Ara llegint
Catalina Bestard: “Em desfaig per ajudar i trobar solucions als problemes de les persones”

Catalina Bestard: “Em desfaig per ajudar i trobar solucions als problemes de les persones”

Catalina Bestard Rosselló és la jutgessa de pau de Santa Maria. Persona amable i d’un tracte exquisit que entre els anys que ha exercit com a substituta i els de titular, ja en són 35 els que porta vinculada a la institució judicial. Durant la seva vida professional va exercir  d’administrativa a una empresa d’assegurances, fet que li donà la possibilitat de conèixer molt a les persones i a moltes persones. Uns anys que valora de manera molt positiva perquè en aquella feina ja va poder aprendre moltes de les coses que avui pot aplicar al Jutjat de Pau. Té veneració per la secretària del jutjat, n’Isabel, de la que en diu que és la seva mà dreta per la seva efectivitat, bon fer i millor tracte amb la gent del poble. Catalina Bestard Forma part de la junta directiva de l’Associació de Jutges de Pau de les Illes Balears i és una peça clau en el desenvolupament de les tasques i activitats que allà es duen a terme.

Pregunta.- Com pren vostè la decisió de presentar-se a l’elecció de Jutgessa de Pau de Santa Maria?

Resposta.- Tota la meva família va estar molt lligada a l’ajuntament com a treballadors i aquest fet va fer que jo tingués interès i estima pel meu poble, Santa Maria i a les seves institucions.  Vaig pensar que seria una bona ocasió per poder posar el meu granet d’arena per ajudar a les persones que d’una manera o l’altra m’han envoltada tota la vida.

P.- Quants d’anys duu al seu càrrec?

R.- Jo vaig començar fa 35 anys. Primer en vaig estar 28 exercint com a jutgessa substituta fins que fa 8 anys vaig esser elegida com a candidata a la plaça de titular. Són molts els anys que  hi duc però puc dir que de cada dia aprenc coses noves i, sobre tot, de cada dia m’agrada més i em sent més implicada amb tot allò que m’envolta.

P.- Què és allò que més li agrada de la seva feina al jutjat?

R.- Sense cap dubte m’agrada tot però allò que per mi té més valor és el tracte amb la gent i, sobre tot, el poder ajudar a tothom que ho necessita. Podria dir que em desfaig per ajudar i donar solucions als problemes de les persones i intent sempre evitar els conflictes que puc. Crec que la feina d’un jutge de pau, tot i no tenir competències, és la de fer de mediador entre parts i si és possible evitar conflictes.

P.- S’eviten molts conflictes a un jutjat de pau?

R.- Sense cap dubte. Són moltes les persones que s’adrecen al jutge de pau per contar-li els problemes que tenen i/o pateixen. Amb un poc de mà esquerra i per poc que sigui possible, sempre intent conversar amb  l’altra part del problema o conflicte i quasi sempre les coses s’arreglen parlant i cedint l’un i l’altra. Aquesta medicació ja no arriba als jutjats i per regla general es resol amb bons acords per les dues parts. La veritat és que la mediació és tan important que quasi sempre queda diluïda en un “Què ha estat,?, no res…” i això és perquè queda entre els les dues parts i el jutge,  un cop solucionat, ja està llest i no queda reflectit a cap estadística ni llibre d’entrada ni sortida. En aquests casos i per regla general, la paraula de les persones val més que la signatura d’un document.

P.- I de les noces, què ens diu?

R.- Personalment he de dir que celebrar noces és una cosa que m’agrada molt perquè, en general, la gent que es casa ho fa perquè vol i per amor.  Jo sempre dic que hi ha gent que es casa i gent que es vol casar. Esser d’alguna manera partícip d’oficiar un matrimoni té coses molt maques. Entre altres tens el goig d’esser l’oficiant de l’acte i per tant un poc la persona que dona el tret de sortida d’una relació entre dues persones. Aquest paper que juguem nosaltres, els jutges de pau, va molt més enllà de l’interès econòmic del sou que cobrem que ja vos podem imaginar que fa riure.  Es tracta d’unir a les persones, ja siguin en matrimoni o amb amistat. Aquesta és la clau que uneix a tots els jutges de pau de tot l’estat espanyol i als de les illes en particular.

Imatge de Catalina Bestard un dia de noces flanquejada pels noviis. (Foto arxiu).

P.- Destacaria vostè alguna cosa especial de la seva feina?

R.- Val a dir que la meva feina és satisfactòria cada dia i no passa un dia que no aprengui alguna cosa. La feina de jutge de pau ha d’anar molt lligada amb el personal del jutjat. Santa Maria, en aquest cas, sols té una persona adscrita que és la secretària que és un peça fonamental dins la institució i a més de tot, és la persona que resol la feina burocràtica que no és poca. És també la persona que assisteix a les noces i plegades formem un bon equip. La persona que exerceix de substituta en absència meva com a titular, és també una persona de grans habilitats pel que fa al contacte amb la gent tot i que la seva dedicació és menys activa que la meva com és de suposar. Tot i això, jo estic molt satisfeta i agraïda de les dues persones que m’acompanyen perquè jo tota sola no podria dur el gruix del jutjat.

P.- Quines són les competències d’un Jutjat de Pau avui?

R.- Les competències del Jutjat de Pau ha quedat reduïdes al registre civil que cobreix, naixements, casaments, defuncions i tot allò que faci referència amb el registre. El registre civil és molt important ja que en ell hi ha escrita tota la història d’un poble. La cooperació judicial és també una altra de les competències que comporten les notificacions i comunicacions que ens arriben  d’altres institucions judicials. Els actes de conciliació sol·licitats de manera oficial per alguna de les parts és també una altra de les competències. Després hi ha tota aquella feina de medicació i conciliació abans d’arribar a una demanda, que la fa el jutge de pau perquè vol i per l’interès que té en solucionar problemes. És veritat que són moltes les persones que acudeixen al jutjat demanant ajuda per moltes coses. Algunes les podem resoldre fàcilment i altres dues més temps però si depenen de nosaltres, al final es resolen.

P.- Vostès pertany a l’Associació de Jutges de Pau de les Illes Balears. Què és aquesta associació?

P.- L’Associació de Jutges de Pau de les Illes Balears és l’associació que es va crear per ajuntar tots els jutges i substituts de les illes que hi vulguin pertànyer amb la finalitat de posar en comú les problemàtiques que patim i les experiències. Ha estat molt positiu perquè per regla general no ens coneixíem entre nosaltres i ara compartim moltes coses plegats. Tenim la seu a Sant Joan, un espai que ens va cedir ja des dels inicis l’ajuntament i sempre ens han tractat molt bé. La veritat és que t’anomenen jutge de pau però no te formen. La formació l’aprens juntament amb els companys del jutjat i amb les experiències que ja han viscut el demés jutges de pau. Som una pinya a la que tots ens duim molt bé i convidem a qualsevol jutge o substitut a pertànyer-hi, val la pena.

L’elegància de Catalina Bestard queda palesa en aquesta imatge d’arxiu.

P.- Quin és el futur dels jutjats i dels jutges de pau amb la reforma que té en marxa el govern?

R.- La veritat és que tot està encara en període d’emenes i per tant no sabem ben bé com quedarà ni la institució ni nosaltres els jutges. He de dir que seria una equivocació prescindir dels  jutjats de pau perquè són la institució judicial més propera al ciutadà i la primera pedra de la piràmide judicial. La figura i feina  dels jutges de pau ja, ja l’he explicada abans. Si prescindeixen de nosaltres, a on o a qui aniran els ciutadans que a un moment donat necessitin un consell, una mediació o simplement parlar? . Esper que el govern tengui clara  la importància dels jutjats de pau perquè no podem pensar solsament amb Mallorca, hem de pensar que en tot Espanya ni hi ha 7.500. A cada ajuntament que no sigui cap de partit judicial, hi ha un jutjat i un jutge de pau. A Mallorca, per exemple, manco a Palma, Inca i Manacor, a cada poble per petit que sigui hi tenim presència.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt