Ara llegint
El Govern invertirà 6 milions d’euros en un edifici nou per als laboratoris de sanitat animal

El Govern invertirà 6 milions d’euros en un edifici nou per als laboratoris de sanitat animal

El Consell de Govern ha declarat inversió d’interès autonòmic la construcció d’un edifici a Son Ferriol per establir-hi els laboratoris de control oficial de sanitat animal, lactologia i sanitat vegetal de les Illes Balears.

La instal·lació es construirà a una finca propietat de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) i està previst que suposi una inversió de més de 6 milions d’euros. L’objectiu és que les obres finalitzin abans que acabi la legislatura.

En l’actualitat, els laboratoris de control oficial estan ubicats en la mateixa finca, en un edifici antic. El projecte consistirà a enderrocar aquesta instal·lació per fer-ne una de més moderna.

La ubicació d’aquests laboratoris de l’IRFAP a Son Ferriol permet, d’una banda, estar a pocs quilòmetres de l’Hospital Universitari Son Espases, de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IDISBA), de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i del Parc Balear d’Innovació Tecnològica (ParcBit) i, d’una altra, facilita l’arribada de mostres des de les explotacions agràries i des de les indústries agroalimentàries gràcies a la connexió amb les principals vies de comunicació terrestre, els ports i l’aeroport de Palma.

Relació entre la salut humana, la vegetal i l’animal

La sanitat humana, la sanitat vegetal i la sanitat animal estan molt relacionades entre si. Gran part de les malalties humanes transmissibles es transmeten a les persones des dels animals i, a més, la gran majoria de patògens emergents són d’origen animal. Per tot això, la sanitat animal es considera un factor clau per a la salut pública no només pel que fa a la prevenció de malalties transmissibles entre els animals i les persones, sinó també pel que fa a l’objectiu fonamental de la producció primària, que és obtenir aliments sans, segurs i de qualitat.

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural recorda que les explotacions agràries de les Illes Balears estan subjectes a una sèrie de normes que en regulen la producció i que s’emmarquen dins la política de sobirania i seguretat alimentària d’Espanya i de la Unió Europea. En el marc de les competències del Govern en matèria agrària i pesquera, l’IRFAP té entre les seves funcions dur a terme les actuacions de camp i de laboratori en matèria de sanitat agrària i pesquera.

D’aquesta manera, la construcció dels nous laboratoris contribuirà a donar una resposta adequada i permanent als reptes científics, tècnics i socials que es plantegen en l’àmbit agrari i agroalimentari.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt