Ara llegint
El Govern edita un fulletó amb consells per tenir aviram en bones condicions

El Govern edita un fulletó amb consells per tenir aviram en bones condicions

El Govern edita un fulletó amb consells per tenir aviram en bones condicions

Amb la finalitat de difondre mesures de prevenció enfront de possibles atacs de rapinyaires, el Servei de Protecció d’Espècies de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal del Govern, amb la col·laboració de SEO/BirdLife, ha reeditat un fulletó informatiu adreçat als propietaris d’aviram domèstic. La publicació inclou consells generals de gestió d’aquests animals, així com recomanacions per dissenyar els galliners, amb indicacions sobre quins són els materials més adequats i efectius per dissuadir els rapinyaires.

En els darrers anys, s’ha experimentat a les Illes Balears un increment en la tinença familiar, no comercial, de l’avifauna domèstica (gallines, indiots, faraones, etc.) a les cases dels pobles i, sobretot, a fora vila. Aquest augment, juntament amb la recuperació de les poblacions de rapinyaires, com el milà i l’àguila calçada, que s’ha aconseguit després de dècades de treball conjunt entre la societat i l’administració ambiental, fa que es puguin donar casos esporàdics de captures d’aviram a lloure per part d’aus salvatges, amb el consegüent perjudici que suposa als seus propietaris. Aquestes aus, moltes vegades joves inexperts que cerquen menjar fàcil, poden arribar a causar danys a l’aviram que es manté sense protecció.

Entre les mesures de gestió, s’aconsella evitar tenir a lloure un gran nombre de pollets o animals joves dins un espai reduït, atès que la seva densitat atreu molt sovint els depredadors. Així mateix, aplegar animals adults experts juntament amb els joves, ajuda al fet que aquests darrers aprenguin comportaments de defensa enfront de possibles atacs. També es pot tornar a recuperar l’ús de les gàbies per a lloques amb pollets, dins les quals s’introdueix la lloca, i els pollets poden sortir per davall de la gàbia que s’aixeca per un lateral. En haver-hi una situació de perill, els pollets poden entrar ràpidament, alarmats per la lloca.

Cal recordar que totes les aus rapinyaires de les Illes Balears estan protegides legalment, algunes catalogades com a «vulnerables» o «en perill d’extinció», i que en el cas que s’arribés a capturar un rapinyaire dins el galliner cal avisar immediatament al 112.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt