Ara llegint
Tomeu Castañer: “Han estat molts de vespres sense dormir cercant les solucions millors per a tots”.

Tomeu Castañer: “Han estat molts de vespres sense dormir cercant les solucions millors per a tots”.

La pandèmia de la COVID-19 ha deixa petjada a molta gent i sectors empresarials i socials. Malauradament això és així, tot i que sembla que les coses, a nivell sanitari, es van resolent de mica en mica. Dins tot aquesta amalgama de persones, empreses i col·lectius implicades hi són també els que ho han patit amb silenci i molta angoixa. Aquells que han hagut de trobar solucions malgrat la situació ambigua i canviant. Els assessors  fiscals i laborals han etat l’eix on s’han hagut de cercar i trobar les solucions més adients possibles.

Per aquest motiu, avui la nostra entrevista anirà dedicada a mostrar com i de quina manera viuen ells aquesta pandèmia sense oblidar que tenen una situació molt difícil i estressant. Han de lluitar per entendre i esbrinar allò que vol i dicta l’administració i vetllar per no perjudicar als seus clients que, en definitiva, som tots. Tothom té un gestor, sigui assalariat, empresari…

Tomeu Castañer Abad (Palma 1986) és, juntament amb el seu pare Tòfol Castañer i la seva mare Ágeles Abad, una de les ànimes de “Castañer Abad Asesores” de Palma. Una empresa de la que ell ja n’és la cinquena  generació. La seva activitat es basa en  l’assessoria fiscal, comptable,  laboral i assegurances.

Pregunta.- És obvi que el temps de la pandèmia és i ha estat un temps molt complicat per a tothom. Vostès són dels que l’han patida com tothom però a més de tot, des del silenci i de manera professional. Ha estat dur haver d’assessorar a empreses i treballadors en uns moments tant complicats i canviants en els que ara era blanc i al cap de dues hores era negre?

Resposta.- El món fiscal ha tingut canvis però el món laboral ha estat, sense cap dubte, el més canviant de tots. En molt poc espai de temps anaven sorgint canvis importants que havíem d’anar resolent de la manera més ràpida possible perquè és el nostre compromís amb els empresaris i el treballadors. Una de les coses en les que el sector ens hem sentit pitjor ha estat que a l’hora de legislar no s’han tingut en compte ni als professionals d’assessorament ni tampoc la capacitat de la Tresoreria de la Seguretat Social.  El sistema no estava preparat per assumir tanta legislació i a més, una legislació tan  confusa com ha estat la que s’ha anat publicant. Això ens ha obligat a haver d’interpretar i això ha estat molt mal d’engolir perquè la legislació no s’ha de deixar a la interpretació. La legislació ha de ser clara i concisa.   Les interpretacions, com ha passat, donen peu a interpretacions errònies i així ens ha anat.

Tomeu Castañer en el seu despatx de feina resolent problemes a balquena. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Han tingut suport per part de l’administració?

R.- La veritat és que donada la situació no hem tingut un suport on poguessis trucar per resoldre dubtes i rebre ajuda. Això no ho hem tingut i s’ha fet molt costa amunt. El problema ha estat que s’han viscut moments extremadament crítics perquè tant els empresaris com els treballadors, han patit i pateixen molt i nosaltres estam al mig per donar solucions. Unes solucions que no teníem ni tenim avui encara tot i que les coses estan una mica més tranquil·les que no vol dir resoltes.  La nostra responsabilitat envers els clients ha estat molta i mala de pair perquè res depenia de nosaltres. Han estat molts de vespres sense dormir passant pena i cercant les solucions millors per a tots. Hem sentit la soledat de l’assessor que té una responsabilitat però que no ho hem tingut gens fàcil.

P.- Tornant a les interpretacions.  Ha estat molt mal de passar el glop d’haver d’interpretar allò que volia dir un butlletí oficial pel fet de que les interpretacions són, això, interpretacions i les normes o lleis  requereixen claredat i concisió?

R.- Sí. Com he dit abans, ha estat i és molt complicat però també he de dir que tant els empresaris com els treballadors s’han solidaritzat molt amb nosaltres i ens han posat les coses fàcils. Tothom era conscient de la situació legislativa que estàvem vivint però, malgrat tot, ens han fet costat en aquest patiment.  Un dels grans problemes que hem hagut de patir ha estat el moment en que l’administració ens trasllada tota la tramitació del SEPE ja que aquest ens estava totalment desbordat.  Aquesta gestió sempre s’ha dut entre el SEPE i el treballador però a partir d’aquest moment, els empresaris hagueren d’adreçar als seus treballadors cap als gestors. Aquest fet va comportar una allau immensa de trucades i gestions que ens va desbordar a tots. He de dir, en favor dels empleats de la nostra empresa, que això ho varem poder treure amb dignitat gràcies a tot l’equip professionals que tenim i que han donat molt més del que era la seva obligació. Vull aprofitar per donar-los les gràcies del primer al darrer.

P.- Aquest tema ha afectat òbviament al sector del turisme, però a quins sectors ha afectat més?

R.- Els sectors afectats han estat tots, però sobretot, han estat aquells que no han pogut iniciar la seva activitat. Els hotelers i la restauració han estat els que més.  La veritat és que a Balears tenim una situació econòmica millor que no pas a altres bandes i aquest fet ens ha permès aguantar una mica més. No massa. Val a dir que si la situació no es comença a arreglar, les empreses que fins ara han pogut aguantar, acaben les possibilitats, tant d’aportar recursos propis, uns, i els altres la capacitat de finançament. S’han fet moltes operacions financeres per aguantar el cop però el temps s’allarga i els préstecs s’han de tornar. Cal reiniciar quan abans millor l’activitat econòmica perquè la roda pugui continuar. El líquid de les empreses i la capacitat d’endeutament és com un poal. Si té un forat, per petit que sigui, en buida. Si li pots anar afegint aigua pot ser aguanti i fins i tot que vessi però si només en surt…

P.- Estem en un situació greu?

R.- Estem en una situació molt greu. Hem de pensar que el mes de març de l’any passat,  quan va començar aquesta història de la COVID-19, pensàvem que seria una qüestió d’alguns mesos o pot ser setmanes. De cap manera ha estat així i aquest fet ha impossibilitat la creació de feina i de negoci. Això vol dir que hi ha empreses, moltes, que no han tingut cap ingrés des de fa 15 mesos. Això no hi ha economia que ho pugui suportar. Ja no parlem de les famílies que els seus ingresso s’han vist minvats de manera molt important, fet que ha posat en un situació insostenible a molta gent que espera, com aigua de maig, poder tornar a la feina. Alguns tindran sort i les seves empreses reviscolaran, però molts ja no podran tornar a treballar. Aquesta situació no tindrà una solució ni ràpida ni fàcil. Sols podem esperar i pregar perquè les coses, de mica en mica, tornin al seu lloc. Hem de pesar que a Balears el 85% nostre PIB està lligat directament amb el turisme. Si el turisme no comença i respon, ho tenim molt complicat.

Tomeu Castañer duu el pes de la pandèmia sense esglais ni renou. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- S’ha estat just a l’hora fer que la gent que ha estat en ERTE hagi hagut de tributar a més del problema que pateixen les famílies?

R.- S’ha estat injust amb moltes coses. Lo de tributar no hauria d’haver estat així però les coses són com són i com hom voldríem que fossin. El problema s’haguera alleugerat si haguessin fet retencions en els pagament i d’aquesta manera ara la gent no hauria de tributar una quantitat, en molts casos, molt gran i molt mala de pagar. Val a dir que el SEPE hauria d’haver fet retencions però no seria de justícia no reconèixer que també estaven desbordats perquè, no ho dubteu, a tots ens va agafar per sorpresa.  Hem de recordar que el primers ertes es varen tramitar en el mes de març de l’any passat i fins el mes de maig la immensa majoria de la gent no va cobrar. Ja no parlem dels que trigaren més temps. Tot han estat perjudicis pels treballadors.  Dit això, els empresaris també han patit molt i en silenci.  Les empreses han rebut fort, molt fort.  Els empresaris han fet i fan un sacrifici molt gran i lo que ve és molt, molt complicat.

P.- Com es duu aquesta relació de gestor amb els clients que amb els anys ja són amics?

R.- Nosaltres tenim la sort de tenir una empresa que té una relació amb els seus clients basada amb la confiança. Això sempre és més dolorós quan venen mal dades. També és veritat que la nostra implicació ha estat màxima i la resposta del client, tant empresari com treballador, ha estat d’una lleialtat total i absoluta.  Aquesta relació tan propera ha implicat que quan a les dotze de la nit d’un dissabte surt un BOE amb noves instruccions, de seguida te cridaven per saber què passava. És molt normal perquè ser empresari en aquesta situació és un penar molt gran. Els primers mesos foren d’escàndol i la implicació nostra ha estat total com no podia ser d’una altra manera.

P.- Com preveu que anirà?

R.- Fer una previsió és complicat perquè ni jo ni ningú tenim la vareta de na Ventafocs. És una tema bàsicament sanitari i això és molt complicat i perillós perquè depèn de les vacunes, comportaments… El que és veritat és que si no reiniciem l’activitat anirà molt malament. La gent i les empreses no podran aguantar. Prefereixo no mirar cap enrere perquè la situació ha estat caòtica d’una manera i ara ho és de l’altra. Esperem que més aviat que tard puguem començar a caminar.      

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt