Joana Alomar: “Cada any intentam canviar de lloc les figures del betlem”
Fa set anys que Joana Alomar i Jaume Llabrés fan el betlem de l’Ajuntament de Sa Pobla. Però en fa molts més, més de 30, que va començar la seva passió pels betlems. Durant tot l’any cerquen, trien i pensen el que hi posaran. Al d’enguany hi trobam escenes de la vida pagesa de Sa Pobla i molts de detalls i moments d’aquell Betlem imaginat. Es pot visitar fins dia 6 de gener a l’Ajuntament de Sa Pobla.
Pregunta.- Com comença la vostra afició a fer betlems?
Joana Alomar.- Noltros vàrem començar a festejar jovenets, i ja vàrem començar a fer a ca nostra un betlem petit i a poc a poc es va anar ampliant. Quan ens casarem vàrem començar a fer el betlem primer amb una taula petita, després amb una taula grossa, dues taules… després vàrem desmuntar una habitació perquè es pogués veure des de fora, i quasi fins passat Sant Antoni es podia veure. Després vàrem tenir l’oportunitat de fer el betlem dins les instal·lacions de l’associació Gent com Tu, de la que formam part, després el férem 4 o 5 anys a l’oratori de Crestatx i a l’Ajuntament de Sa Pobla del 1999 al 2002. Ens encanta. És una manera de desconnectar de la feina.
P.- Com vos distribuïu la feina? Qui fa què?
Jaume Llabrés.- Tots dos feim un poc de tot tot.
JA.- Ell fa la feina més dura de traginar palès, pedres, soques… i el riu. El riu és seu.
P.- Com han anat canviant els vostre betlems al llarg dels anys?
JA.- Vàrem començar amb unes figuretes de plàstic, encara les tenim guardades, no tiram res, i poc a poc vàrem anar fent més figures, vàrem anar creant les casetes… Si vols fer una escena penses en el que has de menester i anam fent. Intentam també cada any variar un poquet.
JLL.-I tot el que hi ha damunt les cases, arbres… és fet nostro. Figuretes n’hi ha de comprades, i n’hi ha de guix i pintades.
JA.- De vegades vols fer una escena i no ho trobes i intentes adaptar-ho. Hi ha algun pastoret que de vegades li canviam la professió.
P.- Quins oficis o llocs de Sa Pobla trobam al betlem de l’Ajuntament?
JA.- Ferrers, vaqueria, hort, molins… Ens feia molta il·lusió tenir les tres classes de molins que existeixen, hi ha el de ramell fet per son pare fa 20 anys, després tenim el molí de pales i el molí fariner fet d’en Jordi Soler de Sa Pobla.
JLL.- Les cases també són d teules de per aquí.
JA. Hi ha les marjades, la sitja de carboner, la tafona… L’any que vé també vull fer un forn de calç.
JLL. Tots els detalls petits els fa ella. I pinta les figures.
JA.- I descobrir la pistola de silicona ens ha ajudat molt.
P.- Com funciona el riu?
JLL. Quan varem començar vessava. El riu és d’una canal de giny i és un circuit tancat.
Jaume Llabrés: “De vegades vas d’excursió per la muntanya i agafes una pedra, una soca. O ten vas de viatge i compres una figura.”
P.- També m’ha cridat l’atenció una pedrera.
JA.- Tenim aquí les pedreres de Muro. Representar que de dins la muntanya també treim els cantons, un material que s’ha emprat per la construcció.
P.- Vos inspirau en d’altres betlems o teniu contacte amb altres persones que fan betlems?
JLL.- Miram a Youtube Belenismo, i sempre agafes alguna idea de qualque betlem.
JA.- Agafes idees. L’any passat, amb el segador davant del molí, ho varem veure i ho volíem fer. I per fer el blat sembrat vàrem agafar el parnetxo de les canyes que tenim sembrades a ca nostra. Veus una cosa i vas pensant com ho pots fer.
P.- Tot l’any estau pensant en com fer el betlem?
JA.- Exacte, i hi ha coses que s’espenyen i els hem de restaurar.
JLL.- I de vegades vas d’excursió per la muntanya i agafes una pedra, una soca. O ten vas de viatge i compres una figura.
P.- Quina és la part més complicada de muntar el betlem?
JLL.- El començament, quan no hi ha res.
JA.- Intentam cada any canviar les figures de lloc. Quan tens les quatre bases vas omplint. I qualque vegada dius, aquí posaré això, però quan vas a omplir no queda bé.
JLL.-Des de l’any del covid vàrem fer que es pogués veure de les quatre parts, i és més complicat.
P.-Enguany quines novetats heu posat?
JA.-Els ànecs que he posat un darrera l’altre són la novetat.
JLL.- Canvies una cosa d’un lloc a l’altre i de l’any passat a enguany no té res a veure.
P.- Quins horaris està obert el betlem?
JLL.- Tots els dies feiners de les 9 a les 14h. De les 19:15 a 20:30h. Els dissabtes de 17:30 a 20h, i els diumenges i festius de les 11 a les 13h, i de 17:30 a 20h. I si ens avisen també podem obrir per grups.