Ara llegint
Un col·loqui en els 100 anys de la desaparició de George Mallory a l’Everest i la seva amistat amb Robert Graves

Un col·loqui en els 100 anys de la desaparició de George Mallory a l’Everest i la seva amistat amb Robert Graves

El pròxim dissabte 8 de juny, 100 anys exactes de la desaparició de George Mallory al cim de l’Everest,  l’edifici de Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears acollirà un col·loqui fascinant sobre la relació entre George Mallory, Robert Graves i la majestuosa muntanya de l’Everest. Aquest esdeveniment, coordinat i presentat pel professor de llengua anglesa a la UIB i investigador de la Universitat de Barcelona, Eduard Moyà, reunirà experts i testimonis per explorar les connexions entre aquests dos grans homes i el seu vincle amb les muntanyes, els mites i els anhels de conquesta.

Hi participaran Miquel Rayó, escriptor i especialista en literatura de muntanya, Juan A. Olivieri, aventurer i únic mallorquí viu que ha conquerit el cim de l’Everest, i William Graves, fill i marmessor de l’obra de Robert Graves.

El cartell que anuncia la celebració del col.loqui.

A través de les seves intervencions, s’analitzarà com Mallory i Graves van ser influenciats per les muntanyes, no només com a fita física sinó també com a símbol dels somnis i desafiaments humans. No us perdeu aquesta oportunitat única de submergir-vos en les històries, llegendes i ambicions que envolten aquests personatges i la muntanya més alta del món en el centenari de la desaparició d’un home i la creació d’un mite.

Robert Graves i George Mallory, una relació vital

George Herbert Leigh Mallory (Mobberley, 18 de juny de 1886 – Everest, 8 o 9 de juny de 1924) va ser un alpinista anglès que va participar en les tres primeres expedicions que es proposaren escalar l’Everest (1921, 1922 i 1924). Entre el 8 i el 9 de juny va desaparèixer en el seu tercer intent de coronar el mític Everest. Amb el seu company de cordada Andrew Irvine, varen ser vistos per darrera vegada a 300 metres del cim. L’any 1999 una expedició nord-americana que cercava les restes en ocasió del 75 aniversari del seu darrer dia, va trobar el cos. El del seu camarada encara no ha estat localitzat de moment.

Robert Graves va ser alumne de George Mallory en un dels col·legis pels quals va passar en la seva adolescència. El va fer interessar per la literatura –especialment la contemporània- i el muntanyisme, que practicava en els períodes de vacances escolar. La figura del famós escalador va tenir influència en l’evolució vital de Graves i en la seva decisió d’iniciar estudis de literatura clàssica a Oxford. Passada la Primera Guerra Mundial i una vegada allà, va optar per formació en llengua i literatura angleses, sempre conservant una estreta relació amb el món clàssic.

Graves en una imatge de joventut.

Foto principal: Mallory i Graves (The Alpine Club)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt