Ara llegint
Rafel Fiol: “El teatre ha de ser un lloc on es trobi tot el poble”

Rafel Fiol: “El teatre ha de ser un lloc on es trobi tot el poble”

Rafel Fiol: “El teatre ha de ser un lloc on es trobi tot el poble”

El Teatre d’Artà comença una nova etapa amb la direcció de Rafel Fiol, que assumeix el càrrec en substitució de Joan Matamales, vinculat a la direcció del teatre els darrers 18 anys. Rafel Fiol defensa el teatre com un lloc de trobada, un espai on hi tenen cabuda diferents propostes artístiques. També té la voluntat de que el Teatre d’Artà sigui un lloc social, on el poble es trobi i prengui consciència de la importància de connectar amb l’art a la nostra vida quotidiana. 

Pregunta.-Com han estat les primeres setmanes al Teatre d’Artà?

Resposta.- Vaig tenir la sort de poder compartir les dues primeres setmanes d’agost amb Joan Matamales, vaig poder estar al seu costat, veure la seva feina i conèixer la seva proposta. Com ell diu, cada teatre és un món diferent i depèn d’on estigui situat el teatre tendrà una manera de funcionar o un altre. Es molt important ser ben conscients d’on som i d’on estam fent feina. I ara ja sense ell, al teatre tot molt bé, molta d’il·lusió, moltes ganes, moltes possibilitats i molt de camí per fer. 

P.-Quines són les teves prioritats?

R.-La direcció que duia en Joan Matamales era molt bona, per tant, no farem res molt diferent al que en Joan proposava habitualment perquè la manera de veure el teatre és un poc la mateixa. Per a mi el teatre, a part d’una eina essencial per nodrir a les persones, és un lloc social. El teatre ha de ser un lloc on tot el poble conflueixi i es trobi, ens hi hem de trobar tots i en totes les franges d’edat possibles. 

Crec que és important obrir les portes del teatre a propostes o necessitats de la gent del poble. Seguim amb la mateixa línia de portes obertes per qualsevol persona d’Artà que vulgui mostrar qualque cosa del seu art. Per altra banda, també seguim amb la mateixa línia de recolzament a totes les escoles d’Artà que treballin en art o cultura, ja sigui la mostra de teatre escolar, música o dansa. Tenim bons recursos artístics a Mallorca, comencen a destacar persones que surten de l’ESADIB o d’altres bandes, i crec que és de rebut que també tenguin els seus espais per poder desenvolupar els seus projectes, i per això també seguim en la línia de proposar residències artístiques al teatre. 

Seguim fent feina cap a un teatre social, un teatre obert a tothom del poble, un teatre que ofereixi coses per a tothom i que sigui prou golós per aconseguir que totes aquestes persones vulguin venir al teatre, més enllà de venir a fer un cafè a la nostra cafeteria.

“Seguim amb la mateixa línia de portes obertes per qualsevol persona d’Artà que vulgui mostrar qualque cosa del seu art.”

P.-Per tant, seguir en l’esperit del que ha de ser un teatre d’un poble. Un espai amb les portes obertes que, a més, té una funció educativa.

R.-Solem pensar que al teatre només hi feim teatre i no és així. Aquí hi té cabuda qualsevol disciplina artística, i qualsevol d’aquestes arrels artístiques crec que són profundament nutritives ja no només pels nins sinó per qualsevol persona. Realment l’art o la cultura ens ajuda a sentir coses que al nostre dia a dia no podem sentir de manera tan intensa. A tots ens ha passat que escoltam una cançó i de cop ens emociona i no sabem molt bé perquè. Es necessari que tots tenguem contacte amb l’art perquè sempre hi ha alguna cosa que ens toca o que connecta amb noltros, ja sigui una obra, un concert una peça de dansa,….També és necessari pels nins i nines perquè si ho proven des de petits llavors ja ho veuen d’un altre manera. 

“Realment l’art o la cultura ens ajuda a sentir coses que al nostre dia a dia no podem sentir de manera tan intensa.”

P.-Parlan’s de la teva trajectòria al món artístic.

R.- La meva formació bàsica és actoral. Vaig acabar fa 11 anys els estudis superiors d’Art Dramàtic a l’ESADIB i des d’aleshores he anat fent camí. He fet més feina al darrera en temes de direcció i gestió de projectes. I a banda d’això, també vaig iniciar un altra branca relacionada més amb música, cant i direccions corals.

P.- Avança’ns la programació del teatre per les pròximes setmanes.

R.- Cada diumenge feim sessions de cinema amb títols molt interessants. A banda, destacaria dues produccions. Una és “La Claror”, un obra dirigida per Pere Fullana i interpretada per Toti Fuster i Biel Bisquerra que es representa dia 20 d’octubre. Parla d’un personatge molt nostrat que era madò Rafela Servera, Calona, una gran contadora d’històries. Explica la seva vida i el seu recorregut vital. Per altra banda, m’agradaria destacar que el 27 d’octubre tenim la darrera edició del Microteatre enmarcat en la temàtica d’unes noces. També vull dir que teatre no només en feim dins les sales del teatre, el microteatre el farem a diferent ubicacions per l’exterior del teatre. A banda tenim propostes musicals, concerts a la nostra cafeteria, també una proposta que es diu “Brodway bites”, un concert teatralitzat que fa un tast de diferents obres de Brodway, serà dissabte 28 d’octubre. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt