xarxa de tren i metro, tant aquest proper diumenge 23, com el proper dilluns 24 de febrer, dia de l’efemèride, serà gratuït per a tothom, encara que no es disposi de la targeta Intermodal. Aquest diumenge, Palma i Inca celebraran de forma simultània els actes inaugurals de la commemoració del 150è aniversari.
La jornada de diumenge inclourà un acte central de caire institucional a Palma, al qual es descobrirà una placa commemorativa i s’inaugurarà l’exposició sobre el tren a Mallorca, i que continuarà amb diverses activitats lúdiques i musicals durant tot el matí i migdia a l’estació Intermodal de Palma, i també d’una sèrie d’activitats a Inca. La celebració compta amb la col·laboració dels ajuntaments d’ambdós municipis.
A Palma, a partir de les 10.30 h, tindrà lloc l’acte institucional, a l’entrada del parc de les Estacions des de la plaça d’Espanya, a la zona de la pèrgola, on es descobrirà la placa commemorativa i s’inaugurarà, en l’estació, l’exposició sobre la història del ferrocarril a l’illa. En finalitzar la visita de les autoritats, SFM habilitarà un tren especial Palma-Inca-Palma, i a la tornada a la Intermodal hi haurà una vermutada popular i actuacions musicals i humorístiques, a més de jocs i tallers infantils.
A Inca, a partir de les 11 h, a la plaça d’Antoni Fluxà, també s’han organitzat diverses activitats per part d’SFM i de l’Ajuntament d’Inca, les quals abasten des del descobriment d’una placa commemorativa a l’interior de l’estació de tren, fins a animació infantil i musical i una vermutada popular. Inca amenitzarà la festa amb un concert de Jaume Anglada i Carolina Cerezuela, mentre que a Palma la vermutada popular també inclourà una actuació de l’humorista Agustín El Casta.
El tren especial Palma-Inca-Palma que circularà aquest diumenge serà batejat com Mallorca, en record de la locomotora de vapor Nasmyth Wilson, de la Companyia dels Ferrocarrils de Mallorca, que va fer el viatge inaugural del tren entre Palma i Inca aquell 24 de febrer de fa 150 anys.
Més activitats al llarg de l’any
Durant la roda de premsa, també s’han avançat altres accions i esdeveniments que SFM té previst realitzar al llarg de l’any, per a celebrar aquesta important efemèride. Tal com s’ha recordat, l’arribada del ferrocarril a l’illa, a partir d’aquell primer trajecte entre Palma i Inca -única línia que ha funcionat de manera ininterrompuda des del darrer quart del segle XIX- va contribuir a una transformació econòmica, social i cultural sense precedents.
En aquest sentit, l’exposició “150 Anys del Ferrocarril a Mallorca” que s’inaugurarà en l’acte d’aquest diumenge i romandrà en l’estació Intermodal durant tot el mes de març, s’ha concebut com una mostra itinerant que recorrerà després, al llarg de l’any, diferents municipis de l’illa. Fins el moment ja s’ha confirmat que l’exposició visitarà Inca, Manacor, Marratxí i Petra.
D’altra banda, amb l’objectiu de reconèixer el paper del tren en la societat, de difondre la seva història i de promocionar el patrimoni històric ferroviari, el Govern i SFM, en col·laboració amb els ajuntaments del corredor ferroviari, preparen un cicle de xerrades i conferències d’índole històrica i ferroviària, obert a celebrar-se a diferents municipis.
Així mateix, un altre punt fort amb motiu del 150è aniversari serà la publicació d’un llibre de caire històric i divulgatiu que recorrerà la història més recent del ferrocarril a Mallorca. A més, SFM preveu convocar dos concursos, de fotografia i de pintura, amb els quals pretén implicar públics de totes les edats i deixar empremta d’un moment tan significatiu i contribuir a enriquir l’arxiu documental públic ferroviari.
En la mateixa línia de promoure la divulgació i el coneixement del ferrocarril com a transformador de societats i la importància del coneixement i preservació del patrimoni ferroviari, SFM continua avançant en els treballs del futur Museu del Ferrocarril de Son Carrió, un projecte en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar i la Fundació Ferrocaib i que també pretén contribuir a la dinamització de la zona.
Igualment, el gerent d’SFM, José Ramón Orta, ha avançat que l’empresa treballa en la posada en marxa d’un servei permanent de dinamització cultural i divulgació, que fomentarà l’ús del transport públic ferroviari i el coneixement del ferrocarril i la seva història. Aquest servei tindrà activitats regulars enfocades a treballar amb centres educatius, associacions d’oci i temps lliure, famílies i altres col·lectius, i inclourà accions com visites guiades, xerrades i tallers o jornades en torn del tren, entre d’altres.