Ara llegint
El Govern xifra en 140 milions d’euros la partida per accelerar la transició energètica que ofereix als ajuntaments

El Govern xifra en 140 milions d’euros la partida per accelerar la transició energètica que ofereix als ajuntaments

El Govern xifra en 140 milions d'euros la partida per accelerar la transició energètica que ofereix als ajuntaments

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, s’ha reunit avui el president de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Antoni Salas, per explicar que actualment les administracions locals disposen de 140 milions d’euros per accelerar en matèria de transició energètica i profunditzar el canvi de model energètic de les Illes Balears.

Durant la reunió, Malagrava ha remarcat que els objectius d’aquests fons és ajudar a cobrir el 30 % de la demanda energètica amb renovables, i que la majoria d’ells provenen del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB), dotat amb 233 milions d’euros i que pretén mobilitzar més de 630 milions que «ajudaran a diversificar l’economia i crear llocs de treball», segons Malagrava.

«El Govern posa a l’abast de les administracions locals la major quantia de recursos de la seva història per tal de profunditzar en una transició energètica que ha de ser efectiva, eficient i socialment justa. Per això, aquests 140 milions no només han de servir per millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes, sinó també per millorar les nostres Illes. Hem de ser conscients que si volem seguir conservant aquest paradís de comunitat autònoma hem de seguir amb el procés de canvi de model energètic, i la implicació d’allò local és igual d’essencial que la participació del Govern», ha afegit el director general.

Les línies d’ajuts per a les administracions locals

En l’àmbit de la democratització de l’energia hi ha disponibles 30 milions d’euros. D’aquests, 20 milions van destinats al foment de comunitats d’energies renovables, comunitats ciutadanes d’energia, comunitats de propietaris, associacions empresarials i entitats sense ànim de lucre. A més, hi ha 10 milions disponibles per al foment d’actuacions combinades d’energies renovables i eficiència energètica en edificis i llars vulnerables. Aquestes línies romandran obertes fins dia 30 de juny de 2023.

D’altra banda, per impulsar la mobilitat elèctrica i col·lectiva hi ha disponibles 38,6 milions d’euros. Hi ha 15 milionsdisponibles per al foment d’instal·lacions fotovoltaiques per a l’autoconsum en pèrgoles i marquesines en aparcaments públics o privats i punts de recàrrega de vehicles elèctrics. A més, hi ha 5 milions destinats a l’adquisició de vehicles zero emissions destinats al servei col·lectiu de llançadora. Així mateix, hi ha 4 milions d’euros per al foment de la implantació de sistemes de vehicle compartit (car sharing) i 8,6 milions per a l’aprovació i implementació de zones de baixes emissions a les Illes Balears.

D’altra banda, i en el marc de l’impost sobre estades turístiques de les Illes Balears, hi ha disponibles 6 milions per establir nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, destinats a entitats públiques.

Finalment, per realitzar actuacions per a una administració sostenible i adaptada, hi ha un total de 71,4 milions d’euros disponibles en diverses línies d’actuació. En aquest sentit, hi ha 10 milions per al foment d’actuacions combinades d’energies renovables, eficiència energètica i mobilitat elèctrica promogudes per empreses privades considerades com a grans consumidors d’energia.

La Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic també ha obert una convocatòria de 25 milions d’euros per a actuacions d’eficiència energètica i/o instal·lacions de generació elèctrica renovable per a entitats locals i empreses de subministrament i tractament de l’aigua.

A més, aquest dilluns el Consell de Govern va aprovar el pagament anticipat del 100 % dels ajuts prevists en la convocatòria pública de subvencions per a la transició energètica en inversions en projectes innovadors, tractors o estratègics, per una quantia de 30 milions d’euros.

En matèria d’adaptació al canvi climàtic, el Govern disposa d’1,4 milions en ajuts per a actuacions en zones urbanes i periurbanes. I properament, es disposarà de 5 milions més per a la renovació d’instal·lacions d’enllumenat públic exterior i sistemes de regulació de flux i d’encesa i apagat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt