Ara llegint
Un parc solar a Santa Maria servirà per cobrir un terç de l’energia dels trens de Mallorca

Un parc solar a Santa Maria servirà per cobrir un terç de l’energia dels trens de Mallorca

Un parc solar a Santa Maria servirà per cobrir un terç de l'energia dels trens de Mallorca

Les obres del nou parc fotovoltaic per a autoconsum del Servei Ferroviari de Mallorca (SFM) que s’està construint en el municipi de Santa Maria del Camí es troben ja executades en un 50% i el mes de setembre hauran finalitzat. La previsió és que, una vegada recepcionada l’obra i executats els tràmits que depenen de les companyies elèctriques, la nova instal·lació pugui entrar en funcionament a finals del mes d’octubre o principis de novembre.

Un terç de l’energia consumida pels trens d’SFM serà, a partir d’aquest moment, d’origen renovable i local, gràcies a aquesta planta fotovoltaica. La nova infraestructura no només reduirà en 3.300 tones anuals les emissions de CO2, també suposarà una reducció de la factura elèctrica d’1,2 milions d’euros anuals.

Les obres de la nova instal·lació, cofinançada al 60 % amb fons FEDER, es varen adjudicar a l’empresa Sampol Ingeniería y Obras, SA, per un import de 3.042.861 euros (amb l’IVA exclòs), al qual cal sumar l’import de les expropiacions previstes, que és de 468.000 euros.

El parc solar ocupa una superfície de 33.463 metres quadrats i tindrà una potència de 3,350 MW, la qual cosa suposa una producció estimada d’aproximadament 6.400.000 kWh/any. La planta fotovoltaica d’SFM podria donar electricitat a 1.416 llars.

Els panells solars s’estan muntant sobre estructures ancorades al sòl mitjançant uns cargols de fonamentació que es claven al terreny i als quals es fixa l’estructura. Un sistema que permet reduir costos i terminis, alhora que té un impacte ambiental molt menor, atès que no queda formigó enterrat. D’aquesta manera, el parc fotovoltaic es podria desmuntar en un futur sense deixar empremta. A més, la instal·lació disposarà d’un sistema de monitoratge per dur el control de l’operació i fer el seguiment del funcionament de la planta. El sistema de monitoratge i seguiment previst permet visualitzar constantment i des d’un punt remot la producció instantània, el rendiment de tots els convertidors de la planta, les variables meteorològiques, així com el registre de dades i paràmetres de funcionament per avaluar amb precisió el funcionament de la instal·lació. La vida útil de la instal·lació s’estima en 25 anys i, en cas que passat aquest temps no es dugui a terme una reposició del parc, es desmantellarà i es retiraran tots els equips.

Des de l’any 2015, el Govern ha invertit a través d’SFM 97,2 milions d’euros en la millora de serveis ferroviaris, amb projectes com l’eliminació de passos a nivell (sa Farinera a Marratxí, Can Crespí a Santa Maria del Camí, Verge de Lluc a Palma i Camí des Pujol a Inca); la construcció d’aparcaments d’enllaç a les estacions de sa Pobla, Santa Maria i Alaró-Consell; el punt d’avançament i estacionament de trens a Sineu; la renovació del carril i adaptació d’andanes en el tram entre l’estació d’Enllaç i sa Pobla; el nou magatzem d’SFM a l’estació d’Enllaç; millores d’estacions, vials d’accés per a vianants, adaptació d’andanes i millora de l’eficiència energètica en l’enllumenat de les estacions, a més de l’electrificació de la xarxa ferroviària, conclosa l’any 2018.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt