Ara llegint
Agricultura avisa que ja es pot tramitar la sol·licitud única d’ajudes de la campanya de la PAC

Agricultura avisa que ja es pot tramitar la sol·licitud única d’ajudes de la campanya de la PAC

que ja es pot tramitar la sol·licitud única d'ajudes de la campanya de la PAC

La tramitació de les ajudes de la campanya de la Política Agrícola Comuna (PAC) 2024 ja és possible des del dia 1 de febrer. El termini es mantindrà obert fins dia 30 d’abril. Es tracta de la segona campanya de la PAC del nou període, 2023-2027, que reconeix les característiques especials de la producció agrària i ramadera de les Illes Balears i compensa els sobrecosts de la insularitat que el sector primari suporta.

En aquest sentit, el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha volgut recordar que «la passada campanya de la PAC 2023 es va saldar amb un augment del finançament del 35,1% respecte a 2022, la qual cosa va suposar més de 9 milions més». «Per aquesta campanya de 2024, a causa del factor de convergència que s’aplicarà fins al 2027, ens correspondran dos milions més», ha destacat el conseller.

Les ajudes, que s’han de tramitar en una sol·licitud única són: l’ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat (conegut anteriorment com a pagament bàsic), el pagament complementari de joves, el pagament redistributiu (explotacions petites i mitjanes), les ajudes associades a determinades produccions agrícoles i ramaderes (com la de les vaques dides i a les vaques dides de races autòctones; la d’oví i al caprí -de producció de carn en extensiu i semi extensiu i també de llet- la de fruita seca i garrover; la de producció sostenible d’arròs; ajudes a la producció de proteïnes d’origen vegetal -de gra, per aprofitament de farratges, plurianual i oleaginoses-, o a l’olivar de baix rendiment, amb especial reconeixement al de la Serra de Tramuntana, entre d’altres). També les ajudes als ecoesquemes, les bones pràctiques ambientals voluntàries, les ajudes ambientals (foment de l’agricultura ecològica, el pagament compensatori de zones de muntanya, les ajudes per al foment de la cria de races autòctones o el foment d’ús aigües regenerades en l’agricultura), entre d’altres.

Des de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural es vol recordar que els requisits per sol·licitar les ajudes de la PAC és ser agricultor actiu, és a dir, estar afiliat a la Seguretat Social agrària per compte propi o que almanco un 25% dels ingressos provenguin de l’activitat agrària, incloent en els ingressos agraris les quantitats que es reben en concepte d’ajudes. Els agricultors que en la campanya de la PAC anterior hagin rebut menys de 5.000 euros d’ajuda, no hauran de demostrar la condició d’agricultor actiu. També cal complir amb la condicionalitat reforçada, que són 10 bones condicions agrícoles i mediambientals (BCAM) i 11 requisits legals de gestió (RLG).

La tramitació de totes les ajudes es farà de manera telemàtica a través de les delegacions comarcals, les organitzacions professionals agràries, les cooperatives agroalimentàries i la resta d’entitats considerades col·laboradores per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. En aquest sentit, el conseller Joan Simonet ha informat que «per facilitar aquesta tramitació, s’han anat fent en aquestes setmanes formacions específiques a les entitats col·laboradores i el personal de les delegacions comarcals per a respondre els dubtes i agilitzar tots els tràmits».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt