Ara llegint
David Carsi: “Ara la flota és jove, però costa molta pena enganxar mariners”

David Carsi: “Ara la flota és jove, però costa molta pena enganxar mariners”

David Carsi: “Ara la flota és jove, però costa molta pena enganxar mariners”

Aquests dies els pescadors viuen amb emoció les festes de Sant Pere, els seu patró. També comencen una temporada amb molta activitat per donar resposta a la gran demanda de peix que hi ha els mesos d’estiu.  David Carsi és el patró major de la Confraria de Pescadors d’Alcúdia des del 2017. Actualment es dedica en exclusivitat a la gestió i al dia a dia de la confraria.

Pregunta.- Com viviu els pescadors les festes de Sant Pere al port d’Alcúdia?

Resposta.- Són unes festes emotives. Ens trobam pescadors jubilats i és molt emotiu que puguin compartir les seves històries perquè al final no deixa de ser història del nostre poble i s’ha de transmetre perquè si no arribarà un moment que desapareixerà. És una llàstima que tot el viscut aquí no estigui escrit d’alguna manera. Al final el sector pesquer s’està quedant a poc a poc sense relleu generacional. 

“La confraria d’Alcúdia és una de les confraries amb més embarcacions de les Balears.”

P.- Quantes barques sou actualment a la confraria d’Alcúdia?

R.- Ara som unes 29 barques, però fa 7 anys érem 35. Abans teníem una flota bastant grossa d’arrossegament, i ara en tenim dues, la meitat, també teníem un palangre de superfície que ja no hi és i tres barques petites que s’han venudes. Han anat desapareixent perquè és molt complicat sortir endavant com a sector amb tot el que se’ns imposa des de Brussel·les de restriccions i normatives. El problema és que cada pic hi ha manco sortides a la mar per part de barques d’arrossegament. Els hi han limitat una sèrie de dies per poder sortir, dels 365 dies només els hi toquen 120 dies, i els altres dies han d’estar a l’atur. Però l’atur només el tenen els treballadors, no el tenen ni els autònoms ni els armadors. I després també la disminució de quotes. Això és el que tenim, i tan barques petites com barques grosses seguim lluitant.

Si parlam de socis, som prop de 80 associats. La confraria d’Alcúdia és una de les confraries amb més embarcacions de les Balears, tenim la colònia de Sant Pere, Ca’n Picafort i port d’Alcúdia. 

“La gent ho fa per devoció, perquè li agrada, perquè sinó no hi hauria pescadors.”

P.- Costa el canvi generacional?

R.- Ara la flota és jove, però costa molta pena enganxar mariners i gent perquè segueixi en el sector. És complicat, t’ha d’agradar. La gent ho fa per devoció, perquè li agrada, perquè sinó no hi hauria pescadors.  

P.- Quina és l’edat mitjana? 

R.- Hi ha dos patrons de 26 a 28 anys, són els mes joves de la confraria, i els altres tenen entre 35-40 anys. També en tenim tres de 50 i un que es retira l’any que vé que té 58 anys.

P.- Quin és el perfil dels joves que entren?

R.- La majoria venen de família que ha fet de pescador, pares o padrins, i són pocs els que comencen de nou.  En el meu cas, jo he vengut de famíla. 

“Ara hi ha diversitat de pesca. Hi ha gent que està pescant llagosta, gent que pesca peix, tonyina, a palangre… i van sortint a diari si el temps acompanya.”

P.- Comença l’estiu. Quines són les captures típiques d’aquests mesos?

R.- Ara hi ha diversitat de pesca. Hi ha gent que està pescant llagosta, gent que pesca peix, tonyina, a palangre… i van sortint a diari si el temps acompanya. Després les barques d’arrossegament duen marisc, gamba, escamarlans, també lluç… Un poc de tot. Hi ha bastanta demanda i la gent aprofita.

P.- Com van els preus?

R.- Ara estan a l’alça. Estam en plena temporada turística i els preus comencen a pujar.

“La gent no ho sap, si que es pot comprar directament a un pescador, sempre que passi per les bàscules amb una traçabilitat que va directament a OP Mallorcamar i a la conselleria”.

P.- Quins són els vostres canals de venda?

R.- Tenim un punt de primera venda que sol obrir dilluns, dimecres i divendres de les 17.40 a les 18:50h, i també anam sota comanda. La gent no ho sap, si que es pot comprar directament a un pescador, tant barques petites com barques d’arrossegament, sempre que passi per les bàscules amb una traçabilitat que va directament a OP Mallorcamar i a la conselleria, es pot vendre directament a la gent del carrer. No hi ha cap inconvenient de que la gent vengui a comprar directament. 

P.- Per tant, la gent pot comprar directament al moll, al port d’Alcúdia. 

R.-  Si, tenim una xarxa social on es penja l’horari i el número de telèfon. Es pot comprar tranquil·lament i és un quilòmetre zero perquè ve directament de la mar. 

P.- Com vos ajuda als pescadors tenir un punt de venda?

R.- Al final tot el que es ven al punt de primera venda ja no se’n va a Palma. Això el que fa és incrementar el preu del peix damunt cinta de la llonja de les altres embarcacions, i el preu es defensa millor.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt