Ara llegint
El Govern adverteix del perill extrem d’incendis forestals per l’onada de calor

El Govern adverteix del perill extrem d’incendis forestals per l’onada de calor

El Govern adverteix del perill extrem d'incendis forestals per l'onada de calor

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), ha recordat avui que gran part de les Illes Balears estaran durant els pròxims dies en risc extrem per causes meteorològiques. Al detall, a Mallorca i Menorca s’ha declarat l’Alerta Foc 4 i a Eivissa i Formentera l’Alerta Foc 3, una situació que es preveu que sigui l’habitual durant els pròxims dies, fins i tot setmanes, especialment mentre duri aquest episodi de temperatures extremes.

Per aquest motiu, avui i demà, a Mallorca i Menorca es prohibeix encendre foc en qualsevol espai obert i se suspenen les autoritzacions d’ús de foc. Això implica que no es podrà encendre foc a les àrees recreatives, ni es permet l’ús de material pirotècnic ni de maquinària i equips que generin deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques.

Des del Govern han volgut recordar que recentment s’ha actualitzat la normativa d’ús del foc per adaptar-la a la normativa estatal. D’aquesta manera, a la pàgina web alertafoc.caib.es es publica, diàriament i durant tot l’any, els mapes amb els nivells d’alerta per risc meteorològic d’incendi forestal a les diferents illes, d’acord amb la informació i avisos publicats per l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i l’anàlisi de perill que es fa des del Servei de gestió forestal i la Central de comunicacions d’incendis forestals. Les alertes es divideixen en:

– Alerta Foc 1: Risc meteorològic d’incendi forestal baix d’AEMET, i sense avisos per fenòmens meteorològics adversos.

– Alerta Foc 2: Risc meteorològic d’incendi forestal moderat o alt d’AEMET, i sense avisos per fenòmens meteorològics adversos.

– Alerta Foc 3: Activació formal d’avisos per fenòmens meteorològics adversos (vents, temperatures màximes, onades de calor o tempestes), independentment del risc d’incendi forestal d’AEMET, o quan concorrin circumstàncies singulars a partir de l’anàlisi de perill.

– Alerta Foc 4: Risc meteorològic d’incendi forestal molt alt o extrem, o quan concorrin circumstàncies singulars a partir de l’anàlisi de perill, independentment de l’existència d’avisos per fenòmens meteorològics adversos aplicables al nivell d’alerta.

L’actualització dels mapes de perill serà de forma territorial, per comarca (pel cas de Mallorca) o per illa.

El balanç

Fins a la data i pel que fa al que duim d’any 2023, s’han registrat a les Illes Balears un total de 64 incendis forestals que han cremat un total de 18,57 hectàrees, la gran majoria arbrades (12,67 hectàrees). El 66% dels incendis es concentren a l’illa de Mallorca i el 27% a Eivissa. Menorca i Formentera registren un número molt menor d’incendis forestals, el que suposen el 5% i el 3% dels sinistres respectivament.

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha demanat a la ciutadania extremar la prudència, que s’abstinguin de dur a terme activitats susceptibles de generar un incendi forestal.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt