Ara llegint
Cinc entitats conservacionistes i el Govern signen un acord per criar petits taurons en captivitat per reintroduir a la mar

Cinc entitats conservacionistes i el Govern signen un acord per criar petits taurons en captivitat per reintroduir a la mar

Les conselleries d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i de Medi Ambient i Territori han signat un acord de col·laboració amb cinc entitats conservacionistes, Fundació Palma Aquarium, Petites Illes del Mediterrani, Save the Med, Mallorca Preservation Foundation i Marilles Foundation, per al desenvolupament d’un projecte pilot de cria en captivitat i la introducció a la natura de petits taurons.

L’objectiu d’aquest projecte, anomenat «Petits taurons» i que neix de la Direcció General de Pesca i Medi Marí, és la reproducció de gatvaires en captivitat per alliberar-los al medi natural i recuperar-ne la població a l’arxipèlag, com a iniciativa de conscienciació i millora de l’estat de conservació d’aquesta espècie.

Per això, per una banda, preveu un programa d’educació ambiental i també la implicació del sector pesquer, que ha d’aconseguir de la natura els exemplars reproductors. La cria dels gatvaires es farà a un medi artificial controlat, com les instal·lacions de Palma Aquarium, el centre de visitants del Parc Nacional de Cabrera, i el Laboratori de Recerques Marines i Aqüicultura (LIMIA).

La signatura d’aquest projecte, que s’ha fet aquest dimecres a les instal·lacions de Palma Aquàrium, ha anat a càrrec de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i els representants de les cinc entitats.

Segons la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, «les Balears són capdavanteres al nostre país en conservació d’espècies marines i consciència ambiental». A la vegada, ha agraït la implicació dels pescadors professionals i les confraries perquè «són imprescindibles per dur a terme aquest projecte».

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, per part seva, s’ha mostrat «molt satisfet de poder cedir algunes de les nostres instal·lacions per al desenvolupament d’aquest projecte, que ha de suposar un punt d’inflexió en la protecció de la fauna marina a l’arxipèlag». En aquest sentit, Mir ha reclamat «una major implicació» a l’Estat, que és l’administració competent en matèria de conservació de la biodiversitat marina.

Aquest projecte tindrà una durada mínima d’uns tres anys i l’objectiu, a llarg termini, és ampliar la iniciativa a altres taurons amenaçats de les Balears. Actualment, aquest projecte ja compta amb 11 animals a les instal·lacions habilitades i ja se n’han obtingut les primeres postes. La previsió és que d’aquí a uns mesos es puguin alliberar les primeres cries.

El gatvaire és una espècie de tauró pròpia del coral·ligen, entre els quaranta i vuitanta metres de fondària, i que encara és present a les aigües de les Balears, especialment al Parc Nacional Maritimoterrestre de Cabrera, a Formentera i al Canal de Menorca. Ara per ara, aquesta espècie es considera en perill d’extinció en el Llibre vermell dels peixos de les Illes Balears i no està protegida fora de les reserves marines. Els selacis, un grup que inclou rajades i taurons, estan particularment en risc a la Mediterrània. De les 56 espècies registrades, 34 (un 60 %) estan amenaçades, de les quals 17 estan en perill crític o ja s’han extingit en l’àmbit regional. Tot i això, les Balears constitueixen una àrea relativament rica en selacis dins la Mediterrània occidental. Aquests animals tenen un paper clau en l’estructura i el funcionament dels ecosistemes marins.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt