Ara llegint
El Govern resol dubtes a ajuntaments i policies locals sobre la nova Llei de Benestar Animal

El Govern resol dubtes a ajuntaments i policies locals sobre la nova Llei de Benestar Animal

El Govern resol dubtes a ajuntaments i policies locals sobre la nova Llei de Benestar Animal

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha celebrat una jornada tècnica informativa amb regidors de diferents ajuntaments i policies locals de diversos municipis de les Illes Balears per abordar l’aplicació de la nova Llei Estatal de Protecció dels Drets i de Benestar dels Animals.

La trobada, que s’ha fet a petició de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), ha servit per explicar als ajuntaments les novetats que estableix aquesta normativa estatal de compliment obligat, que va entrar en vigor el passat 29 de setembre.

El director general d’Agricultura, Fernando Fernández, ha recalcat durant la jornada la importància d’una bona coordinació entre el Govern i les diferents administracions públiques locals i insulars per aplicar de manera correcta i eficaç la llei. A més, ha destacat “la necessitat que cada una de les administracions assumeixi la responsabilitat que la llei li confereix, és a dir, que cada administració compleixi amb les comeses que la llei ens atorga perquè aquesta coordinació sigui efectiva”.

Els veterinaris

A la jornada, a la qual també han assistit representants del Col·legi Oficial de Veterinaris de les Illes Balears (COVIB) i de la Fundació Natura Parc, s’han tractat diversos aspectes que preocupen als ajuntaments. Entre altres temes, s’ha parlat de la gestió de les colònies de moixos i el control de plagues i d’espècies que es reprodueixen amb facilitat als municipis, com per exemple els coloms.

També s’ha parlat de com controlar de manera adequada els animals de companyia a les cases de fora vila o aquells que comparteixen espai territorial amb alimentació del bestiar, amb l’objectiu d’evitar els atacs a animals destinats a la producció.

Cal recordar que la nova llei 7/2023 del 28 de març només és d’aplicació per als animals de companyia i silvestres en captivitat. La normativa no afecta els animals destinats a la producció (animals de granja), a l’experimentació (animals de laboratori), animals silvestres que no estiguin en captivitat, així com els cans destinats a l’activitat de caça, a la guarda del bestiar, cans de rescat i els dels Cossos i Forces de Seguretat. Aquesta llei, per tant, té l’objectiu de protegir els drets i el benestar dels animals de companyia i silvestres en captivitat, regulant i controlant la seva tinença i lluitant contra l’abandonament i el maltractament, a la vegada que es promou l’adopció i la tinença responsable.

Desenvolupament reglamentari

No obstant això, moltes qüestions que regula no seran aplicables directament pel fet que necessiten un desenvolupament reglamentari. A més, segons han explicat avui, “la llei presenta aspectes objectables, com el fet que s’ha redactat des d’una perspectiva urbana i no rural, cosa que complica la seva aplicació al medi rural i al sector primari”.

Un altre punt que també ha generat controvèrsia i que s’ha exposat durant la jornada d’avui és que la nova norma “s’obstina a hiperregular qüestions de l’àmbit quotidià de la gent”, segons han dit. “Hi ha articles que entren en una contradicció amb la protecció de la llei de la biodiversitat”, ha apuntat Fernández. El director general d’Agricultura ha recordat també que la llei estableix una sèrie d’obligacions a escala administrativa, com són el sistema de control de registres, així com l’elaboració d’un pla estatal i autonòmic de protecció animal, entre altres.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt