Ara llegint
Jaume Mateu: “La meva gran il·lusió seria haver posat la primera pedra del tramvia de Palma”

Jaume Mateu: “La meva gran il·lusió seria haver posat la primera pedra del tramvia de Palma”

Jaume Mateu Lladó (Palma 1976) és el director general de Mobilitat i Transports del Govern de les Illes Balears, en representació del PSIB-PSOE. Des de l’any 2015 és també regidor de l’ajuntament de Sóller en representació del mateix partit polític. A la passada legislatura va desenvolupar la responsabilitat del departament d’obres i urbanisme, mentre que a l’actual treballa des de l’oposició de l’ajuntament solleric. Té distintes titulacions acadèmiques totes elles vinculades amb la geografia, planificació de litoral i territori i gestió del medi ambient.

Donat el càrrec de responsabilitat que ostenta actualment com a responsable de mobilitat i transports del GOIB, es plantegen tota una sèrie de situacions i aclariments envers la seva direcció i per això ens respondrà algunes qüestions que tenen, com a mínim, una part dels ciutadans despistats i, en certa manera, descontents. Altres, per descomptat, no.

Pregunta.- Per què el transport públic de les nostres illes és tan complicat i alhora sembla que tan minvat de recursos tant tècnics com humans?

Resposta.- Jo no diria que és més complicat que a altres regions. Però sí que compartesc que necessita més recursos. Hi veig dos motius: un, perquè duim un retard històric important en inversions en aquest àmbit que fa que costi arribar als nivells que necessitam. I dos, per les dinàmiques estacionals que provoca l’activitat turística, que fan que haguem de dimensionar les xarxes de transport per a l’estiu, quan a l’hivern la demanda és molt més baixa. Això fa que tenguem punts de saturació a l’estiu mals de preveure. Des que som al Govern hem posat fil a l’agulla per millorar aquesta situació.

P.- Ens parli del tren del pla. Com estava abans i com està ara tot tenint present les múltiples queixes que hi ha per part dels usuaris envers les periodicitats, preus i sovint retards en el servei?

R.- La millora més important que hi hem fet fins ara és l’electrificació de tota la xarxa, que ha suposat una gran millora en comoditat i fiabilitat dels serveis. Ara ja estam planificant noves millores per permetre més freqüències i començar a ampliar línies. Amb els usuaris tenim un diàleg molt constant, i encara que tenim marge de millora, crec que moltes de les seves peticions les estam responent. Respecte a preus, l’ús massiu de la targeta intermodal ha suposat que el preu mitjà per usuari hagi baixat: d’1,39 € el 2019 a 1,28 € el 2021.

Jaume Mateu a la plaça de Sa Torre de Port de Sóller, lloc on resideix. (Jaume Casasnovas)

P.- Ara toca parlar dels bussos de línia que enllacen les distintes localitats de l’illa amb Palma i altres indrets que sovint venen de passada…

R.- La nova xarxa del TIB que va començar ara fa un any ha estat una millora importantíssima. Tots els busos nous, a gas i elèctrics, més freqüències, rutes optimitzades, nou sistema d’informació als usuaris… la millora és molt evident. A més el nou contracte ens permet anar modificant serveis segons les noves necessitats que van sorgint. És un canvi de dalt a baix.

P.- Ja sabem que a la vida tot és molt complicat i més encara quan són coses que hom no podem preveure. Sovint, sobretot a l’estiu,  els bussos de línea dels llocs més turístics,  no tenen capacitat per transportar a la gent que espera. Com creu vostè que es podria solucionar això?

R.- La solució és planificació i recursos, cosa que precisament la nova xarxa TIB ens aporta. Sempre tenim reforços a punt per si hi ha moments punta en què els busos van plens. I a més tenim un sistema de seguiment per GPS que ens indica quants de viatgers hi duim en cada moment, cosa que ens dona més possibilitats de reaccionar en casos d’alta demanda. És cert que puntualment podem tenir puntes males de gestionar. Però en general hem millorat bastant en aquest aspecte.

P.- Pensa vostè que tots aquests problemes que hi ha tindran solució  en un futur immediat?

R.- La veritat és que la situació de la COVID ha fet que totes les millores fetes el darrer any no lluïssin tant com el que preveiem. Però el 2022 segur que es notarà més. Evidentment, sempre es pot millorar; en el cas del tren, per exemple, les inversions són a mig/llarg termini, i els canvis s’han de fer tira a tira. Això no obstant, el secret és tenir clares les coses i ser constant en el ritme d’inversions.

P.- Vostè diria que els mallorquins utilitzem prou el transport públic o no?

R.- És un debat clàssic. És cert que el fet de ser un territori petit i limitat fan que tenguem certa tendència a un ús molt intensiu del cotxe. Però aquesta «cultura» està canviant, les generacions més joves ja no cerquen tant tenir un vehicle en propietat com emprar diferents sistemes de transport combinats. I a més, la saturació de les carreteres fa que molta gent opti cada vegada més per anar en tren, per exemple. El canvi es va notant perquè ens anam «europeitzant».

P.- Què aconsellaria vostè als residents i visitants parlant de la utilització del transport públic?

R.- Als que no l’empren, els convit que ho provin. Que es facin la targeta intermodal i vegin els avantatges que comporta, el no haver de conduir, el no haver d’aparcar i les possibilitats que dona la combinació TIB i EMT, que ara ja és possible amb la mateixa targeta. I als que en són usuaris, que segueixin fent-nos arribar les seves propostes de millora i moltíssimes gràcies per la seva fidelitat.

P.- Veurem el tramvia algun dia?

R.- Si, n’estic convençut. És una infraestructura costosa, i per això és lenta la seva implantació. Però el futur va cap aquí, cap a un transport d’alta capacitat, elèctric i molt còmode. A més serà una millora molt important per a la ciutat de Palma, per la capacitat transformadora que tendrà dels carrers per allà on passi. El corredor de la badia de Palma és el que té potencialment més demanda d’usuaris de tot Mallorca. Per tant, té tot el sentit implantar-hi un tramvia, com han fet moltes ciutats europees.

P.- I el metro. Tenen previst d’una manera seriosa allargar el seu recorregut?

R.- La idea és allargar-lo fins al Parc BIT, ja que això permetrà donar servei a molta de gent que ara ho té difícil per emprar el transport públic. Ja tenim el finançament i el projecte a punt per licitar, de manera que aquesta serà la primera línia que veurem ampliada aviat. Esper que el 2022 ja comencem les obres.

Mateu duu ja sis anus exercint la tasca de director general de transports del GOIB. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- L’estació intermodal és un focus de problemes. Com pensen solucionar-los tot tenint en compte que són més d’ordre públic que no pas de transport?

R.- Bé, jo no diria que el problema és la intermodal, sinó més bé que és un espai on hi passen milers de persones cada dia, cosa que el fa «atractiu» per a determinats col·lectius que poden ser conflictius en algun moment. Però els serveis de vigilància que hi tenim són molt importants: a més dels guardes de seguretat de SFM i del Consorci de Transports tenim un conveni amb la Policia Nacional pel qual ens donen una cobertura especial a aquesta àrea. A part d’això, hi ha qüestions de caràcter social en els quals des de Transports no hi podem intervenir, i per això confiam en la bona feina dels serveis socials tant municipals com del Consell i del Govern.

P.- Digui’ns què li agradaria veure complit a final de la legislatura?

R.-  La meva gran il·lusió seria haver posat la primera pedra del tramvia de Palma, o almenys deixar el projecte prou avançat perquè no tengui marxa enrere. Estam treballant molt intensament per a aconseguir-ho.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt