Ara llegint
Nicolau Cañellas: “Has de prendre les decisions i és complicat però molt gratificant”

Nicolau Cañellas: “Has de prendre les decisions i és complicat però molt gratificant”

Nicolau Cañellas és el batle de Santa Maria i aquesta és la segona legislatura.  Militant de MÉS, governa amb coalició amb el PSOE; sis regidors de MÉS i un del PSOE.  És una persona molt afable i feinera com ella mateixa i així ens ho ha demostrat en el temps que ha durat la present entrevista. Ha atès el telèfon, gent que ha entrat al despatx per una pregunta o dubte i a l’hora de baixar a fer les fotos, sols hem estat 20 minuts per arribar al lloc elegit que era just baix de l’ajuntament. Ha trobat l’arquitecte municipal, un funcionari, els homes de brigada municipal i una senyora a la que s’ha adreçat per demanar-li per la família. Això és la feina d’un batle d’un poble  com Santa Maria. Ha de donar cap a tot i cada cosa que passa o s’esbrina per aquelles contrades passa, malgrat no sigui de manera oficial ni de la seva competència, per la consulta al batle. Als pobles, el batle és un més i el tracten de tu.

Pregunta.-  Com passa el temps un batle de poble?

Resposta.- Fent moltes coses cada dia però he de dir que aquest darrer any ha passat volant. Tot el tema de la pandèmia ens ha restat  temps per fer coses i ens ha dut i ens duu molta feina i més preocupació perquè, per desgràcia, encara no hem arribat al final, tot i que ara sembla que podem veure alguna llum d’esperança. Aquesta ha estat l’estrena d’aquesta legislatura. La passada 2015/2019 fou de molta feina tot i que jo ja venia d’esser regidor de base, no em va agafar de sorpresa però sí un poc despistat

P.- Quina és la diferència en el dia a dia d’un regidor i d’un batle?

R.- No hi ha res que veure amb la feina de cap dels dos sense llevar ni posar mèrits. Quan un és regidor té una feina assignada i sempre té  un referent a qui adreçar-se en cas de dubtes o problemes i quasi sempre el batle. En la cas del batle, és tot lo contrari, te venen a demanar a tu i quan et gires sols hi ha la paret. Estàs tot sol a l’hora de decidir, quan és d’un moment per l’altra. Has de prendre les decisions i és complicat però molt gratificant.  

Nicolau Cañellas, sempre a punt per agombolar el dia a dia. (Foto: Jaume Caasnovas)

P.- Què és allò que més valora del lloc que ocupa?

R.- El tracte amb la gent sense lloc a dubtes. Fer feina per la gent del teu poble fa que cada dia quan t’aixeques de jorn tinguis ganes de fer feina, d’anar fent coses. Quan surts pel carrer fas molt sovint un examen de la teva gestió i la de l’equip de govern que t’acompanya. Camines i veus un carrer o una plaça que heu arreglat o simplement que queda per arreglar.  Veus gent a la que hem pogut ajudar amb el tema que sia i et dona una sensació dolça de fer feina pels teus i, sobre tot, et dona la responsabilitat de demà fer-ho encara millor si escau. És un repte diari.

P.- Com és el tracte amb els membres de l’oposició i amb la gent que no pensa com vostè?

R.- En els pobles les coses són diferents. En primer lloc, el respecte que ens tenim tots. Amb l’oposició tenim diferències però sempre som de com fer les coses i no de què hem de fer, perquè tots perseguim un objectiu comú: fer feina per la nostra gent. Tenim un tracte totalment afable, amable i de col·laboració total. Les discussions amb l’oposició al plenaris no són bregues, discutim com podem fer-ho per millorar el nostre poble. Tots anem amb una mateixa direcció i pot ser amb diferents visions que conflueixen en el bé comú de la gent de Santa Maria.   

P.-  Santa Maria és un poble molt dinàmic. Què en destacaria vostè?

R.- A data d’avui destacaria la solidaritat i l’esperit de poble que tenim. A Santa Maria, en temps de pandèmia, tothom i dic tothom, ha fet allò que podia per ajudar als demés. Hi ha hagut una solidaritat  d’enveja. L’economia procurem moure-la tot lo que podem. Els comerciants hi han posat molt de la seva banda i l’ajuntament també.  Teníem uns projectes pendents d’executar d’obra pública i tot pensant en que ara està tot aturat i ja que les obres sempre són molestes, hem aprofitat per dur-les endavant ara.

P.- I de projectes de futur?

R.- Hem d’aconseguir com a repte de futur que el vianant tingui més prioritat que els cotxes. Volem un poble per viure i passejar com més tranquils millor i per això és primordial que la gent sigui prioritària envers els vehicles. Això és cap a on anem. Cotxes fora. Fer pàrkings a les afores del poble per evitar que entrin dins el nucli urbà. Volem recuperar l’antigor de Santa Maria. Volem que la gent pugui caminar pels carrers i que els nins surtin a jugar a la pilota com vàrem fer nosaltres a la nostra infantesa.

El batle Nicolau Cañellas a les portes d’un edifici municipal de la plaça. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- El sector primari és molt patent a dins Santa Maria i les seves contrades. Com ho valoraria vostè?

R.- Sobre tot amb el tema dels vins Santa Maria és molt potent i jo ho valoro molt i molt positivament. De fet, jo venc de família de pagesos i he mamat la pagesia. Quan surt de l’ajuntament, si em vols veure amb un somriure d’orella a orella, deixa’m anar damunt un tractor a llaurar les vinyes o els ametllers.  Els sector primari de Santa Maria encara és viu. Tenim la sort de comptar amb set cellers i dins tots ells hi ha gent jove que han recuperat les vinyes de les seves famílies i alguns han comprat o llogat  nous conreus per potenciar moltíssim els nostres vins. Tant és així que tots junts han format una associació de bodegues de Santa Maria. Tots plegats fan la festa del Vi Novell amb la col·laboració de l’ajuntament. Hi ha una competència molt sana entre ells, fet que enalteix el valor de les persones i del producte.  El sector agrícola és molt viu també. La xylella ha tocat molt els ametllers però veig que els pagesos s’animen molt a sembrar garrovers, fet que demostra que Santa Maria té una agricultura viva.

P.- El Mercat de Santa Maria és una clàssic. Creu vostè que els mercats en general perden petjada amb la introducció de productes que no són propis del mercat tradicional?

R.- Efectivament és així i de fet la nostra idea, i així ho dúiem al nostre programa electoral, és recuperar el mercat tradicional amb els productes d’aquí a pesar de que ara és un molt mal moment. Tenim el mercat més antic de Mallorca i un dels més populars i això, afegit a que es fa en diumenge,  fa que vengui molta gent. Volem potenciar lo nostro, les fruites i verdures, productes ecològics i tot allò que conrea la nostra terra. Quan passi tot aquest mal somni, a n’aquest mercat li hem de donar una volta per tornar a les arrels que el veren néixer i créixer.   

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt