Ara llegint
Un centenar de dones del sector cooperatiu agroalimentari intercanvien experiències a Eivissa

Un centenar de dones del sector cooperatiu agroalimentari intercanvien experiències a Eivissa

Eivissa ha acollit aquest dimecres a grans dones del sector cooperatiu agroalimentari d’Espanya. El Consell Insular d’Eivissa ha estat l’escenari en el qual aproximadament un centenar de dones han pogut intercanviar experiències i coneixements i s’ha avançat en la construcció de noves oportunitats a través de la participació de dones de diferents generacions del sector cooperatiu agroalimentari.

Cooperatives Agro-alimentarias de España juntament amb Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears han organitzat la jornada “Dones de cooperatives: construint un futur cooperatiu”. Aquesta jornada s’emmarca dins del programa d’actuacions dirigides a fomentar l’emprenedoria i el lideratge de les dones en els òrgans de decisió de les cooperatives agroalimentàries, subvencionat per l’Institut de les Dones i amb la col·laboració de AgroBank.

La jornada ha començat amb la intervenció de Jerònima Bonafé Ramis, presidenta de Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears i vicepresidenta 2a del Grup de Treball Dones CopaCogeca, que després d’exposar la seva trajectòria ha destacat que “aquestes jornades han estat una oportunitat perquè les dones de totes les comunitats autònomes puguin continuar avançant en la igualtat, tenint en compte la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica”.

Per part seva, Guillem Bibiloni, director de Segment AgroBank de la Direcció Territorial de CaixaBank en Balears, ha destacat que la seva entitat posa en marxa línies d’actuació per a l’apoderament de la dona dins de l’entitat gràcies a projectes de “mentoring”.

Joan Marí Guasch, director Insular de Medi rural i Marí del Consell d’Eivissa, ha exposat la realitat d’Eivissa on s’està impulsant el treball de les terres i el foment del treball de dones joves agricultors que en aquests últims anys han fundat noves cooperatives.

Ha tancat l’acte de presentació, Begoña Suárez Suárez, subdirectora General per a l’Emprenedoria, la Igualtat en l’Empresa i la Negociació Col·lectiva de Dones de l’Institut de les Dones amb l’objectiu de “avançar cap a un sistema col·laboratiu”.

La jornada s’ha estructurat en dues ponències i una taula rodona. La intenció principal ha estat donar a conèixer el paper de la dona en el sector agroalimentari a Europa. També s’ha buscat compartir l’experiència d’una dona que ocupa un lloc de responsabilitat en un important grup cooperatiu, així com aprendre de dones de diferents generacions referents en el sector.

La sueca Lotta Folkenson, presidenta del grup de treball de Dones del Copa Cogeca ha destacat que la sostenibilitat social és fonamental perquè les dones de les zones rurals puguin enlairar. A més, ha afegit, com a dada, que “el 38% dels membres de les cooperatives a Europa són dones.”

Posteriorment, Leire Mugerza Garate, presidenta del Congrés de Mondragón, ha destacat en la seva intervenció que “cal sembrar per a recollir en el futur. El valor de les cooperatives està en les persones”.

La periodista Conxa Rosillo Zaforteza ha estat la moderadora de la jornada i ha posat l’èmfasi en les dones cooperativistes que han participat en la jornada d’avui. “Però són només una mostra del talent que hi ha aquí fora, dels milers de casos de dones que s’enfronten en el seu dia a dia a les circumstàncies més diverses, les que ens ofereix un món que es troba en plena transformació i on la dona està reclamant el seu paper, el seu lloc perquè vol formar part d’aquest present i també del futur que construïm” ha destacat Rosillo.

A continuació, en la taula rodona titulada “Dones que construeixen futur cooperatiu” han intervingut quatre dones presidentes i directores de cooperatives de diferents edats. L’objectiu ha estat extreure conclusions i possibles respostes per al disseny de noves estratègies que permetin incrementar la participació de les dones cooperativistes en tots els àmbits d’actuació i representació. Eva María Fernández Alberto, presidenta Coop. Santiago Apostol, Els Pastoreros (Granada); Elisa Martínez Torres, presidenta Coop. Fruites Campoblanca (Múrcia); Mª José Manivesa Picat, presidenta Coop. Agroflor (La Corunya) i Sonia Torres Boned, directora i sòcia de Ecofeixes, S. Coop (Eivissa). Les quatre participants han exposat les seves realitats per a empoderar a la dona i fomentar la diversitat i el seu talent.

En l’acte de clausura han intervingut juntament amb Jerònima Bonafé, Vicente Marí Torres, president del Consell Insular d’Evivissa i Mae de la Concha, consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt