Ara llegint
CESAM, un projecte d’economia circular per al sector agroalimentari

CESAM, un projecte d’economia circular per al sector agroalimentari

CESAM, un projecte d'economia circular per al sector agroalimentari

La Fundació Bit ha participat aquesta setmana en la presentació del CESAM, en el marc de l’Oficina Innobal de la Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital del Govern de les Illes Balears.

Durant la fira «Alimentaria», celebrada els dies 18, 19, 20, 21 de març a Barcelona, ha tingut lloc la presentació del projecte europeu CESAM (Circular Economy and Sustainable solutions for Agri-food in the Mediterranean), del qual la Fundació Bit n’és sòcia, juntament amb altres socis institucionals i pimes de les regions d’Occitània, Catalunya i les Illes Balears.

L’Euroregió Pirineus Mediterrània, coordinadora del projecte, ha estat l’encarregada de presentar les fites i pròximes passes del projecte d’economia circular al sector agroalimentari a l’estand d’ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat de Catalunya.

Posteriorment a la presentació, ha tingut lloc un esdeveniment de treball en xarxa (networking) presencial emmarcat en el projecte CESAM. L’esdeveniment era dirigit a pimes i centres de recerca que treballen en l’àmbit agroalimentari a les regions d’Occitània, les Illes Balears i Catalunya per poder fomentar les col·laboracions per al desenvolupament de solucions que puguin accedir al finançament en cascada (cascade funding) que ofereix el CESAM.

A més, també dins el marc del projecte europeu, la Fundació Bit ha col·laborat en l’Open Innovation Challenge, organitzat per ACCIÓ, els dies 19 i 20 de març, al seu estand de la fira «Alimentaria». Aquesta trobada ha consistit en reunions B2B programades entre corporacions (reptes) amb tecnologies o proveïdors de solucions, de sectors agroalimentaris o afins, amb relació al reciclatge de l’aigua, envasos, valorització de subproductes i reducció de residus.

La Fundació Bit ha acompanyat en aquest Open Innovation Challenge  l’empresa CIRCE Scientific, amb seu al ParcBit, la qual es dedica a l’ús de la tecnologia de cocrystal per a millorar propietats com una major biodisponibilitat, estabilitat i solubilitat per a aplicacions nutricèutiques i cosmètiques, que ha pogut mantenir reunions amb l’empresa Frit Ravich.

La participació activa de la Fundació Bit com a sòcia del projecte CESAM reforça el seu paper com a actor clau en la promoció de la innovació i la sostenibilitat a la nostra regió, i consolida el seu compromís amb l’economia circular al sector de l’agroalimentació.

El projecte CESAM (Economia Circular i Solucions Sostenibles per al Sector Agroalimentari a la Mediterrània) reuneix 9 socis de les regions europees d’Occitània, Catalunya i les Illes Balears. Quatre són institucionals: Euroregió Pirineus Mediterrània, Agri Sud-Ouest Innovation, ACCIÓ i Fundació Bit. I cinc són pimes amb necessitats específiques d’inversió: NewTimes, Asclepios Tech, Terracor, Derypol i GoZeroWaste.

Amb aquest consorci, el projecte CESAM pretén promoure solucions innovadores d’economia circular i sostenibilitat per a les tres regions, amb un fort potencial de desenvolupament a altres regions europees en tractament i reciclatge d’aigües industrials o ús concertat de l’aigua; envasos: ecodisseny / sense plàstic, nous materials o solucions circulars; optimització de processos i processos circulars: reducció de residus; recuperació de coproductes.

L’originalitat d’aquest projecte rau en el sistema de finançament en cascada (cascade funding scheme), amb un pressupost global de 900.000 euros (un màxim del 30 % del pressupost total).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt