Ara llegint
Cooperatives Agro-alimentàries anima els productors a collir la garrova per mantenir actiu el sector

Cooperatives Agro-alimentàries anima els productors a collir la garrova per mantenir actiu el sector

Cooperatives Agro-alimentàries anima els productors a collir la garrova per mantenir actiu el sector

L’entitat Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha publicat avui un comunicat mitjançant el qual anima els productors a continuar endavant amb la collita de la garrova malgrat que enguany tengui un preu menor que les dues anteriors campanyes.

L’entitat reconeix que els preus als quals es va pagar aquest producte els anys precedents varen ser “excessivament alts”, i que aquest fet inusual era conegut per tots els pagesos. Els preus han retornat als valors de la dècada passada i considera necessari mantenir actiu el sector i també les cooperatives, simplement fent allò que els pagesos han fet fins ara: recol·lectant el fruit.

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears explica que “vol donar suport total i absolut a les decisions preses en el marc dels Consells Rectors de les cooperatives associades, constituïdes per productors” a l’hora d’establir els preus. Aquests enguany oscil·len entre els 31 i els 46 cèntims d’euro per quilogram, depenent de la qualitat del producte i de si s’és o no soci d’una cooperativa.

“Les cooperatives prenen aquestes decisions amb total transparència tan cap als seus socis com cap a la resta del sector”, adverteixen. “Estan preses -diuen- amb l’objectiu de complir amb la Llei de Cadena Alimentària 16/2021 i garantir que, per norma general, els socis puguin cobrir els seus costos de producció tant de garrova com de tots els productes que entreguen a les cooperatives”.

Cooperatives Agro-alimentàries ha recordat avui que durant la dècada de 2010 a 2020 els preus mitjans de la garrofa marcats per la llotja de Reus varen ser d’entre 0,15 euros i els 0,54 per quilo, mentre que a les Illes Balears els preus varen ser lleugerament superiors. Les campanyes de 2021 i 2022, en canvi, varen estar marcades per uns preus molt elevats de la garrova degut a l’alta demanda del garrofí per part de la indústria alimentària, amb moviments especulatius al producte i marges indignes als diferents graons de la cadena…

Expliquen que “les nostres entitats regulen els preus de mercat de diferents productes, millorant les condicions general pels productors de les Illes Balears i ,per definir els preus, es tenen en compte diferents factors com, en el cas de la garrofa, el preu de trossejat, del garrofí, i els costos de producció”.

A més, donat el sistema de gestió de les cooperatives i la necessitat de prendre els acords que afecten les campanyes de recollida amb la participació dels socis i els Consells Rectors, les cooperatives han estat les primeres en publicar els seus preus de referència per l’inici d’una campanya incerta. Això ha arribat aquesta mateixa setmana i ara, les Cooperatives, animen els productors a posar-se mans a l’obra i a collir l’esplet, que enguany és abundant.

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears recorda, per últim, que com més entrega de producte es faci a mans de les cooperatives, més possibilitat hi ha de retorns cooperatius a posteriori.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt