Ara llegint
El Consell preveu iniciar la descontaminació de la central d’Alcanada aquest 2023

El Consell preveu iniciar la descontaminació de la central d’Alcanada aquest 2023

Descontaminació central Alcanada a Alcúdia

La Comissió Europea ha aprovat el Programa de Transició Justa d’Espanya que inclou la descontaminació de la central d’Alcúdia, proposada pel Consell de Mallorca. Així la institució insular aconsegueix 4,2 milions d’euros del Fons de Transició Justa, que compensa a tots els territoris d’Espanya afectats pels tancaments de les centrals tèrmiques. El Consell de Mallorca ja té previst iniciar la descontaminació dels terrenys i de les instal·lacions aquest mateix 2023.

Les Balears rebran del Pla Territorial de Transició Justa, del qual forma part el projecte Alcúdia Tech Mar, un total de 17,37 milions d’euros fins al 2027, el 2 % del pressupost total, que arriba fins als 868 milions.

Dels 17,37 milions hi ha un total de 12,6 milions que es destinen a la diversificació del model productiu de la zona d’Alcúdia i que es vehicularan a través d’ajudes de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica (11,3 milions per a la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic i 1,5 milions per a la Direcció General de Política industrial). Així mateix, un total de 700.000 € per a formació i 3,5 milions d’euros per a la descontaminació de la central d’Alcanada, propietat del Consell de Mallorca.

El conseller de Presidència, Javier de Juan ha remarcat que “els pressupostos que esperam aprovar al Consell de Mallorca a finals de mes ja reserven una partida d’un milió d’euros per projectar aquesta descontaminació”. De Juan ha explicat que s’ha de retirar el fibrociment i l’amiant, presents en les construccions dels anys 50 i 60 de les centrals com aquesta. També caldrà revisar el subsol per llevar els possibles vessaments de fuel o metalls pesants.

Aquest mes de desembre la institució insular va adquirir l’antiga central tèrmica d’Alcanada, després que el ple de la institució insular n’aprovàs la compra el mes passat. Abans El Consell de Mallorca va exercir el dret de tempteig sobre l’operació de compravenda del solar.

De Juan ha assenyalat que el Consell té com a objectiu la reconversió d’aquesta zona estratègic. Una reconversió reclamada des de fa molt de temps i que ha d’anar en la línia del projecte Alcúdia Tech Mar, impulsat per l’ajuntament que aposta per un nou model lligat a l’economia verda. “Aquest indret s’ha de convertir en un punt de referència d’innovació, un punt neuràlgic de diversificació i transformació del model productiu per fer front als reptes del canvi climàtic a través de la descarbonització del mar”, ha assenyalat de Juan.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt