Ara llegint
El Govern impulsa una eina per conèixer el potencial fotovoltaic de totes les cobertes de les Illes Balears

El Govern impulsa una eina per conèixer el potencial fotovoltaic de totes les cobertes de les Illes Balears

El Govern impulsa una eina per conèixer el potencial fotovoltaic de totes les cobertes de les Illes Balears

La Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, a través de l’lnstitut Balear de l’Energia (IBE), traurà a licitació un contracte per determinar el potencial fotovoltaic de les cobertes de tots els edificis i immobles del territori de les Illes Balears, i per desenvolupar una eina web interactiva on es podrà consultar un mapa solar d’aquest potencial fotovoltaic.

El contracte per desenvolupar l’Atles fotovoltaic de les Illes Balears, que sortirà a licitació per 106.000 euros més IVA, haurà de contemplar les tasques d’actualització i manteniment del mapa solar durant un període de tres anys des de la posada en servei.

Aquesta iniciativa, consensuada per unanimitat amb tots els membres de la Mesa de Sostenibilitat Ambiental, que avui ha celebrat la seva tercera sessió, resultarà de gran utilitat per conèixer el potencial per a la implantació de renovables a teulades, considerant que les Illes Balears són un territori limitat on té especial rellevància la utilització de sòl ja antropitzat per a la implantació de les instal·lacions d’energies verdes.

Segons ha explicat el conseller Alejandro Sáenz de San Pedro, “es tracta d’un projecte pioner, ambiciós i molt necessari, perquè avui dia no tenim dades de la capacitat potencial d’instal·lació de fotovoltaiques a les illes. Mitjançant aquest atles fotovoltaic podrem identificar tots els espais urbans, tant públics com privats, susceptibles d’acollir plaques i dispondrem de les dades necessàries per analitzar i planificar de forma òptima”.

A més, aquest projecte permetrà avançar en el compliment de la Llei de canvi climàtic i transició energètica, pel que fa al foment de l’autoconsum d’energies renovables, així com en els objectius de descarbonització de la Unió Europea amb horitzons del 42,5% d’energies renovables per a l’any 2030 i del 100% per al 2050.

Informe de potencial fotovoltaic

Concretament, l’informe de potencial fotovoltaic a licitar haurà de respondre a quina és la capacitat d’aprofitament de cobertes d’edificis per a la implantació d’instal·lacions d’energia solar, igual que el seu impacte energètic, econòmic, social i mediambiental a la transició energètica de la comunitat autònoma.

El director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu ha constatat que en el darrer any “el Govern ha duplicat la connexió d’autoconsums a les illes, amb uns 100 Mw instal·lats, però és important conèixer quina és la capacitat real que tenim a Balears per saber fins a on podem arribar i prendre així les mesures més adients”.

Aquest document haurà de constar d’una avaluació completa de totes les teulades de la comunitat i una desagregació per sectors industrial, residencial i terciari o de si es tracta d’immobles públics o privats. També haurà d’incloure recomanacions per a la planificació energètica, amb l’objectiu de prioritzar polítiques energètiques i continguts visuals per a la difusió i la promoció de l’energia solar fotovoltaica entre la ciutadania.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt