Ara llegint
Les Illes Balears rebran 230 milions per a la transició energètica i altres 19 per al parc de Cabrera

Les Illes Balears rebran 230 milions per a la transició energètica i altres 19 per al parc de Cabrera

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha celebrat que les Illes Balears rebin 230 milions d’euros de fons europeus provinents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per fomentar la transició energètica. L’objectiu és encaminar les Illes Balears perquè siguin 100% renovables a través de programes que s’han de definir conjuntament i vinculats a diversos sectors específics.

Així ho ha detallat la vicepresidenta quarta del Govern d’Espanya i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, després de reunir-se al Consolat de Mar amb la presidenta Armengol, el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.

Armengol ha agraït a Ribera el treball conjunt entre el Govern de les Illes Balears i el Govern central per «plantejar unes Illes Balears més sostenibles en termes d’eficiència energètica, transició ecològica, uns usos adequats de l’aigua i en tot el que fa referència a la sostenibilitat en termes més amplis». «Les Illes Balears som un emblema de la Mediterrània, volem ser conegudes per tota la feina que es fa en referència a la sostenibilitat ambiental», ha continuat Armengol. Per part seva, Ribera ha destacat que «feim una aposta que inclou un compromís substantiu amb la sostenibilitat de les illes. Les Balears han estat capdavanteres durant molt temps».

A aquests 230 milions se sumen altres inversions que des del Govern central es destinaran a les Illes Balears en termes de sostenibilitat ambiental. D’una banda, el Parc Nacional Maritimoterrestre de Cabrera rebrà inversions entorn als 19 milions d’euros en els propers cinc anys per a la seva conservació i restauració. De manera més imminent, es rebrà una partida de 9 milions provinents del conveni de col·laboració entre l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals (OAPN) i el Govern de les Illes Balears.

Amb aquesta inversió «es preveu dotar de finançament adequat infraestructures, vigilàncies, projectes de recerca i impacte positiu per a les zones socioeconòmiques d’influència» amb el Parc, ha explicat la ministra, i ha assegurat que es tracta d’una de les «línies mestres més importants que teníem en cartera».

Per part seva, el conseller Mir ha valorat satisfactòriament l’anunci: «el Parc Nacional de Cabrera és un dels espais naturals protegits més importants de les nostres illes i el parc nacional maritimoterrestre més gran de la Mediterrània occidental». Mir ha apuntat que «des del 2015 el Govern ha treballat incansablement per retornar-li la dignificació que mereix, no només en recursos, sinó treballant per una ampliació que tenia com a objectiu clar donar més coherència de protecció ambiental».

Ajudes en energia renovable

La ministra ha anunciat també que el Govern central haurà destinat entorn a 58 milions d’euros en instal·lació de plaques fotovoltaiques mitjançant el paquet d’ajuts SOLBAL 1 i SOLBAL 2 durant els darrers anys. Es tracta d’uns ajuts directes per a les Illes Balears, cofinançats amb fons FEDER, per impulsar l’energia renovable. Per a aquesta convocatòria d’enguany s’han adjudicat 18 milions per a 38 projectes: 28 a Mallorca, 6 a Menorca i 4 a Eivissa. Entre les dues convocatòries s’hauran sumat 93 noves instal·lacions fotovoltaiques.

Yllanes ha destacat que «aquestes línies d’ajuts han estat una reivindicació històrica per part del sector a les Illes Balears» i que, amb la seva arribada «complim el punt 69 dels Acords de Bellver». «El programa SOLBAL 2 permet complir el nostre objectiu d’augmentar el percentatge d’energia elèctrica que provengui de fonts renovables, i l’any 2023 arribar a un 25 %».

D’altra banda, tant la presidenta com la ministra han valorat la inversió de 1.100 milions d’euros per a la interconnexió entre les Illes Balears i la Península, «la inversió més important de la planificació de Red Eléctrica».

Palma, cimera europea sobre l’aigua

La ministra Ribera ha anunciat també que Palma serà la seu d’una reunió ministerial dedicada a temes de cooperació en aigua a la Mediterrània, organitzada per la Unió per la Mediterrània (UpM), la Comissió Europea i el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Es tracta de la tercera reunió sectorial que se celebrarà des de la creació de la UpM i que tindrà lloc durant el primer trimestre de 2022.

Hi participaran els 26 països membres de la Unió Europea, així com 14 socis mediterranis del nord d’Àfrica, l’Orient Mitjà i el sud-est d’Europa i la mateixa Comissió Europea. El 2010 es va celebrar a Barcelona i el 2017, a Malta. En aquesta darrera ocasió es va elaborar un marc de política hídrica per a les accions 2030.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt