Ara llegint
Tomeu Llabrés, nou gerent de l’Institut Balear de la Natura

Tomeu Llabrés, nou gerent de l’Institut Balear de la Natura

Tomeu Llabrés, nou gerent de l'Institut Balear de la Natura

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Marga Prohens, ha visitat avui dematí la central de comunicacions de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), un departament que ha passat a estar dirigit per Tomeu Llabrés. La cap de l’executiu ha aprofitat per enviar un missatge de “màxima prudència i responsabilitat” en l’ús del foc en aquests mesos que queden d’estiu: “No podem abaixar la guàrdia. És primordial que es respectin les indicacions que es donen des de l’IBANAT”, ha recalcat Prohens, que ha recordat que enguany s’han complert deu anys de l’incendi d’Andratx.

En la visita a les instal·lacions, la presidenta del Govern ha estat acompanyada pel conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, i la directora general de Medi Natural, Anna Torres. A més, la trobada amb els treballadors de l’IBANAT també ha servit per presentar el nou gerent de l’entitat, Tomeu Llabrés.

La presidenta Prohens, saludant el personal de l’IBANAT, en presència del nou gerent.

Amb tot, Prohens ha assenyalat que ha volgut visitar la central de comunicacions de l’IBANAT per conèixer de primera mà la tasca que estan duent a terme i també per donar-los les gràcies per la feina que estan fent en un estiu complicat. “Venim d’uns mesos on s’han donat unes condicions meteorològiques i climàtiques que han obligat a activar molt de dies l’Índex de Gravetat 4 per risc d’incendi”, ha apuntat Prohens.

La presidenta ha insistit en el fet que si bé no hi ha hagut grans incendis, sí que s’han cremat el doble d’hectàrees que fa un any a aquestes mateixes alçades -19,32 hectàrees, segons la darrera memòria-. En aquest sentit, ha subratllat que “si no han anat a més, ha estat gràcies a la feina d’Emergències, dels cossos de bombers de les nostres illes, i, especialment, pel control i feina de l’IBANAT”.

A més de la central de comunicacions de l’IBANAT, la presidenta també ha visitat l’àrea de Gestió Forestal, el servei del qual està enfocat en la prevenció d’incendis i en la conscienciació. “És imprescindible una gestió activa del paisatge. No hi ha res més allunyat de la conservació que l’abandonament. Prevenir és actuar”, ha explicat el tècnic de gestió del Servei Forestal, Joan Santana.

A la trobada també hi han estat presents el secretari general de l’IBANAT, Mateu Coll; el cap de Departament d’Incendis i en funcions de la direcció tècnica de l’extinció de l’incendi (DTEX), Miquel Sintes; el tècnic del Departament d’incendis Fernando Blanco i les operadores Laura Arbós i Maria del Mar Reynés.

Funcionament i finalitat de l’IBANAT

L’IBANAT és una entitat pública depenent de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. El seu funcionament està marcat per tot un operatiu que està protocol·litzat, amb procediments operatius estandarditzats, realitzats pels operadors de la central i supervisats pel tècnic de gestió de serveis (TGS). La gestió de recursos que es du a terme es troba dins del marc legal de l’actual INFOBAL, norma reguladora d’incendis forestals de les Illes Balears.

Les principals finalitats de l’entitat són la prevenció i l’extinció d’incendis forestals, així com la gestió forestal, inclosa la sanitat forestal. L’IBANAT també és l’encarregat de gestionar els espais naturals protegits a l’empara de la legislació ambiental, inclosos els parcs nacionals compresos al seu àmbit i, si escau, els espais de la Xarxa Natura 2000.

També s’emmarquen dins els objectius de l’entitat la gestió de les àrees recreatives, àrees d’acampada, finques públiques i refugis. De la mateixa manera, un altre dels eixos fonamentals és l’educació ambiental, la protecció d’espècies i les actuacions en matèria de caça de competència de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt