Ara llegint
Xisca Armero: “La creació d’una DO Mallorca fa anys que està damunt la taula, però no és fàcil”

Xisca Armero: “La creació d’una DO Mallorca fa anys que està damunt la taula, però no és fàcil”

Xisca Armero: “La creació d’una DO Mallorca fa anys que està damunt la taula, però no és fàcil”

Fa quatre mesos que Xisca Armero Adrover (Felanitx 1991) és la nova presidenta de la Denominació d’Origen Pla i Llevant. Química, viticultora, assessora vitivinícola i estudiant del Grau en Enginyeria Agroalimentària a la UIB. Agafa el relleu d’Antoni Bennàssar en un moment, explica, complicat per la baixada del consum de begudes alcohòliques a nivell mundial i els efectes del canvi climàtic. També, quan s’ha obert un procés de diàleg obert entre les dues DO de l’illa, Pla i Llevant i Binissalem, per a la creació d’una DO Mallorca. 

Pregunta.- Ets la segona generació de viticultors,  filla del Luis Armero, del celler Armero i Adrover de Felanitx. Com són els teus inicis al món del vi?

R.- Sempre he estat vinculada al mon del vi. Venc de famílies amb una història vitícola bastant arrelada i som la segona generació. No record altra cosa que el món del vi. Córrer entre dipòsits i ceps, això ha estat la meva vida. 

P.- Com afrontes la presidència de la  Denominació d’Origen Pla i Llevant? 

R.- És un repte que afront amb molta responsabilitat. La tasca de la DO és molt important per regular i certificar els productes de qualitat de la nostra regió, i la presidència és aquest pont entre els viticultors, els cellers i l’administració i el consumidor final. 

“La presidència és aquest pont entre els viticultors, els cellers i l’administració i el consumidor final.”

P.- Quins objectius t’has marcat en aquesta nova etapa?

R.- M’agradaria treballar per continuar donant visibilitat, no només a la tasca en si de la DO Pla i Llevant, sinó també a totes les persones que la fan possible i a tots els productes de qualitat que elaboram. Tots sabem que estam passant per un moment un poc complicat. Estam afrontant, a nivell particular i també a nivell global, uns reptes considerables. Per tant, el primer és centrar l’energia en escoltar les seves inquietuds, els seus problemes, els seus desitjos… i crear aquest pont entre aquestes persones, l’administració i el consumidor final. 

P.- Quina és la funció d’una Denominació d’Origen?

R.- Al final una DO el que fa és regular, certificar i amparar la qualitat d’uns determinats productes i d’una regió determinada. En el nostre cas són vins elaborats a la zona del Pla i Llevant, i la DO el que fa és establir unes condicions i uns mètodes d’obtenció tant de la matèria prima, el raïm, com dels vins. Sota el segell d’una DO no tot és vàlid, per això tenim un plec de condicions on s’estableixen molt be les pautes a seguir. 


P.- Com definiries la identitat de la DO Pla i Llevant? 

R.- A part de per un terreny molt concret, a Mallorca tenim un call vermell preciós que ens dona una identitat, els nostres vins també estan molt influenciats per l’embat. Per tant, són vins amb una certa mineralitat, que ve tant del terreny com de les condicions climàtiques. Són vins també amb un alcohol molt controlat, molt ben integrat. 

“Ha dues DO establertes amb molta història, i per crear una DO Mallorca s’ha d’avaluar aquesta diferenciació. Hi ha molts de temes a tractar.” 

P.- Actualment a Mallorca hi ha dues denominacions d’origen, Pla i Llevant i Binissalem. La possibilitat de crear una DO Mallorca està damunt la taula?

R.-Fa anys que està damunt la taula, però fer una DO no és fàcil. Pla i Llevant i Binissalem estan molt ben diferenciats en terreny, en condicions d’elaboració, en condicions climatològiques… i una DO aposta per una diferenciació de zona, de cultiu, de pràctiques… El plec de condicions que s’ha de crear per tenir les bases d’una DO ha de ser amb seny, ha d’estar molt ben elaborat i és complicat. Però no és complicat perquè no ens posem d’acord, sinó perquè hi ha dues DO establertes amb molta història, i per crear una DO Mallorca s’ha d’avaluar aquesta diferenciació. Hi ha molts de temes a tractar. 

P.- En quin punt vos trobau?

R.- Ara estam en un punt de parlar i veure cada DO que és el que vol. Des de les DOs tenim clar que volem mantenir la nostra essència, la nostra història i arrelament, i hem de veure com encaixa això dins la constitució d’una DO Mallorca que ens englobi a tots.

P.- Que passaria amb les actuals DO si es crea la DO Mallorca?  

R.- Aquí està el tema. No ho tenim molt clar, hi ha molts de canvis de normativa, i ara  hem de saber en que afectaria a les DO ja constituïdes, si desapareixen o si es mantenen com DO dins aquesta DO. Ara estam en aquest procés de diàleg i de veure quines opcions hi ha. Són processos molt llargs que es poden allargar anys, perquè les constitucions de noves DO van a Brussel·les.

P.- Quin pensau que seria el benefici d’ajuntar-vos tots en una DO?

R.- Tots pensam el mateix, que de cara a l’exterior Mallorca és molt més conegut que un Pla i Llevant o Binissalem. Es una qüestió més comercial. 

“La vinya és un ésser viu, una planta, i no hi ha fórmula matemàtica que valgui.”

P.- Quina és la situació del sector vinícola?

R.- En 30 anys el creixement és exponencial, i els darrers anys encara més. En el 94, que va ser quan va començar el diàleg per constituir la DO Pla i Llevant, a tot Mallorca hi havia 12-15 cellers, i avui en dia a totes les illes són 124. Però també és cert que estam afrontant una sèrie de reptes. Vivim una situació de canvi climàtic que és innegable, hem d’afrontar unes pluviometries de menys de 200 litres, com va passar el 2023, i també anys com aquest, que des del novembre fins a dia d’avui hi ha zones amb més de 400 litres. Amb mig any s’ha doblat aquesta pluviometria, sense contar que hi ha hagut companys que han patit forts episodis de calabruixades. Això suposa tot un repte. La vinya és un ésser viu, una planta, i no hi ha fórmula matemàtica que valgui. Cada any t’has d’adaptar a aquestes condicions, des del treball que fas a la vinya fins al celler, i de cada any veim moltes més oscil·lacions. S’ha de treballar molt i avaluar noves maneres de fer. 

També estam a un punt on les begudes alcohòliques s’han demonitzat una mica. Està clar que cert tipus de consum d’alcohol no és saludable, i el vi s’ha englobat dins aquest món de begudes alcohòliques. El consum ha baixat a nivell mundial, i suposa un repte més que hem d’afrontar.

“Es presenta un any en el que tots tenim moltes esperances i també moltes expectatives.”

P.-Quins són els vostres principals mercats?

R.- El mercat dins on la DO majoritàriament es mou és les illes, un poquet a la Península, i sobretot Alemanya.

P.- Com es presenta aquesta anyada?

R.- Es presenta un any en el que tots tenim moltes esperances i també moltes expectatives. En qüestió de pluviometria estam molt contents perquè, a més, les pluges s’han donat a moments puntuals on la vinya realment ho necessitava. Enguany té un vigor i està preciosa. Però a les illes tenim unes condicions meteorològiques, temperatures molt oscil·lants, nits molt càlides, un percentatge d’humitat relativa molt alt… i aquests són factors claus pel desenvolupament de certs fongs. I ara  el repte és aquí, anar per davant d’aquests fongs i malalties. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt