Ara llegint
Agricultura torna demanar el reconeixement del fet insular a la nova PAC en un cicle de conferències sobre insularitat

Agricultura torna demanar el reconeixement del fet insular a la nova PAC en un cicle de conferències sobre insularitat

La primera conferència del cicle La Insularitat Mediterrània. Construir un horitzó sostenible, centrada en el sector primari, sota el títol L’Agricultura a les Illes Mediterrànies. Un repte d’abast europeu, ha comptat amb la participació de les  conselleres d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, així com amb les ponències dels directors generals Antoni Vicens, de Relacions Exteriors, i Fernando Fernández,  d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rurali, per part de la Comissió Europea, del cap d’unitat adjunt de la DG Agricultura i Desenvolupament Rural de la Direcció General d’Agricultura de la Comissió, Ricard Ramon.

Amb aquest cicle de conferències relatiu a la insularitat mediterrània, el repte de la sostenibilitat i las polítiques en el marc de la Unió Europea, es continua la tasca iniciada amb l’aprovació del dictamen del Govern de les Illes Balears en el ple del Comitè de les Regions Cap un ús sostenible dels recursos naturals en el marc insular mediterrani. Amb la seva aprovació, el Comitè de les Regions va instar la Comissió Europea, a proposta de les Balears, a elaborar una estratègia per a les illes de la Mediterrània que tengui en compte les seves característiques i debilitats específiques, donat que els territoris insulars mediterranis són altament vulnerables des del punt de vista ambiental, social i econòmic.

En l’obertura d’aquest primer seminari web, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha subratllat el compromís ferm amb la sostenibilitat del Govern de les Illes Balears ja que no es tracta d’ un objectiu a llarg o mig termini sinó més aviat com a una realitat present en la presa de decisions diàries. Sánchez també ha apuntat la necessitat d’establir sinergies i articular polítiques transversals que impulsin la construcció d’un futur sostenible i la inevitable transformació econòmica de tots els sectors productius.

Seguidament, el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens, ha destacat l’enorme importància del sector agrícola a l’hora d’aconseguir la sostenibilitat dels recursos mediambientals de l’illa i com element clau de la construcció del paisatge mediterrani. Vicens també ha reivindicat la doble perifèria que pateixen les Balears pel fet de ser illes i per trobar-se en un conca tan complexa com és la mediterrània.

De la seva banda, la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, encarregada de tancar la conferència, ha fet una valoració de la futura PAC: “Ha de reconèixer d’una vegada el factor de la insularitat a les Balears. Volem que sigui ja una realitat, no una reivindicació”. La consellera ha afegit però, que aquesta nova PAC “ens beneficiarà perquè arribarà més a petites i mitjanes explotacions i donarà importància a la producció ecològica”, i ha volgut recordar que “Europa té un full de ruta que encaixa amb el que ja hem començat a les Illes, per tant som i hem de continuar essent avantguarda en sostenibilitat”.

Per part de la Comissió Europea, el cap d’unitat adjunt de la direcció general d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Direcció General d’Agricultura de la Comissió Europea, Ricard Ramon, ha assegurat en aquest sentit que a Europa s’està treballant perquè les illes tinguin un tractament diferenciat  i que a la nova PAC hi ha esmenes que milloren el text inicial en aquest sentit.

Dins de l’estratègia ‘De la granja a la taula’, Ramon també ha anunciat que la Comissió Europea s’ha marcat com a objectiu per l’any 2030 aconseguir que el 25% del model de producció agrícola europeu sigui ecològic. Actualment a Europa s’està en el 8%, i el llindar proposat suposar duplicar el creixement inicialment previst, però cal destacar que a les Balears aquest percentatge està actualment en un 19%. En referència amb la crisi sanitària, Ricard Ramon ha destacat que la pandèmia ha posat de relleu la resiliència del sistema sanitari europeu, la interdependència del ser humà amb la natura i l’augment de conscienciació en la importància de l’alimentació.

Agricultura sostenible

Durant la seva intervenció, la consellera Mae de la Concha ha conclòs que “l’agricultura ha de ser sostenible per al medi ambient, per als animals amb els què convivim i els què ens donen de menjar, però també social i laboralment. Un horitzó sostenible per al sector és un que posi la vida i la salut per davant de tot”.

El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha posat sobre la taula alguns dels problemes que comporta la insularitat i cóm encaixar el model de les Balears a Europa i ha assegurat que “som un territori petit però amb una gran diversitat de sistemes agraris, que tractem de defensar com a conselleria i Govern perquè tenen un alt valor no només productiu, sinó també mediambiental i paisatgístic, i són fonamentals per a mantenir la cohesió social i territorial”.

A més, Fernández ha coincidit en la necessitat de posar el focus en la sostenibilitat, però ha volgut remarcar també “la importància de la viabilitat productiva de les explotacions i indústries agroalimentàries, i aquí el fet de ser illes i de la mida de les empreses d’aquí són dues limitacions, com el difícil accés tant a la terra com a l’aigua”, ha assegurat. El director general ha recordat així que els sobrecosts anuals pel fet insular a les Balears és d’uns 38 milions d’euros.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt