Ara llegint
El Govern habilita 665.000 euros per adquirir llavor de blat, civada, ordi, triticale, pèsol i favó

El Govern habilita 665.000 euros per adquirir llavor de blat, civada, ordi, triticale, pèsol i favó

El Consell de Govern ha autoritzat iniciar l’expedient de despesa de 665.000 euros per a l’adquisició de llavors certificades de cereals i de lleguminoses de cultiu convencional i de cultiu ecològic per a la temporada agrícola 2023-2024. Es tracta de llavors de blat, civada, ordi, triticale, pèsol i favó.

Cal recordar que l’entitat IRFAP, abans SEMILLA, ha executat els darrers anys diferents programes de foment de l’ús de llavor certificada de cereals i lleguminoses. L’ús de la llavor certificada implica una sèrie d’avantatges per als agricultors i ramaders com són les garanties de les llavors pel que fa a la puresa específica, la puresa de la varietat, l’elevat grau de germinació, l’homogeneïtat, la sanitat, la traçabilitat del material genètic i la garantia de l’etiquetatge oficial, entre d’altres. Tot això contribueix al manteniment dels conreus extensius a les Illes Balears i als valors públics associats a l’activitat agrària, com la sobirania alimentària, la lluita contra el canvi climàtic, el manteniment del paisatge i la retenció de CO2.

Pressupost a l’alça

Segons han detallat avui des del Govern Balear, la incertesa geopolítica i la climatologia de la passada campanya s’han traslladat al preu dels cereals que, malgrat tot, té una tendència a l’alça, encara que confusa i volàtil. Al detall, a principi de campanya, el preu de l’ordi era de 221 €/tm, que va ascendir el 2022, a causa de la falta de subministraments derivats de la COVID i a la guerra d’Ucraïna, fins als 347 €/tm.

L’any 2023 es va iniciar amb un preu molt superior, de 325 €/tm, que ha anat baixant al llarg d’aquest any fins als 230 €/tm de principi de juliol de 2023, per tornar a agafar la tendència alcista en aquest darrer mes, fins als 250 €/tm d’aquesta mateixa setmana. Per això, per a la campanya 2023-2024, s’ha decidit que el pressupost per a aquest programa ha de ser de 665.000 €.

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural veu necessari incrementar la utilització de llavors certificades per obtenir un rendiment superior al de les altres llavors, per així aconseguir el manteniment de la ramaderia, de la superfície conreada i, especialment, dels valors socials i ambientals que té associats.

Producció insuficient

La producció balear de cereals per a gra, que també s’ha encarit, és de l’ordre de 50.000 tones, una quantitat insuficient per a les necessitats del ramat illenc. Aquest fet obliga a la importació de gra i pinsos del continent, amb el consegüent augment de preu del transport marítim.  

La campanya anterior es varen adquirir 882 tones de cereals i lleguminoses, 103 de les quals van ser per al cultiu ecològic.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt