Ara llegint
El Govern habilita una partida de 4 milions per fer front a les conseqüències de la sequera en la pagesia

El Govern habilita una partida de 4 milions per fer front a les conseqüències de la sequera en la pagesia

El Consell de Govern ha autoritzat avui el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) a tramitar una despesa de 4 milions d’euros per a la convocatòria d’ajudes al sector agrari per alimentar el bestiar i garantir la continuïtat de les explotacions a les Balears i poder fer front a la sequera de l’any 2024.

Cal recordar que el passat 13 de febrer, el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural va signar una resolució per la qual es va reconèixer la situació actual de sequera meteorològica en l’àmbit agrari de les Illes Balears.

Aquesta quantitat es distribuirà de la manera següent: 3 milions d’euros es destinaran a la convocatòria d’ajuts per als titulars d’explotacions ramaderes per a l’adquisició extraordinària d’aliments per als animals de producció de la seva explotació i un 1 d’euros es destinarà a les ajudes per als titulars d’explotacions agràries pels inputs invertits en la campanya de sembra d’hivern i primavera de cereals, lleguminoses o farratges.

No va ploure dins l’any vell

El dèficit de precipitacions des del setembre de 2023 fins al desembre de 2023 va afectar greument diversos sectors agraris de tots els municipis de les Balears, especialment el sector de la ramaderia, amb un efecte acusat en la producció de pastures.

La sequera està provocant actualment una important reducció dels rendiments en aquest sector, ja que en aquest tipus d’explotacions el bestiar s’alimenta fonamentalment amb aliments produïts a la mateixa explotació i, en el cas dels herbívors, amb un gran ús de les pastures. Aquestes condicions suposen una amenaça per a la viabilitat i continuïtat de les explotacions de bestiar oví, caprí, boví i porcí en extensiu, atesa la falta de disponibilitat d’aliment.

A més, la manca de precipitacions, juntament amb un augment de la temperatura mitjana de 2,2 °C el mes d’octubre, un increment d’1,6ºC el mes de novembre i un increment de 0,9 °C el mes de desembre, ha afectat el cicle vegetatiu dels cultius perquè durant la germinació al sòl les llavors no van tenir la humitat suficient per germinar o no van poder absorbir suficient aigua del sòl per desenvolupar-se correctament i produir biomassa.

Per tot això, s’ha considerat necessari convocar una línia d’ajuts a l’alimentació del bestiar per garantir la continuïtat de les explotacions.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt