Ara llegint
El GOB homenatja Fernando Garfella en el lliurament dels premis Ciment i Alzina de 2020

El GOB homenatja Fernando Garfella en el lliurament dels premis Ciment i Alzina de 2020

El Grup Balear d’Ornitologia (GOB) va commemorar ahir al Teatre Municipal Xesc Forteza de Palma la quarantena edició dels premis Alzina i Ciment, que un any més reconeixen aquelles persones, organitzacions o institucions que han destacat per la seva aportació positiva o negativa al medi ambient. Aena (per segon any consecutiu), el Departament de Carreteres del Consell de Mallorca i la Conselleria de Turisme i Model Econòmic del Govern se’n duen el premi Ciment; mentre que el Mercat Ecològic de Palma, la Plataforma contra l’ampliació de l’Aeroport de Palma i la Plataforma Ponent Potent se’n duen el premi Alzina.

L’acte, que va ser conduït per l’actriu Maria Bauçà, interpretant a Greta Thunberg, va comptar també amb la projecció del documental “El temps que resta” de l’Observatori del Deute de Globalització. Després es va procedir al lliurament dels premis Alzina i Ciment 2020, que han comptat amb més de 500 vots, convertint-se en l’any amb més participació.

Els premis Ciment

Aena torna a repetir per segon any consecutiu i lidera la classificació dels Premis Ciment 2020. Els motius estan clars per al GOB: “l’empresa que gestiona els aeroports de l’Estat té ara mateix sobre la taula diversos projectes que pretenen incrementar l’operativitat de vols i, per tant, l’augment de passatgers a Son Sant Joan. Tot això, amb una planificació que en absolut té en compte ni la saturació de l’Illa ni la greu situació d’emergència climàtica, que té en la indústria de l’aviació un dels seus màxims responsables”

El Departament de Carreteres del Consell de Mallorca també és Premi Ciment 2020, “per continuar amb les habituals polítiques que consumeixen territori i fomenten el vehicle privat -la Ronda Nord d’Inca o l’autopista de Campos, són alguns dels exemples- en lloc d’apostar per un canvi de model de carreteres i mobilitat, que passi necessàriament per la derogació del Pla de Carreteres vigent”.

La Conselleria de Turisme i Model Econòmic del Govern de les Illes Balears completa la llista dels Ciments 2020: “No només ha estat incapaç de plantejar un model alternatiu al monocultiu turístic, necessari per a una transició ecosocial, sinó que ha reforçat la vella aposta de més turisme i més construcció, a través del nefast decret llei 8/2020 de “Mesures urgents”, que permet l’ampliació de fins a un 15% a hotels i facilita l’activitat urbanística fora de planificació”.

Els premis Alzina

El Mercat Ecològic de Palma, nascut el 2010, per l’impuls de l’Associació Lligams, Associació de Varietats Locals i APAEMA, és un dels guanyadors del Premis Alzina d’enguany “perquè gràcies a ell l’agricultura ecològica i de proximitat té un espai de venda directa al centre de Palma, a la plaça del Bisbe Berenguer Palou”.

La Plataforma contra l’ampliació de l’Aeroport de Palma és una altra de les guanyadores, ja que “ha aconseguit destapar els plans d’AENA i ENAIRE per ampliar encara més la capacitat operativa de l’aeroport de Son Sant Joan. A més, s’ha aconseguit posicionar el govern de les Illes Balears en contra d’aquesta operació, i ha duit a l’opinió pública el debat, urgent, de la necessitat de redimensionar l’aeroport en el context futur del canvi climàtic”.

La feina de la Plataforma Ponent Potent també ha estat reconeguda amb un Premi Alzina: “La plataforma veïnal demana la creació d’un espai protegit a l’àrea muntanyosa de Ponent de Palma, a la Serra de na Burguesa, sotmesa a una fortíssima pressió urbanística. La seva campanya ha servit per salvar, de moment, la zona de Son Puigdorfila, que estava amenaçada per una nova urbanització i centre comercial”. 

A més, enguany el GOB ha homenatjat el submarinista i activista Fernando Garfella amb un Alzina Honorífic, per la seva lluita en la conservació de la mar, per retratar-la com ningú i pel seu amor a l’illa.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt