Ara llegint
Xavier Canyelles: “Hem trobat dents de megalodon dalt del cim del Puig Major”

Xavier Canyelles: “Hem trobat dents de megalodon dalt del cim del Puig Major”

Conegut com a actor i humorista, Xavier Canyelles (Palma, 1976) és també il·lustrador de publicacions relacionades amb el medi ambient i naturalista especialitzat en entomologia, a més de president d’Expobiodiversity, associació que gestiona la col·lecció de biodiversitat que s’ha reobert enguany al Casal de Cultura de Costitx.

Pregunta.- Quin és l’origen de la col·lecció que acull el Casal de Cultura?

Resposta.- Aquesta col·lecció es va inaugurar l’any 1987 com a Casa Fauna Ibero-Balear i es va situar a la primera planta del Casal de Cultura. Tot va ser organitzat, muntat i gestionat per Francesc Ruiz, naturalista i taxidermista barceloní que, junt amb la seva dona, va dur el projecte endavant. Es tractava de l’exposició de la seva col·lecció particular que durant anys s’havia anat augmentant mitjançant donacions.

P.- Per què han apostat enguany per tornar a obrir-la al públic?

R.- Després que Francesc Ruiz ens deixàs d’aquesta vida, els seus amics teníem la il·lusió de continuar amb el seu llegat, però no sabíem com fer-ho. Aleshores em vaig posar al capdavant perquè no volia que el seu projecte es perdés; per aconseguir-ho vàrem crear l’associació Expobiodiversity, a través de la qual hem gestionat la col·lecció mitjançant un conveni amb l’Ajuntament de Costitx, que ens ha donat suport i ajudat en tot moment.  La veritat és que han estat quatre anys de feina intensa, però ha valgut la pena perquè que hem aconseguit que la col·lecció no acabàs en l’oblit.

Part del material que es pot veure a Costitx.


P.- Com s’ha renovat la mostra?

R.- Amb esforç i moltes hores de feina, ja que el material s’ha hagut de netejar, classificar, ordenar, restaurar i exposar correctament. També s’ha reformat la infraestructura i s’ha instal·lat llum en punts clau perquè el públic pugui apreciar bé les diferents peces.


P.- La col·lecció està en constant ampliació. D’on provenen les noves peces? La majoria són autòctones?

R.- La gran part de les noves incorporacions provenen de donacions privades, és a dir, de persones que tenen col·leccions a casa i no saben què fer amb elles i per això ens les donen. Òbviament ens trobam de tot: des d’objectes deteriorats fins a autèntiques relíquies difícils de localitzar avui en dia. Pel que fa a la procedència de les peces, n’hi ha de les Illes, però també de la península i de diferents parts del món.  Sovint ens avisen també des d’escoles i instituts antics que conserven coses de temps enrere que actualment no fan servir i que poden formar part de la nostra col·lecció.

Una de les sales del Casal de Cultura de Costitx.

P.- Quines seccions del món animal hi trobaran els visitants?

R.- Hi trobaran invertebrats terrestres, com insectes, aràcnids o caragols; invertebrats marins, des de crustacis i esponges a coralls i estrelles de mar; vertebrats marins, com tortugues, mandíbules de tauró, aucells marins i peixos i també rèptils, aucells i mamífers. A part, tenim una secció de paleontologia molt interessant, amb peces destacables com un queixal de mamut, dents de megalodon o ammonits de les Balears, entre d’altres.

P.- També conté una part destinada a la botànica…

R.- Sí, tenim una part sobre el regne vegetal que de fet s’està ampliant amb restes molt interessants, com una col·lecció de pinyes, fòssils vegetals, fruits, llavors i un herbari bàsic exposat. També comptam amb  plantes verinoses, invasores o endèmiques. Bàsicament, intentam reflectir una mostra de la diversitat botànica que tenim a Balears.

P.- L’exposició o gabinet de curiositats naturals es pot visitar de forma lliure o concertant visites guiades. En què consisteix el recorregut?

R.- Sempre començam amb una xerrada inicial sobre biodiversitat per després continuar amb la primera aturada de la visita: l’apartat d’insectes, en el qual abordam tot tipus de curiositats, a més de contestar les preguntes dels participants. Seguidament visitam els caragols terrestres, tant endèmics com tropicals, per enllaçar posteriorment el recorregut amb tota la part marina, que inclou des de coralls, esponges i estrelles de mar fins als vertebrats marins, com poden ser peixos, tortugues o aus marines. La visita continua en la part paleobotànica, fòssils vegetals, moment que s’aprofita per parlar de l’origen de les plantes al planeta per després seguir amb la mostra de plantes actuals; en aquest espai explicam als visitants els usos que les plantes han tingut al llarg de la història, des d’usos medicinals fins a crims històrics amb verins vegetals. Finalment, enllaçam els verins vegetals amb els animals amb la visita a la mostra de rèptils i la resta de la col·lecció, formada per aucells i mamífers. La visita es pot fer de forma lliure el primer i tercer diumenge de cada mes i les visites guiades es poden fer de dilluns a dissabte en horaris a convenir, concertant la visita.

Alguns dels peixos de la mostra.


P.- Quins són els objectes més rellevants d’aquesta exposició?

R.- N’hi ha molts. Podem destacar alguns aucells molt difícils de veure, la col·lecció de crancs, curiositats com la papallona més gran del món o, com he dit abans, les dents de megalodon, que curiosament s’han trobat al Puig Major, que abans era una zona enfonsada, i que durant anys s’han conegut com a llengües de Sant Pere o de Sant Pau, perquè les generacions anteriors no sospitaven que aquests fòssils poguessin provenir d’un tauró.

P.- Hi ha peces de la mostra que criden l’atenció per la seva història…

R.- Sí. Tenim, per exemple, un tros fossilitzat d’una planta primitiva que va viure a Mallorca quan l’ambient era una laurisilva i un exemplar de peix quimera que a l’antiga Grècia era considerat un híbrid entre serp, lleó, àguila i peix. També comptam  amb un corn marí, usat durant segles com a botzina, o amb belemnites, fòssils de calamar, que a l’antiga Grècia es consideraven llamps llançats per Zeus degut a la seva forma de bala. De fet, una particularitat de la nostra col·lecció de biodiversitat és que relacionam l’espècie humana amb les altres espècies, ja sigui a través de la història de la humanitat o dels costums, tradicions o creences.

P.- De cara al futur, tenen previst impulsar nous projectes relacionats amb la mostra de biodiversitat?

R.- Volem organitzar cicles de xerrades i visites temàtiques, així com sortides de camp. D’altra banda, estam registrant a poc a poc l’inventari de tot el que tenim perquè el nostre objectiu és aconseguir ser un museu oficial.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt